Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Congres VGST

/ Congres VGST

Door P.M. Gunnink - woensdag 3 december 2014 

285992

Afgelopen zaterdag 29 november vond het VGST-congres met als thema ‘Wie is de Europeaan?’ plaats in het Greijdanus college in Enschede. Tijdens het congres konden 90 VGST’ers, ouders en reünisten een hele dag bezig zijn met het thema door te luisteren naar twee sprekers en verschillende workshops te volgen.

Na de opening van het congres door de dagvoorzitter begon de eerste lezing. Hierin legde dr. Sander Luitwieler uit dat Gods liefde de bron van onze persoonlijke identiteit vormt en hoe we dat kunnen gebruiken in de vorming van Europa’s identiteit. Zo kunnen we Gods liefde laten zien door vrede, welzijn en duurzaamheid na te streven in Europa.

285988
In de koffiepauze, met zelf gebakken cake, kon er gebruik worden gemaakt van de twitterwall op de beamer door een tweet met een foto van ieders eigen identiteit te sturen met de hashtag #CongresVGST. Deze kwamen dan de hele dag door op de beamer. De spreker beantwoordde nog enkele vragen en daarna was het tijd voor een heerlijke lunch.

Na de lunch gingen de congresgangers naar hun zelf gekozen workshop, waarna ze terugkeerden naar de grote zaal voor de tweede lezing van dr. Johan Graafland. Hij sprak over de verschillende opties voor de Euro en over de christelijke waarden waarmee die moesten worden beoordeeld. Hij concludeerde daaruit dat de zogenaamde ‘Grexit’ (het verlaten van Griekenland uit de Euro) een serieus te overwegen optie was vanuit economisch en politiek perspectief. Hierna volgde weer een vragenronde en een workshopronde.

285984
De workshops waren zeer uiteenlopend, zo kon er muziek worden gemaakt met een Europees tintje, werd er gepraat over propaganda, werden allerlei psychologische tests uitgevoerd en werd er op diverse andere manieren creatief bezig gegaan.

285967285975
Het inhoudelijke deel van het congres werd gevolgd door de avondmaaltijd, wat uitstekend voorbereid was door de CoCoHu, de huishoudelijke commissie van de dag. Ze hadden een buffet klaarstaan met linzensoep, gevulde paprika met champignonrisotto en bonensalade, met appel-kaneel yoghurt toe. Dit alles werd dan ook tot de laatste kruimel verorberd. Als afsluiter was er cabaret van de eerstejaars en de senaat, waarna iedereen huiswaarts keerde of nog even gezellig bleef naborrelen.

285979

X