Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Nieuwsbrief

'Onze hulp is in de naam des HEREN, die hemel en aarde gemaakt heeft.'

Informatiemail

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Voor u ligt de tweede informatiemail van het jaar. Het doel van de informatiemail is om u iets meer te vertellen over de VGST en wat er allemaal gebeurt bij onze mooie vereniging. Deze keer leest u iets over ons toerustingsweekend, een dag uit het leven van Joëlle en krijgt een kort overzicht van wat er de afgelopen maanden gebeurd is

Met vriendelijke groet,
Pieter Gunnink
Abactis der VGST

Tijdens een reünistenborrel in februari voor de jaargroepen 1994 tot 2000. Vele reünisten konden nog een keer genieten van het studentenleven en de VGST.

Het toerustingsweekend

P. Bergwerff

In het weekend van 13 tot 15 januari vond het toerustingsweekend plaats. De afgelopen drie jaar is dit een vast punt in het jaarrooster geweest en wordt het zeer positief ervaren door de deelnemers. Het toerustingsweekend is een kleinschalig weekend waar we met een man of 30 aandacht aan ons geloof kunnen besteden. Aan de hand van het thema “Hoezo, hoe heurt het eigenlijk?” hebben we gekeken naar gewoontes en tradities binnen ons geloof of de kerk.

Op vrijdagavond begon het inhoudelijke deel van het weekend met de film “As it is in heaven”. In de film wordt kritisch gekeken naar de regels van de kerk en de uitwerking daarvan op het dorp en we hebben gekeken hoe we als VGST daarmee om zouden kunnen gaan.

Toerustingsweekend

Zaterdagavond op het toerustingsweekend. We mochten samen zingen en onze God groot maken en daarna gezellig met elkaar napraten over het weekend.

Op zaterdag zijn we begonnen met een bijbelstudie onder leiding van onze studentenwerker Bram van Putten. Hij nam ons mee naar Genesis 18 en Exodus 19 aan de hand van de vraag: ‘hoe gaan we op een christelijke wijze met elkaar om?’ Samen hebben we een mooie bijbelstudie gehad, waarbij we stil konden staan bij hoe we met elkaar omgaan en wat we tegen elkaar zeggen. Zaterdagmiddag waren er twee mogelijke workshops: één over hoe om te gaan met seksualiteit en één over hoe een gemeenschap te zijn. Hierbij hebben we het vooral gehad over openheid binnen de VGST en hoe we dit zelf ervaren en eventueel zouden kunnen aanpakken. Aan het eind van de middag ging iedereen in tweetallen op weg om te wandelen, te genieten van de besneeuwde natuur en vooral om met elkaar te praten over onszelf en ons geloof. De dag werd afgesloten met een sing-in.

Op zondag hebben we het weekend afgesloten met een kerkdienst in Ootmarsum, warme chocolademelk en lunch. We mogen terugkijken op een mooi weekend met elkaar, waarin we open met elkaar hebben mogen spreken over ons geloof en onderwerpen die daarbij aansluiten.

Een dag uit het leven van Joëlle

Joëlle

Mijn naam is Joëlle en ik studeer European Public Administration (bestuurskunde) aan de universiteit Twente. In dit stuk neem ik u mee in een dag uit mijn leven.

Mijn dag begint met een college sociologie. We leren over de geschiedenis van Europa en de verschillende veranderingen door de tijd heen, zoals bijvoorbeeld de modernisatie en de industrialisatie, die Europa hebben gevormd tot het Europa dat we nu kennen.

Na mijn college heb ik een afspraak met mijn projectgroep. We zijn bezig een grondwet te schrijven voor Schotland, voor het geval zij zich willen afsplitsen van Engeland. Iedereen doet een eigen deelonderwerp en ik verdiep mij in de juridische kant van onze grondwet. Het leuke aan zelf een grondwet maken, is dat je alles zelf kunt verzinnen. Bijvoorbeeld wat voor soort rechtssysteem er komt of hoeveel rechters er moeten zijn en hoe die moeten worden aangesteld.

