Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Verslag Afsluitend Weekend

/ Verslag Afsluitend Weekend

Door Ama. Petter - zondag 30 december 2012 

 

Vrijdag 6 juli, 08.27 uur. De trein vanaf Enschede Centraal vertrekt om de AfWeCo richting Schiermonnikoog te vervoeren, waar het Afsluitend Weekend van de VGST plaatsvindt. Enkele uren eerder zijn een aantal diehards vertrokken om de afstand Enschede-Schiermonnikoog per fiets af te leggen. De reis verloopt voorspoedig en zonder vertraging wordt de Kooiplaats, de groepsaccommodatie waar de VGST zal verblijven, bereikt. Ondertussen komen er Facebook updates voorbij zoals ‘Op naar afsluitend weekend met de vgstrein! @vgst’ en ‘Al bijna in leeuwarden en nog steeds geen paspoortcontrole gehad: de reis verloopt voorspoedig! #AfsluitendWeekendVGST’. Ook de rest van de VGST is onderweg.

 

Bij de locatie aangekomen, blijken de boodschappen al te zijn bezorgd en in de koelkasten dan wel vriezer gelegd. De AfWeCo is blij verrast en kan op haar dooie gemak de laatste voorbereidingen treffen. Na aankomst van de eerste groep VGST’ers wordt de avondmaaltijd bereidt: penne met rode en witte saus. Voedzaam en lekker. De volgende groep VGST’ers komt aan en eet nog een hapje mee. Voor VGST’ers die de laatste boot niet konden halen of in de verkeerde trein gestapt zijn is er gelukkig de Wadtaxi, die binnen 20 minuten van Lauwersoog naar Schiermonnikoog vaart. Rond 23.00 uur wordt het kampvuur op het strand in een mum van tijd ontstoken door amice Sjoukes. Met bier, wijn en chips en een tweede kampvuur wordt het een gezellige avond. Het vuur wordt traditioneel uitgepist en teruggekomen op de locatie worden tosti’s gegeten. Langzamerhand zoekt eenieder zijn of haar bed op, en is de eerste dag voorbij.

 

Zaterdagochtend begint met een stralende zon en een blauwe lucht. Perfect strandweer, en hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Handdoeken, koekjes, fruit en boeken worden ingepakt en al gauw is een deel van het strand bezet door VGST’ers. Het water is verfrissend en de stroming is sterk. Dit wordt meteen duidelijk gemaakt door een van de strandwachten. Zwemmen moet tussen de vlaggen, even verderop. Enkele amici storen zich hier niet aan en zwemmen naar de horizon om van een paal af te springen. Halverwege de middag betrekt de lucht en komen er meer wolken voor de zon. Langzamerhand komen alle VGST’ers terug bij de Kooiplaats en kan de barbecue beginnen. Er is vlees, stokbrood en salade in overvloed. Nadat iedereen verzadigd is, kan de enorme berg afwas worden weggewerkt. De avond wordt gevuld met spelletjes spelen, lezen, tv kijken, strandwandelingen maken en zwemmen.

 

Zondagochtend om 10.00 uur is er een kerkdienst in het dorpshuis. Massaal wordt deze dienst bezocht. De lunch bestaat uit een warme maaltijd: soep met broodjes hamburger. Het weer is omgeslagen naar regenachtig, dus het vermaak vindt vooral binnen plaats. ’s Middags en ’s avonds vertrekken er groepen VGST’ers naar huis, om de volgende dag te werken, te studeren of gratis te reizen. De regen komt ondertussen met bakken uit de lucht, en de avonddienst wordt mondjesmaat bezocht. ’s Avonds later wordt het droog en kan er weer gezwommen, gewandeld en gefietst worden. De loungehoek zit vol met wijn- en bierdrinkende VGST’ers; de laatste restjes moeten worden opgemaakt. Gezelligheid overheerst en diep in de nacht zoeken de laatste VGST’ers hun bed op.

 

Maandagochtend gaan de wekkers vroeg. Om 10.00 uur moet de locatie schoon en leeg zijn. Het weer is bar en boos: harde wind en veel regen. Na hard werken lukt het om om 10.00 uur klaar te zijn met opruimen en kan er tegen de wind in gefietst worden naar de boot, die om 10.30 uur vertrekt. Fietsers waaien bijna van de pier en het water klotst langs de ramen van de boot. Gelukkig is niemand zeeziek. Vanaf Lauwersoog wordt de reis per bus en trein vervolgd. Facebook updates komen voorbij over een geslaagd en relaxed Afsluitend Weekend. Het collegejaar is afgesloten…

X