Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Nieuwe senaat der VGST verkozen

/ Nieuwe senaat der VGST verkozen

Door H.C. Maan - woensdag 26 maart 2014 

271883

De knoop is doorgehakt, er zijn vier nieuwe senatoren verkozen! De senaat future tempore (f.t.) bestaat uit de amici Van Baardewijk, Van Dijk, Grootens en De Jonge. Zij zullen zich de komende tijd buigen over de functieverdeling en een visie en beleid opstellen voor de periode van 2014-2015. Zo de Here wil, zullen zij de leiding van de vereniging overnemen in het begin van de maand september.

De structuur
Hoe komt een senaat nu precies tot stand? Voordat iemand zich senator f.t. kan noemen, vindt er een studentikoze competitie plaats. Dit wordt de KandidaatSenaat-strijd (KS-strijd) genoemd. Een groep van circa vier verenigingsleden vormt een Kandidaat Senaat (KS), die ludieke actie(s) neerzet om te laten zien wat de leden in hun mars hebben. In een dergelijke KS kunnen meerdere leden zitten die zich daadwerkelijk voor het senatorschap kandidaat stellen, maar het kan ook een volledig ludieke KS zijn, geheel gericht op het doen van ludieke acties. De KS-strijd duurt meestal enkele weken en wordt traditioneel geopend door een KS bestaande uit vier eerstejaars. Uiteindelijk eindigt de KS-strijd op de Algemene Vergadering (AV), waar de leden van de VGST door een schriftelijke stemming bepalen uit welke leden de nieuwe senaat zal bestaan.

De strijd
In de laatste dagen van oktober vorig jaar werd studentenhuis Swiebertje overrompeld door vier tweedejaars en een derdejaars. Onder de naam KS Te vroeg deden zij een actie voordat de KS-strijd goed en wel was begonnen.

271887


Toen het einde van de maand februari alweer in zicht kwam, was daar KSteenbergen die zich met behulp van de baksteenmethode toegang verschafte tot studentenhuis De Petteflet. Deze actie werd uitgevoerd door een KS die bestond uit vijf sjaars, dus het figuurlijke startschot voor de KS-strijd was gegeven.

271891271895


KS Koning Pils bleek ook terug van weggeweest. Afgelopen jaar werden drie leden van KS Koning Pils verkozen tot senator. Ondanks dit behaalde resultaat, deed deze KS zijn actie op studentenhuis Het Diana dit jaar dunnetjes over. Het toilet werd gevuld met ballonnen en het oorspronkelijke logo werd uit de losse pols gereproduceerd.

271899271903


Ondanks het relatief late begin van de KS-strijd, werden er enige tijd geen acties gedaan. Reden genoeg voor de bewoners van het huis Vesper Otium om als KS Vesper Otium Het Kasteel binnen te dringen en een trap te bouwen. Met behulp van deze trap zou de KS-strijd naar een hoger niveau gebracht worden.

271907


In dezelfde nacht trokken ook vijf vrouwen van de jongste jaargroep eropuit. De bewoners van het huis Pulp troffen in de daaropvolgende morgen een certificaat aan wat hen tot de ‘vrouwelijkste kast der VGST’ uitriep. Op een stuk witte muur stonden bovendien vijf lipafdrukken van de dames die dezelfde nacht op heimelijke wijze het huis betreden hadden. LiKe LadieS maakte Pulp met behulp van slingers, confetti en ballonnen zo roze als mogelijk was en zette hiermee een bijzonder vrouwelijke actie neer.

271911271915


De reactie op de oproep van KS Vesper Otium liet niet lang op zich wachten. Minder dan een week later presenteerden drie KS’en zich met creatieve en studentikoze acties, in één nacht. Eén van deze KS’en was KoffieShop. In het holst van de nacht werd er een reuzenkoffiemok gebouwd in de woonkamer van verenigingshuis De Boom. Verder werd een koffieplantage aangelegd, compleet met verse koffiebonen.