Joëllev

Joëlle

Tegen een uur of één is het tijd voor pauze. Ik ga naar de senaatskamer om daar met andere VGST’ers te lunchen. ’s Middags ben ik vrij en besluit ik om nog even in de universiteitsbibliotheek te studeren. In de bibliotheek studeer ik graag aan de ‘VGST’ tafel. Als er VGST’ers in de bibliotheek studeren, gaan ze aan die tafel zitten. Het werkt voor mij heel motiverend om met andere VGST’ers te studeren. Als de mensen om mij heen hard aan het werk zijn, of ik denk dat ze hard aan het werk zijn, ga ik zelf ook eerder hard aan de slag. Ook is het altijd grappig om te zien hoe niet-VGST’ers verbaasd opkijken als alle VGST’ers tegelijk opstaan om samen pauze te gaan houden.

Om vijf uur ga ik weer naar Adagio, het verenigingshuis waar ik woon. Ik doe even rustig aan en lees een boek terwijl ik in mijn vensterbank zit en van de zonsondergang geniet. Vanuit mijn kamer heb ik een vrij grauw uitzicht in de winter, maar elke middag is er een prachtige zonsondergang en dat maakt veel goed.

’s Avonds heb ik een vergadering van de sponsorcommissie. We bedenken nieuwe, originele manieren om sponsoren voor de VGST te werven. Ook bespreken we de sponsorcontracten die we al hebben en kijken we naar acties die gedaan moeten worden. Om elf uur fiets ik terug naar Adagio en ga ik na een drukke dag tevreden naar bed.

Kronieken

De VGST heeft zeker niet stil gezeten de afgelopen maanden. Zo gingen we 14 november naar Pauw en DWDD met twee busjes voor VGST’ers. Op de terugweg brachten we nog een bezoekje bij onze zustervereniging in Wageningen (de VGSW). Het is binnen ons landelijk verband, de verenigingen waar wij veel mee hebben (de zogeheten VGS-vereningen), namelijk een gewoonte om elkaar af en toe onaangekondigd te bezoeken en vaak wordt er dan iets ludieks gedaan. Wij leverden een aanhangerlading autobanden af in een woonkamer van de VGSW, om onze ‘banden’ te symboliseren. De VGSW was hier zo blij mee dat ze in februari langskwamen om samen te borrelen.

Daarnaast was er natuurlijk het congres, waar u ook voor uitgenodigd was en ik heb velen van u ook daar gezien. Bedankt voor uw aanwezigheid! Het congres behandelde verschillende aspecten van Amerika en wij hebben een mooie dag gehad. In januari was er het toerustingsweekend, waar u al meer over hebt kunnen lezen. Begin februari zijn we op Februariwekend geweest, waarbij we hebben genoten van een prachtig rustig weekend op een kampeerboerderij bij Ootmarsum. We mochten zelfs een voetbalwedstrijd spelen tegen C.S.V. Alpha, een christelijke studentenvereniging uit Enschede die toevallig vlakbij ook een weekend had. Die wedstrijd werd overigens overtuigend gewonnen.

Er is nog veel meer gebeurd de afgelopen maanden en als u nog meer wilt weten dan kunt altijd een kijkje nemen op de nieuwssectie op onze site (https://vgst.nl/nieuws), of u kunt het natuurlijk aan uw eigen kind vragen.

Congres

Het congres van afgelopen oktober over Amerika, tijdens de maaltijd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de VGST, dan kunt u altijd een kijkje nemen op onze website www.vgst.nl of in ons foto-album. U kunt daarnaast ook kiezen voor een abonnement op het Kleintje VGST, ons verenigingsorgaan. Deze kunt u digitaal ontvangen, voor €5 per jaar, of op papier, voor €30 per jaar. Hierin vindt u artikelen zoals Mijn Kast en Ik, maar ook intellectuele artikelen van bijvoorbeeld ons ethisch of theologisch dispuut. Heeft u hier interesse in, mail dan naar xyrvagwr?itfg.ay voor meer informatie.

X