Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Jaarthemalezing 1 - China in Afrika: symbool van een nieuwe wereldorde?

/ Jaarthemalezing 1 - China in Afrika: symbool van een nieuwe wereldorde?

Door H.R. Dam - maandag 23 september 2013 

259315


Het jaarthema was bekendgemaakt, de eerste twee themagroepen worden voorbereid, maar afgelopen donderdagavond was het dan eindelijk zover: de eerste activiteit, Jaarthemalezing 1. Het eerste deelthema van jaarthema Globomotive: de wereld in beweging, ‘politiek’ was aan de beurt. Peter Konijn, directeur van Knowing Emerging Powers kwam spreken over China in Afrika: Symbool van een nieuwe wereldorde? De avond begon met een quiz. Konijn vertelde dat er weinig kennis is over wat er allemaal aan het veranderen is in de wereldorde door opkomende machten. Om dat te illustreren deden we een petje-op-petje-af quiz, alleen dan door te staan danwel te zitten. En Konijns stelling kwam uit: de helft van de zaal viel af bij de eerste vraag. Winnaar van de quiz was uiteindelijk amice Van den Berg sr.


Konijn schetste globaal wat China doet in Afrika, waarbij hij onder andere bij de volgende onderwerpen stilstond: Is China nieuw in Afrika?, de unieke wijze waarop China in Afrika handelt ten opzichte van het Westen en investeringen van China in infrastructuur.


Opvallend was dat China grondstoffen koopt voordat ze gedolven zijn, met het geld kunnen landen in Afrika de mijn en infrastructuur door Chinese bedrijven laten bouwen. Ook de kritiek vanuit het Westen hierop werd behandeld. En wist u dat de Chinezen een totaal andere ideologie hebben dan ‘wij’ als het Westen? Waar wij vanuit een morele verplichting hulp leveren en ons concentreren op zorg en onderwijs, hebben de Chinezen een meer zakelijke aanpak en maken ze deals, de focus ligt op handel en infrastructuur. Nog een opvallende tegenstelling: Wat het Westen shockeert (zoals bepaalde handelsdeals) wordt door China gezien als hulp. Daarentegen kunnen Chinezen niet begrijpen dat westerse hulpverleners in Afrika in dure hotels met zwembad verblijven.


Het eerste deel van de avond duurde drie kwartier. Na een korte pauze met een kopje koffie was er nog een half uur voor vragen en discussie. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Een vraag waar lang op ingegaan werd, was: ‘Heeft Afrika wel voordeel bij de manier waarop China hulp levert en investeringen doet?’ Amica Huizing stelde ook een interessante vraag: ‘Wat vindt u, meneer Konijn, hier eigenlijk van?’, maar de spreker vond zijn mening niet zo belangrijk. Na een ‘Dus u wilt het niet zeggen?’ van ondergetekende sprak hij alsnog zijn mening uit en bleek hij overwegend positief te staan tegenover het werk dat China doet in Afrika. Om negen uur liep de avond tegen zijn einde en konden we lekker vroeg naar sociëteit om de gesprekken te vervolgen en de interne amicaliteit hoogtij te laten vieren.

X