Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Verslag lustrumlezing over Lincoln

/ Verslag lustrumlezing over Lincoln

Door T.H. Post - woensdag 5 juni 2013 

245962


De eerste dinsdag van de lustrumfestiviteiten werd gevuld met een lezing georganiseerd door de ProCo (ProgrammaCommissie) van de VGST. Amerikadeskundige Frans Verhagen kwam spreken over de beste politicus die Amerika gehad heeft, namelijk Abraham Lincoln. 64 mensen kwamen op deze avond in de Noorderkerk af. Daaronder waren ook externen. Zelfs iemand die in de Verenigde Staten had gehoord van deze lezing was er bij.


Frans Verhagen vertelde over het leven in de USA van de 19e eeuw, hoe het verschil in klimaat en afkomst tussen Noord en Zuid ervoor zorgde dat men verschillend nadacht over slavernij. Omdat er niets te doen was aan de frontier hield men zich veel bezig met politiek en Lincoln bleek daar zeer bekwaam in te zijn. Met zeven debatten in Illinois probeerde hij een senaatszetel te bemachtigen wat uiteindelijk mislukte. Maar zijn toespraken werden wel door de kranten opgepikt waardoor hij ineens een nationaal politicus was geworden. Dit maakte dat hij in 1860 verkozen werd als president van Amerika. De zuidelijke staten voelden de bui al hangen wat betreft slavernij en scheidden zichzelf af van het noorden. Lincoln was vanuit moreel oogpunt tegen slavernij maar gebruikte als waar politicus het argument dat de Verenigde Staten bij elkaar gehouden moesten worden. Het mondde uit in de Amerikaanse Burgeroorlog die door het Noorden gewonnen werd. Lincoln werd na deze overwinning vermoord tijdens een voorstelling door iemand van het zuiden die niet kon hebben dat zij de oorlog hadden verloren.


Het was een mooie avond. Sommige mensen kochten nog de biografie en na afloop werd er nog nageborreld in de borrelruimte van de Noorderkerk. Daarna ging iedereen weer huiswaarts.  


X