Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Zeilweekend

/ Zeilweekend

Door H.J. aan het Rot - vrijdag 13 juni 2014 

277417

Afgelopen Pinksterweekend maakte een aantal VGST’ers een lange reis naar het verre Friesland om een paar dagen te gaan zeilen op de Friese meren. Vrijdagavond rond een uur of zeven begon het avontuur en voeren de drie ‘Valkjes’ (vierpersoons zeilbootjes) met in totaal 12 VGST’ers de haven van Heeg uit op zoek naar een slaapplek voor de nacht. Na ruim twee uur zeilen werd het ‘tweede’ eiland op het Heegermeer bereikt en werden de bootjes klaargemaakt om te slapen. Nadat het kampvuur langzaam op gang was gekomen en er nog wat geborreld was, zochten de eerste mensen rond 12 uur hun slaapplek op en enkele uren later volgde de rest van de zeilliefhebbers.

De tweede dag begon met prachtig weer, een lekker ontbijtje en een kopje koffie voordat de reis naar Sneek kon beginnen. Na enkele uren zeilen werd het prachtige dorpje IJlst bereikt waar een lekker ijsje werd gegeten of een biertje werd gedronken. Vanuit IJlst werd vervolgens richting de jachthaven van Sneek gezeild waar de volgende nacht doorgebracht zou worden. De bootjes werden stevig vastgelegd en er werd eenieder een welverdiende maaltijd gekookt. Terwijl er werd genoten van zijn bord spaghetti kwamen de havenmeester en de politie nog even langs om te kijken wat er allemaal gebeurde. Nadat de afwas was gedaan, werd er koffie gedronken en geborreld in het centrum van Sneek.

De derde dag begon met een kerkdienst waar er naar het pinksterevangelie werd geluisterd.
Toen men terug kwam in de haven bleek het te regenen waardoor er even gewacht werd met het uitvaren totdat het weer droog was. Door de zachte tegenwind bleek het lastig om de haven van Sneek uit te komen maar gelukkig was er het jacht ‘Big Brother’ die onze drie Valkjes wel naar het begin van het Sneekermeer wilde trekken. Vanaf het Sneekermeer werd er via diverse meren en riviertjes naar het dorpje Woudsend gezeild. Onderweg was het prachtig weer en er kon lekker gezwommen worden.
In Woudsend aangekomen bleek het behoorlijk druk te zijn en dus werd er besloten om nog even door te zeilen naar een eiland op het Heegermeer.
Nadat ‘boot 3’ vast was komen te zitten op de bodem en weer was losgetrokken werd het Heegermeer ’s avonds rond 20 uur bereikt. Aangekomen op het eiland werd er door enkele amici naar brandhout gezocht terwijl anderen zich bezighielden met het koken van avondeten. ’s Avonds werd er onder het genot van een biertje nog even geborreld bij het kampvuur alvorens men ging slapen.

De laatste dag werd er naar Sloten gezeild waar een ijsje werd gegeten en de fanatiekelingen die meededen aan de fiets-Elfstedentocht werden aangemoedigd. Het zeilen ging prima met uitzondering van de beruchte ‘boot 3’ die na een kleine botsing met een ander zeilboot in het riet belandde. ’s Middags werd er terug naar Heeg gezeild waar de bootjes ’s avond ingeleverd moesten worden. Nadat er nog gezellig werd gegeten in een restaurantje in Heeg kon de reis terug naar het oosten van het land beginnen.

Al met al was het een fantastisch weekend met heerlijk weer!

X