Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Paascongres

/ Paascongres

Door T.H. Post - maandag 7 april 2014 

272261

Donderdagochtend 3 april. Een groepje VGST’ers zit samen in de trein. Hun bestemming? Het Paascongres!

Met meer dan 200 studenten van VGS-Nederland kwamen we bij elkaar in Helvoirt om samen te genieten van lezingen en workshops maar ook vooral vriendschappen, gezelligheid en het mooie weer. Het Paascongres (PaCo) had dit jaar het thema ‘Individualisme’ en het huishoudelijke deel werd door de VGST georganiseerd.

De eerste lezing ging over de invloed die religie heeft op de sociale cohesie van de maatschappij. Zorgt religie voor meer onderlinge verbondenheid of zorgt het er juist voor dat we steeds individualistischer worden? Of heeft het helemaal geen effect? De tweede lezing ging over hoe de reformatie bijdroeg aan het ontstaan van het kapitalisme. De derde lezing ging over de visie van Schuman op Europa toen hij de Europese staten bij elkaar bracht om samen te werken.

Tussen de lezingen door was er ruim de tijd om de studenten van de andere VGS-Nederland-verenigingen te spreken. En ook ’s avonds werd er genoten van de amicaliteit. Donderdagavond was er een borrel met een kampvuur en vrijdagavond gingen de voetjes van de vloer op het feest waar ook nog de laatste dates voor de Dies Natalis gescoord werden.

Geheel vrij van incidenten was het PaCo niet. In de eerste nacht eigende onze zustervereniging uit Rotterdam, de VGSR, zich ons vaandel toe. Een heldhaftige poging om het vaandel terug te krijgen liep helaas op niets uit. Pas bij de laatste avondmaaltijd kwam het vaandel weer terug. De wraakactie bleef niet lang uit. Toen de verantwoordelijke amice Hop buiten met slechts één andere VGSR’er liep werd hij bestormd door een groep VGST’ers. Tegen deze overmacht kon hij niet op en zijn baard werd als vergelding afgeschoren.

Zaterdagochtend was het weer tijd om naar huis te gaan. Met de auto, met het OV of liftend trokken de studenten weer huiswaarts. Het was een puik georganiseerd PaCo!

X