Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Activiteiten

/ Congres
Congres

Congres

Datum tot 
LocatieRenatakerk
OrganisatieCoCoHu
BHVAmice Veening

Op 1 februari zal na lange tijd het congres weer plaatsvinden. Het thema is Past Precies Het programma zal er als volgt uitzien: 13:30 - Inloop met koffie en thee 14.00 - Start workshoprondes 16.15 ...

Inschrijving congres (ouders)CoCoHu29-01-2025


Op 1 februari zal na lange tijd het congres weer plaatsvinden. Het thema is Past Precies
Het programma zal er als volgt uitzien:
13:30 - Inloop met koffie en thee
14.00 - Start workshoprondes
16.15 - Lezing van prof. Dr. René Torenvlied
18.30 - Maaltijd
20.00 - Sing-in en cabaret
21.30 - Sociëteit (De Admiraal, Stadsgravenstraat 43 (boven De Generaal))


440723

440946


Lezing: René Torenvlied – Minderheden in de democratie

Inclusiviteit en diversiteit zijn begrippen die vaak verbonden zijn aan de rol van minderheidsgroepen in de samenleving. Democratische samenlevingen worden gekenmerkt door respect voor andersdenkenden (inclusiviteit), het koesteren van pluriformiteit (diversiteit) en het omgaan met ambiguïteit. Autoritaire samenlevingen worden gekenmerkt door aanvallen op andersdenkenden (uitsluiting en vervolging), het opleggen van waarden (dominantie) en het bieden van simpele oplossingen voor complexe vraagstukken. Inclusiviteit en diversiteit zijn daarmee geen nieuwe begrippen, maar vormen al eeuwenlang kernwaarden die ten grondslag liggen aan democratische samenlevingen.

Het is een belangrijke vraag in de Politieke Wetenschappen en Bestuurskunde welke spelregels de rechten van minderheden het beste kunnen garanderen en de waarden van inclusiviteit en diversiteit verankeren in het democratische ‘spel’. Bij een eenvoudige meerderheidsregel kan een zeer kleine meerderheid (51 procent) haar wil opleggen aan een zeer grote minderheid (49 procent). Hoe kunnen we minderheden het beste beschermen tegen een dergelijke democratische ‘tirannie’ van de meerderheid? Welke onverwachte verschijnselen namen we dan waar? Hoe rationeel en voorspelbaar is democratische besluitvorming eigenlijk? Kunnen minderheden ook hun wil opleggen aan een meerderheid?

Deze vragen staan centraal in de lezing van prof. dr. René Torenvlied. Torenvlied is als hoogleraar Bestuurskunde verbonden aan de Universiteit Twente. Hij voert u mee in de (on)logica van democratische besluitvorming. Torenvlied doet wetenschappelijk onderzoek naar politieke besluitvorming en het functioneren van het openbaar bestuur. Daarnaast voert hij grote onderzoeksprojecten uit voor ministeries en Tweede Kamer. Recente voorbeelden hiervan zijn de crisisbeheersing rond vlucht MH17 en lessen van de vuurwerkrampen van Culemborg en Enschede. Hij heeft bijgedragen aan de initiatiefnota onafhankelijk toezicht en is voorzitter van de referendumcommissie van de gemeente Enschede.


Workshop: Ds. Dick Dreschler - Inclusiviteit en exclusiviteit theologisch bekeken
Hoe verwelkomend is de christelijke gemeente?

In een tijd waarin inclusiviteit een belangrijk thema is, waarbij u zou denken dat in de lijn van Jezus’ liefde iedereen welkom is, ontstaan in de gemeente soms allerlei discussies en schieten gemeenten tekort als het gaat over inclusiviteit. Of is het juist een kenmerk van de gemeente dat ze heilig, dat wil zeggen apart gezet, is?

Hoe kan de kerk een plek zijn waar iedereen die bij Jezus wil horen zich welkom voelt, ongeacht afkomst, geaardheid, gender of opleidingsniveau? Hoe inclusief zijn we voor mensen met een beperking? Welke richting wijst de Bijbel hierin?

Tijdens deze workshop verdiepen we ons in een aantal theologische uitgangspunten rondom dit thema. We onderzoeken hoe we met Bijbelteksten omgaan en welke hermeneutiek daarbij passend is. Aan de hand van voorbeelden reflecteren we op de vraag wat het betekent om een verwelkomende christelijke gemeenschap te zijn.

Er is volop ruimte voor inbreng, discussie en uitwisseling. Wilt u meedenken over hoe de kerk een gastvrije plek kan zijn voor iedereen? Meld u dan aan!


Workshop: Alianna Dijkstra – Autisme en het geloof
Alianna Dijkstra (1974) is naast journalist en tekstdichter onder meer auteur van drie boeken over autisme, zoals het boek ‘Is er een Hemel voor autisten?’. Zij zal voor dit congres een workshop geven in de vorm van een groepsgesprek over de plek van autisme binnen de kerk en het geloof. Waar lopen mensen met autisme tegenaan wanneer zij de Bijbel openslaan? En moet er in de kerk rekening worden gehouden met hen? Denk aan prikkelarme diensten of speciale Bijbelkringen. Graag gaat Alianna hier met de groep over in gesprek. Heeft u zelf autisme of kent u mensen met autisme? Dan is dit wellicht een interessante workshop om naar toe te komen. En o ja, Alianna Dijkstra heeft zelf ASS.



Workshop: Jeroen Pierik – Bubbels breken en bruggen bouwen
Polarisatie is het woord van deze tijd. Verontwaardiging is de norm en sommigen spreken over een cultuurstrijd. We willen zelf graag polarisatie tegengaan, maar vaak wordt daarbij de verantwoordelijkheid bij 'de ander' gelegd. Begrijpelijk, maar niet behulpzaam. Wat is de polariserende dynamiek die speelt in onze gemeenschap(pen)? Welk licht schijnt de Bijbel daarop? En hoe breekt u het negatieve patroon? In deze workshop gaan we dit samen verkennen en zoeken we naar handvatten om in de persoonlijke levenssfeer verbinding en vertrouwen weer te doen groeien.



Workshop: Vivian Huijzer – Uw bias in check
Iedereen heeft een bias, zij het bewust of onbewust. Maar hoe ontstaan uw vooroordelen? En hoe zorgt u ervoor dat ze uw dagelijks leven niet te veel beïnvloeden? Pedagoog en Onderwijskundige Vivian Huijzer neemt u in deze workshop mee in verschillende sociale theorieën rondom inclusie en exclusie. Vervolgens passen we dit toe op uw leven en uw invloed op een inclusievere samenleving. Actieve participatie is hierbij van groot belang, dus bereidt u voor op een interactieve setting.



Workshop: Paul Nijman – Communicatie en normen & waarden
In de workshop ‘culturele diversiteit’ wordt de deelnemer geconfronteerd met de impact van migratie. Er wordt aandacht besteed aan aspecten die de communicatie tussen personen met verschillende culturele achtergronden kunnen beïnvloeden zoals culturele verschillen in normen en waarden, communicatiestijl en rituelen en gewoonten.

X