Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Training IFES-Studentenwerker

/ Training IFES-Studentenwerker

Door J.P. Ophoff - woensdag 10 april 2013 

Afgelopen dinsdag kwam Judith van Til, de IFES-studentenwerker, bij de VGST om een avond te geven over de toepassingen van God in je leven. Dit keer was het in de gezellige woonkamer van Oost-Timor.


We begonnen de avond door aan te geven welke associaties wij bij het woord heiligheid hadden en welke woorden wij bij het woord zondig vonden passen. Bij zondig kwamen we terecht bij het woord werelds. Judith legde uit dat deze ingedeeld kan worden in werelds en seculier, zodat er een scheiding tussen werelds (zondig), seculier en heilig kan worden aangebracht. Seculier is dan niet zondig, maar ook nog niet heilig. Hier werd een tijd over doorgepraat en gekeken hoe het zou zijn als je seculier zou weglaten. Daaruit volgt dat je alleen de zondige en de heilige kant over houdt en dat je dingen en activiteiten in je leven moet bestempelen als zondig of heilig. Dat is soms best lastig omdat je sommige dingen niet wil vergelijken met heilige dingen of zondige dingen en je dus graag een groot grijs gebied aanmaakt, waarin je alles kan stoppen wat je niet direct als heilig of zondig bestempelt.


Hierna liet Judith een filmpje van Rob Bell zien. Rob Bell is een voorganger en auteur en er staan verschillende filmpjes van lezingen van hem op YouTube. Rob Bell gaf in dat filmpje een soortgelijke scheiding weer, namelijk een scheiding tussen spiritualiteit en lichamelijkheid. Alles op aarde is of spiritueel of lichamelijk, dus één van beide, maar de mens heeft beide aspecten in zich.


Na het weergeven van deze verschillende invalshoeken hebben we er wat modellen bij gepakt, namelijk die van een ton en die van een wiel.


Bij een ton werd aangenomen dat deze kapot was, dus dat alle duigen een verschillende lengte hadden. Als je dan de ton vult met water komt deze maar tot de hoogte van de slechtste duig. Bij meer water zou het water er natuurlijk bij die duig weer uitlopen. Zo kan je verschillende duigen koppelen aan delen van je leven. Hier bekeken we de aspecten lichamelijk, mentaal, emotioneel en geestelijk. Als een bepaald aspect in je leven moeite ondervind, zal je dat ook merken in de overige dingen.


Het wiel werd benaderd vanuit spaken. Elke spaak gaf een gedeelte van je leven weer. Als er een spaak mist of minder aandacht krijgt zal het moeilijker zijn om te fietsen of zelfs het hele wiel zal stuk gaan.


Er werden verschillende zaken bekeken aan de hand van deze modellen zoals tentamens, ziektes en mindere familie omstandigheden en gekeken hoe dat uitwerkte naar de andere duigen of spaken. Door deze twee modellen of andere modellen kun dus je kijken hoe het gaat in je leven en welke aspect meer aandacht moet krijgen. Hopelijk kunnen we er wat mee en zien we hoe we God meer toe kunnen passen in ons leven.


Na de avond werd er nog even door geborreld en weer naar huis gegaan.

X