Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Activiteiten

/ Veritas-forum: De Volmaakte Mens?
Veritas-forum: De Volmaakte Mens?

Veritas-forum: De Volmaakte Mens?

Datum tot
LocatieWaaier 2
OrganisatieVeritas-forum Twente
Facebookhttps://www.facebook.com/events/933505576682319/

Op de UT wordt fascinerend onderzoek naar Tissue Engineering gedaan: in het lab worden lichaamseigen cellen opgekweekt die in het lichaam teruggezet worden als er iets stuk mocht gaan. Deze techniek...

291770
Op de UT wordt fascinerend onderzoek naar Tissue Engineering gedaan: in het lab worden lichaamseigen cellen opgekweekt die in het lichaam teruggezet worden als er iets stuk mocht gaan. Deze techniek ontwikkelt zich snel: onderzoekers zijn er al in geslaagd om met 3D- printers bloedvaten, ja zelfs een complete blaas te printen. Over de hele wereld zijn wetenschappers bezig de mens ouder, slimmer, mobieler en gezonder te maken. Hoever kunnen we gaan met het creëren van de volmaakte mens? Wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende mensverbeteringstechnieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? Is een lang en gezond leven per definitie ook een gelukkig en zinvol leven?

Drie sprekers gaan met elkaar en het publiek in gesprek over dit onderwerp.

Prof. dr. Marcel Karperien, hoogleraar Developmental Bio Engineering aan de UT, legt uit wat de stand van zaken in zijn vakgebied is en wat de toekomst zal brengen. Zelf kweekt hij kraakbeenweefsel dat hij kan injecteren in beschadigde gewrichten.

Prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de UT. Hij houdt zich bezig met transhumanisme. Hij publiceerde: De grens van de mens. Over techniek, ethiek en de menselijke natuur (2011) en Op de vleugels van Icarus. Hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen (2014).

Prof. dr. ir. Henk Jochemsen studeerde Moleculaire Biologie, is bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan Wageningen University en was bijzonder hoogleraar Medische Ethiek aan het VUMC. Hij geeft zijn visie op de eigenheid van de mens, het doorbreken van grenzen en van de orde in de wereld.

Ir. Peter Timmerman, voorzitter van Studium Generale, zal het forum modereren.

Dit is een Veritas-Forum, een bijeenkomst die in meerdere landen op universiteiten wordt georganiseerd. Deelnemers gaan op zoek naar antwoorden op levensvragen aan de hand van wetenschap, geloof en filosofie. Zie: nl.veritasforum.org/.

Woensdag 22 april, 19.30-21.30uur.
Waaier 2.
Aansluitend is een borrel.

Dit programma is een coproductie van Studium Generale, het Veritas-Forum en VPRO/HUMAN. Op 13 mei start VPRO/HUMAN de tv-documentaireserie De volmaakte mens.

X