Door T.H. Post - woensdag 16 januari 2013
Dinsdagavond was de derde jaarthemalezing van het jaar datin het teken staat van de 19e eeuw. Deze lezing ging over deberoemde 19e eeuwse filosoof John Stuart Mill. De spreker, CorHermans, was helemaal uit Rotterdam afgereisd en heeft weer en wind doorstaan om ons hier in Enschede meer over deze man te vertellen.
De avond begon met het levensverhaal van John Stuart Mill.Hij kreeg een keiharde opvoeding van zijn vader James Mill en de bekendefilosoof Jeremy Bentham die ook zijn suikeroompje was. John Stuart Mill was voorbestemd om de opvolger van Jeremy Bentham te worden. Op zijn 20e maakte hij een persoonlijke crisis door waardoor hij verder ging kijken dan het utilitarisme uit zijn opvoeding en zo geïnteresseerd raakte in minder rationele denkstromingen. Hij was in zijn leven journalist en expert in de Franse politiek. In Frankrijk was zo ongeveer elk decennium een revolutie en Mill was vaak bezig met het onderzoeken van de achterliggende principes. Pas toen zijn vader en Bentham overleden waren durfde hij te publiceren.
Belangrijke punten waren bij hem het schadebeginsel en de individuele vrijheid. Het schadebeginsel zegt dat je enkel iemand in zijn vrijheid mag beperken om eigen schade te voorkomen. Individuele vrijheid kwam altijd met de verantwoordelijkheid om daar goed mee om te gaan. Ook had hij een andere mening over vrijheid van meningsuiting als je vandaag tegenkomt. Hij zagelk mens als onvolmaakt en daardoor kon je met elkaar in debat om zo samen dichterbij de waarheid te komen. Het is dus ook heel belangrijk om te luisteren naar wat de ander zegt. Er werd verder nog gesproken over democratie enminderheden en over eerlijke handel.
In de vragenronde werd nog wat doorgesproken over de filosofie van John Stuart Mill. Daarna moest de spreker weer op tijd weg om zijn trein terug naar het westen te halen. Het was een mooie avond met een goede opkomst. Na afloop werd er nog nageborreld in de Kelderder waarna iedereen zijn of haar bed weer opzocht.