Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Toerustende lezing: Geloofstwijfel

/ Toerustende lezing: Geloofstwijfel

Door H.N. Hindriks - zaterdag 26 januari 2013 

Afgelopen donderdag was de eerste toerustende lezing van dit jaar. Drs. Wim Rietkerk kwam uit Utrecht naar Enschede om te vertellen over geloofstwijfel. De spreker heeft o.a. door zijn werk bij l'Abri veel ervaring met dit thema. Ook heeft hij over geloofstwijfel het boek 'In Dubio' geschreven.

Wim Rietkerk legde uit waarom twijfel relevant is. Niet alleen christenen twijfelen, alle mensen hebben vroeg of laat met twijfel te maken. In het leven zoeken mensen naar de zin van het leven en het nut van hun bestaan. 
De spreker hanteerde tijdens de lezing drie soorten twijfel, namelijk: Twijfel van het verstand, twijfel van de wil en twijfel van het gevoel. Twijfel van het verstand is een twijfel die vooral te maken heeft met het begrijpen van het bestaan van God. Hier spelen vragen als: "Laat me nu eens met een hard bewijs zien dat God bestaat!", of "Spreekt het resultaat van de wetenschap het geloof niet tegen?". Twijfel van de wil is een twijfel waar het gaat om de vraag of je wel bij God wilt horen. "Wil ik bij een God horen, die al het lijden in deze wereld toestaat?", en "Ik heb het hier goed, wil ik mij dan wel afhankelijk maken van God?". Tot slot kwam de twijfel van het gevoel aan bod, dit soort vragen komen tegenwoordig steeds meer voor. Bij deze twijfel kun je denken aan vragen als: "Is God er wel? Ik voel er zo weinig van".

Al met al was het een leerzame avond waar we veel mochten leren over geloofstwijfel.
Na de lezing ging men naar Pulp naar de MTB om na te borrelen.

Links voor meer informatie:
Website Wim Rietkerk: http://www.wimrietkerk.nl/
In Dubio: link
Website l'abri: http://www.labri.nl/

X