271919271923


Daarnaast zette ook KonStructief een actie neer. Deze KS droeg zijn steentje bij in de strijd door een muur te metselen in de woonkamer van Het Diana. Compleet met veiligheidshesjes en een goed humeur scheidden de leden van deze KS de woonkamer in twee delen. Toen het einde van de KS-strijd naderde werd ook studentenhuis Pulp binnengetreden en de scharnieren van een binnendeur gemonteerd op de bovenkant in plaats van de zijkant.

271927271931


In dezelfde nacht was er nog een andere KS actief, KS Gemaskerd. Zelf gemaskerd door een uitdrukkingsloos gelaat, verborg KS Gemaskerd onder andere de TV van studentenhuis De Krater achter een groot masker. Wie de leden van deze mysterieuze KS waren, werd tot aan de Algemene Vergadering door niemand ontdekt. Bij de maaltijd met KS'en voorafgaand aan de AV werd duidelijk dat olim-senaat Den Otter degene was die achter de maskers schuil ging.

271943271939


KS pvv deed geen actie maar publiceerde slechts een document op het online forum van de VGST. Verder is deze KS onderscheidend in het feit dat het een eenmans-KS is. Een greep uit het gepubliceerde document belooft lage bierprijzen, meer schriftelijke stemmingen en schorsingen van minstens tien jaar als personen een niet-studentikoze ramactie uitvoeren.

Twee weken voor de Algemene Vergadering waarop de nieuwe senaat gekozen zou worden, traden nog twee kandidaatsenaten naar voren. Zo was er KlokkenluiderS, die in Het Lelietheater binnenkwam en 18 wekkers in de woonkamer en andere gemeenschappelijke ruimtes plaatste. Daarnaast werd een noodklok gebouwd op de tafel, klaar om geluid te worden. Bovendien werd ook nog een wandklok met een foto van de KS-leden achtergelaten.

271947271951


De tweede KS die in deze nacht ronddoolde in Enschede was KSloopkogel. Onder het motto ‘alles kan kapot’ werd studentenhuis De Bunker binnengedrongen en werd er een heuse sloopkogel opgehangen aan het plafond.

271955271959


Ook VoeniKS deed nog een duit in het zakje, door het huis Vesper Otium te rammen en alle benodigdheden voor een kinderkamer te installeren. Van een meetlint tot een po en een kinderbedje, aan alles was gedacht.

271963271967


Dan was er nog KS Maaltijd, bestaande uit twee amici die wel de lusten, maar niet de lasten wilden. In drie minuten tijd werd Het Diana binnengedrongen, een logo op de muur gespoten en weer verlaten. Traditioneel worden alle leden die in een KS zitten uitgenodigd voor een gezamenlijke maaltijd, voorafgaand aan de verkiezings-AV. Door middel van deze bijzonder eenvoudige actie stond deze KS op de kaart en mochten ook deze amici aanschuiven voor de maaltijd.

271971


In de laatste nacht voorafgaand aan de verkiezings-AV stond er nog één KS op. KS Hippopotomonstrosesquippedaliofobie overtrof het snelle rammen van KS Maaltijd door in minder dan één minuut tijd een verenigingshuis binnen te komen, een boodschap op de muur achter te laten en weer buiten op de stoep te staan. Een filmpje hiervan:


Ook twee commissies mengden zich dit jaar in de strijd, te weten de CooKie en de PaCoHu. De CooKie verving de VGST-site gedurende enige tijd voor Flappy bird, voordat de nieuwe versie van de VGST-site online werd gezet. De PaCoHu bracht met een ramactie het PaasCongres nog eens extra onder de aandacht. Bijzonder dit jaar is het grote aantal VGST’ers dat in meerdere KS’en zit. Maar liefst veertien leden maakten deel uit van meer dan één KS. Eén van hen heeft zelfs drie KS’en versterkt. Verder waren er drie leden die twee acties uitvoerden in dezelfde nacht, voor twee verschillende KS’en.

Een hevige KS-strijd is ten einde gekomen. Met de verkiezing van een enthousiaste senaat f.t. heeft de VGST weer een vooruitzicht op een prachtig nieuw verenigingsjaar, nadat Senaat Dijksterhuis het 31e verenigingsjaar van de VGST in september hoopt af te sluiten.

X