Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Activiteiten

/ Jaarthemalezing 3: John Stuart Mill
Jaarthemalezing 3: John Stuart Mill

Jaarthemalezing 3: John Stuart Mill

Datum tot 
LocatieMaranathakerk (2e Emmastraat 60)
OrganisatieProCo

"John Stuart Mill (...) was de meest invloedrijke Engelstalige filosoof van de negentiende eeuw." Zo omschrijft de Stanford Encyclopedia of Philosophy John Stuart Mill, een filosoof wiens ideeën tegen...

"John Stuart Mill (...) was de meest invloedrijke Engelstalige filosoof van de negentiende eeuw." Zo omschrijft de Stanford Encyclopedia of Philosophy John Stuart Mill, een filosoof wiens ideeën tegenwoordig nog steeds overal om ons heen te zien zijn.

In zijn boek On Liberty (1859) pleit hij voor de vrijheid van het individu ten opzichte van de samenleving en de overheid. Niet om, zoals tegenwoordig wel wordt gezegd, je nergens iets van aan te trekken en lekker je eigen ding te doen, maar om iedereen zoveel mogelijk de ruimte te geven zichzelf te ontplooien en een eigen invulling aan het leven te geven.

De rol van de overheid wordt hiermee erg beperkt; ze mag alleen ingrijpen wanneer iemand een ander directe schade toebrengt. Hoewel dat ons tegenwoordig misschien niet heel vreemd in de oren klinkt, is het goed te bedenken dat Mill, zo'n 150 jaar geleden, dit als een van de eersten zo omschreef.

Is wat we tegenwoordig liberalisme noemen nog goed te vergelijken met hoe Mill het ooit bedoelde? Is bij ons de individualisering doorgeschoten of heeft de overheid nog steeds teveel macht over ons dagelijks leven?

Op deze en andere vragen zal historicus dr. Cor Hermans, schrijver van onder andere het boek Een Engelsman in Frankrijk, ingaan tijdens de derde jaarthemalezing over het leven en denken van John Stuart Mill.

X