Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Toerustende Lezing - Iwan Dekker

/ Toerustende Lezing - Iwan Dekker

Door H.N. Hindriks - maandag 22 april 2013 

Donderdag 18 april vond de tweede toerustende lezing van dit jaar plaats. Dit keer kwam Iwan Dekker uit Utrecht vertellen over zichtbaar christen zijn.

De lezing begon met een overzicht van de huidige stand van zaken wat betreft geloven en kerkgang. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat geloven individueler wordt, veel mensen maken hun eigen geloof. Vaak hoort bij dit geloof geen kerkgang, wat o.a. bijdraagt aan de leegloop van kerken. De mensen die bij de kerk blijven geloven wel vaak bewuster. Hierna ging Iwan Dekker in op de vraag waarom je zichtbaar christen zou willen zijn. Hierbij ging hij een aantal bijbelteksten (bijvoorbeeld Matteus 5:17 e.v.) bij langs waaruit bleek dat God ons de opdracht geeft om zo te leven om zo door ons zijn liefde te laten schijnen in de wereld.

Iwan Dekker behandelde vijf kernwaarden van christen zijn, namelijk: geloof, gemeente, groei, getuigen en mens-zijn. Geloof om iedere dag te beseffen dat je echt kind van God bent. De gemeente om elkaar te steunen in het geloof. Groei is nodig om het geloof tot te bloei laten komen. Getuigen om naar buiten gericht te zijn, om te delen in de overvloed van Gods liefde. Mens-zijn omdat we burgers zijn van deze wereld. Bij elk van deze vijf kernwaarden had de spreker vragen als handvatten om met deze vijf kernwaarden aan de slag te gaan.

Vervolgens gingen we praktisch aan de slag. Aan de hand van Lucas 24 (de tekst over de emmausgangers) werd in groepjes nagedacht wat deze tekst ons vertelde over mogelijkheden tot zichtbaar christen zijn. Een van de mogelijkheden die uit de tekst gehaald werd, was meelopen met mensen en een luisterend oor voor ze zijn.
De spreker vertelde hoe uit onderzoek blijkt hoe mensen over het algemeen tot geloof komen. Het blijkt dat over het algemeen mensen tot geloof komen door persoonlijke en langdurige contacten met christenen. Ook blijkt dat mensen meestal niet abrupt christen worden, maar dat dit meestal procesgewijs gaat. De toetreders geven aan de weg van het geloof meestal niet begonnen is met een groot zondebesef, de spreker maakte hierbij ook de kanttekening dat je in gesprekken vanzelf wel op dit onderwerp komt. Verder blijkt de christelijke gemeenschap onmisbaar te zijn voor toetreders, ook hebben zij veel aan cursussen en kringen. Dit in verband met onderwijs en saamhorigheid in het geloof. 

Als laatste behandelde Iwan Dekker de vraag hoe je zichtbaar christen zou kunnen leven. Hier gaf hij handvatten aan de hand van een analogie met een perzik en een sinaasappel. Een sinaasappel bestaat uit veel onafhankelijke partjes, een partje voor sport, een partje voor muziek, een partje voor kerk enz. Een perzik bestaat uit één stuk, als je als een perzik bent werkt het geloof in alle facetten van je leven door. Wees authentiek christen.
De lezing werd afgesloten met de boodschap: "Wees geen sinaasappel! Deel jezelf niet op in partjes."

X