Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Activiteiten

/ Jaarthemalezing 1

Jaarthemalezing 1

Datum tot 
LocatieMaranathakerk
Facebookhttp://www.facebook.com/event.php?eid=115630651835857

Dinsdag 7 december zal dr. Lendering een lezing geven over de wortels van de Westerse beschaving. Het volgende zal aan de orde komen: "Het idee dat onze cultuur uit Griekenland stamt, is tweemaal ...

Jaarthemalezing: De wortels van de westerse beschavingDinsdag 7 december zal dr. Lendering een lezing geven over de wortels van de Westerse beschaving. Het volgende zal aan de orde komen:

"Het idee dat onze cultuur uit Griekenland stamt, is tweemaal ontstaan. De eerste keer was na de veroveringen van Alexander,  toen de Griekse beschaving superieur leek aan alle andere. Met de kerstening van het Romeinse Rijk verdween dat idee op de achtergrond: tot vér in de achttiende eeuw gold, op gezag van de Bijbel, het oude Nabije Oosten als bakermat van de menselijke beschaving. Om een veelheid aan redenen raakte dit idee in onbruik, en rond 1800 werden opnieuw de Grieken naar voren geschoven als "de grote beschavers", vóór de sociale wetenschappen ontstonden en vóór de rijkdom van het Mesopotamische erfgoed werd ontdekt.

Het is tijd het genoemde idee nader te onderzoeken. Dit is, in laatste instantie, een sociologische vraag, die dus moet worden beantwoord met het begrippenapparaat van de sociale wetenschappen. Helaas hebben antropologen zich sinds de opkomst van het structureel-functionalisme nog maar weinig bezig gehouden met de vraag, zodat verouderde noties gangbaar bleven. Ik zal in mijn lezing proberen een weg te schetsen waarop we verder kunnen en tevens ingaan op de terechte en onterechte kritiek die op mijn boekje Vergeten erfenis is uitgeoefend."

 

Datum: dinsdag 7 december

Tijd: 20:00 (koffie vanaf 19:45)

Locatie: Maranathakerk, 2e Emmastraat 60, Enschede

X