Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

De zorgverzekering voor studenten

/ De zorgverzekering voor studenten
Dit artikel is in samenwerking met goedkoopstezorgverzekering.nl tot stand gekomen.

Door goedkoopstezorgverzekering.nl - zaterdag 21 november 2015 

305541
De zorgverzekering voor studenten

Het einde van het jaar komt er weer aan. Naast een leuke en dure periode vol cadeaus bieden de komende maanden ook een kans om geld te besparen. Op de zorgverzekering welteverstaan. De website www.goedkoopstezorgverzekering.nl beantwoordt de meest voorkomende vragen over de zorgverzekering voor je.

Is een zorgverzekering verplicht?

Ja, de zorgverzekering is een verplichte verzekering voor elke Nederlandse ingezetene. Praktisch gezien betekent dit dat iedereen die in Nederland woont of werkt over ten minste een basisverzekering moet beschikken.


Hoe zit de zorgverzekering in elkaar?

De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en één of meer aanvullende verzekeringen. Deze basisverzekering dekt de meest voorkomende ziektekosten, zoals huisartsbezoeken en medisch noodzakelijke behandelingen in het ziekenhuis. De overheid stelt elk jaar de dekking van de basisverzekering vast, deze is zodoende gelijk bij alle zorgverzekeraars. Enkele soorten zorgkosten worden echter niet gedekt door de basisverzekering, dit zijn onder andere fysiotherapie, tandartskosten en alternatieve geneeswijzen. Deze kosten kun je verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Het staat verzekeraars vrij zelf de dekkingen te bepalen van de aanvullende zorgverzekeringen die ze aanbieden. De dekking van aanvullende verzekeringen kan daarom per zorgverzekeraar verschillen.


Wat is het eigen risico?

Aan de basisverzekering is een eigen risico gekoppeld. Het eigen risico zijn de zorgkosten die je uit eigen zak moet betalen. In het geval van zorgkosten (met uitzondering van huisartsbezoeken) komen de eerstgemaakte kosten ten koste van het eigen risico. Het eigen risico voor 2016 bedraagt minimaal 385 euro. Het eigen risico is vrijwillig te verhogen met 500 euro in stappen van 100 euro, tot 885 euro. Een verhoging van je eigen risico betekent een lagere premie maar ook meer kosten die voor eigen rekening komen in het geval dat je zorgkosten maakt!


Zorgtoeslag: besparing voor studenten

Vrijwel elke Nederlandse student kan aanspraak maken op zorgtoeslag, een bijdrage van de overheid voor het betalen van je premie. Je dient hiervoor ouder dan 18 te zijn, niet te veel te verdienen (rond de 26.000 euro per jaar) en te beschikken over een Nederlandse zorgverzekering. Al heb je recht op de zorgtoeslag, je moet hem wel zelf aanvragen, kijk hiervoor op de overheidssite Toeslagen.nl

X