Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Senaat f.t. zal de naam Senaat Dijksterhuis dragen

/ Senaat f.t. zal de naam Senaat Dijksterhuis dragen

Door T.J. Lassche - donderdag 18 april 2013 

Het is bekend, Senaat Dijksterhuis zal zo de Here wil vanaf eind september de leiding overnemen van Senaat Den Otter en een jaar regeren over de VGST. Amice Dijksterhuis zal in dit geheel de leiding nemen als praeses. Het abactiaat komt in handen te liggen van amice Ophoff en amice Lassche jr. mag zich als fiscus komend jaar bezig houden met de financiën van de VGST. Met tot slot nog mevrouw de assessor, amica Boumeester, staan er vier mensen vol enthousiasme klaar voor het senatorschap van 2013 – 2014.


Hoe zijn deze vier senatoren f.t. eigenlijk in de senaat van 2013 - 2014 gekomen?


Om een plek in de senaat van de VGST te bemachtigen wordt een groep van meestal vier verenigingsleden gevormd tot een Kandidaat Senaat (KS). In een periode van een aantal weken voor de verkiezingsvergadering wordt dan de KS-strijd gevoerd tussen meerdere KS’en. Een KS kan bestaan uit meerdere leden die zich daadwerkelijk voor het senatorschap beschikbaar zullen stellen, maar kan ook enkel ludieke acties als doel hebben. Op de verkiezings-AV wordt uiteindelijk per persoon gestemd voor een plek in de senaat.


Twee maanden geleden was de eerste KS-actie. Geheel volgens traditie opende een KS met vier sjaars (eerstejaars) de strijd om het senatorschap met een ludieke actie. Onder de naam KindSoldaat bouwden ze een woonkamer om tot een militair terrein en spraken ze het verlangen uit om ooit te worden zoals de ouderejaars, de oudere strijders. 


big


Enkele dagen later volgde een actie van een tweede KS: Koning PilS bouwde een bordes na op studentenhuis Het Diana en liet merken klaar te zijn voor de naderende abdicatie. Met een heuse website en beleid op een bierviltje bestond deze KS uit drie mannen die helemaal voor de senaat wilden gaan het komende jaar. En het bleef niet bij de genoemde acties, zo bouwde Koning PilS enkele dagen later de woonkamer van De Bahama’s om tot skipiste, werden op menig sociëteitsavonden lekkernijen uitgedeeld en is De Bunker voorzien van een gouden koets.


bigbig


KS WarSjaars was een andere Kandidaat Senaat die van zich liet horen, als reacties op de sjaars-KS KindSoldaat. Door een woonkamer te voorzien van oneindig veel kleine soldaatjes lieten ze merken te willen strijden voor het goede leven van de oorlogssjaars.


De vierde KS die zich presenteerde droeg de naam ρhγsιKS, bestaande uit vier wetenschappelijke helden. Via een buizenstelsel en het principe van de communicerende vaten werden twee aquariums in het huis Adagio met elkaar verbonden. Een paar dagen later bouwde deze KS met behulp van hun technische inzicht nog een groot koffiezetapparaat in de woonkamer van De Boom. 


big


Daar bleef het niet bij: KolumbuS presenteerde zich als vijfde Kandidaat Senaat. Ze begonnen een wereldreis en een schommelschip werd opgebouwd op Adagio. Een paar nachten later werd in een ander huis een strand (lees: een bende) nagebouwd, KolbumbuS had zijn reis voltooid en het nieuwe land was ontdekt.


big


De KS-strijd leek bijna afgelopen: de anonieme redactie van de Rode Tukker had inmiddels verslag van de KS-strijd gedaan en de dag van de verkiezing was aangebroken. Toen kwam plots op de dinsdagochtend het gerucht dat drie kandidaat senatoren ontvoerd waren en op het vliegtuig gezet waren naar Portugal. Na een dag in spanning afgewacht te hebben, kwam pas rond 22:00 (toen de vergadering al twee uur begonnen was) het eerste bericht van de ontvoerde kandidaten. Het bleek dat ze door een groep ouderejaars ontvoerd waren tot nabij de grens van Denemarken, waar ze achtergelaten waren met een zak brood en water en zonder telefoon. Na een stuk liften en treinen zijn de drie kandidaten vanuit Duitsland met de auto opgehaald door amice Lassche jr.


242711


Nu kon de vergadering eindelijk echt beginnen. De vijf kandidaten presenteerden zich samen met hun KS, spraken een rede uit en werden overvraagd door de vergadering. Een spannende stemmingsronde volgde, er was namelijk voor maar vier van de vijf kandidaten een plaats in de senaat. Uiteindelijk werden amica Boumeester en de amici Ophoff, Dijksterhuis en Lassche jr. verkozen tot senaat f.t. van de VGST.


31442_10151491129298286_1094378370_n.jpg


En nu, weer enkele dagen later, is door de senaat f.t. bekend gemaakt hoe de functies volgend jaar verdeeld zullen worden: de VGST heeft volgend jaar een goedlachse en spontane praeses, een gemotiveerde en oude abactis, een hardwerkende en altijd vrolijke fiscus en een vrouwelijke en enthousiaste assessor. Wat een prachtig vooruitzicht voor het 31e verenigingsjaar van de VGST!


242780

X