Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

VGST-jaaroverzicht 2014

/ VGST-jaaroverzicht 2014

Door H.J. Aan het Rot - woensdag 31 december 2014 

286551

Terwijl u geniet van uw welverdiende vakantie met familie en vrienden nadert het laatste uur van 2014. Het eind van het jaar is een mooi moment om terug te kijken op alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Ook als vereniging hebben we veel (mooie) momenten met elkaar mogen beleven en middels dit jaaroverzicht kunt u deze momenten nog even herbeleven voordat het nieuwe jaar aanbreekt.

Het jaar 2014 begon met een amicale actie bij de VGSU. Tijdens de kerstvakantie reisde een groep VGST’ers af naar het westen van het land om daar de novitiaatslocatie van de VGSU te rammen. Ondanks de sublieme voorbereiding van de SoRamCo lukte het helaas niet om de locatie binnen te komen. Desondanks was de VGSU de beroerdste niet en werd er gezellig geborreld op een kast in Utrecht.

Na diverse studentikoze acties tussen Pro Deo en de VGST werden de banden tussen beide verenigingen nog eens aangehaald met een borrel in Deventer. Het was een zeer geslaagde borrel waarop menig VGST’er de heupjes losgooide.

Enkele dagen na de borrel in Deventer vond het amicale weekend met de VGSL plaats. Het was een fantastisch weekend waarin de leden elkaar beter konden leren kennen tijdens diverse leuke activiteiten.

Nadat de VGST de banden met diverse zusterverenigingen aangehaald had, was het tijd om te investeren in onze broederverenigingen. Tijdens de broederweek hebben we samen met C.S.V. Alpha, NSE en RSK geluisterd naar een lezing, een bijbelstudie mogen doen, genoten van alle talenten tijdens een kleinkunstavond en als afsluiting van de week was er een borrel.

In maart liet menig VGST’er zijn/haar talent zien tijdens de State of the Union. Tijdens deze avond hebben we mogen genieten van cabaret van onder andere senaat Dijksterhuis en de amici Boersma en Heres.











Een week na de State of the Union was het tijd om potentiële nieuwe leden kennis te laten maken met de VGST. De eerste open dag trok veel gasten die tijdens de maaltijd, de kleine-fietsjesrace en de pubquiz een kijkje kregen binnen onze vereniging. 










Eind maart was de verkiezings-AV waarop de senatoren voor het jaar 2014-2015 gekozen werden. In de periode voorafgaand aan de verkiezingen waren er diverse acties van Kandidaat Senaten. Het bleef lang onzeker hoeveel kandidaat senatoren de VGST had, maar uiteindelijk werden de amici Grootens, Van Dijk, Van Baardewijk en De Jonge verkozen als senator voor het jaar 2014-2015.


Een van de meest memorabele momenten van 2014 is ongetwijfeld het Paascongres. Dit jaar was het thema ‘Individualisme’ en met een PaCoHu uit Enschede liep alles op rolletjes. Tijdens het congres konden we genieten van lezingen, borrels, workshops en natuurlijk de Bolle Keizer. Het congres werd afgesloten met een knallend feestje georganiseerd door senaat Dijksterhuis.



Een ander hoogtepunt van het jaar was de 31e Dies Natalis. Met als thema ‘In Dulci Jubilo’ was het een avond met heerlijk eten, cabaret en een leuk feest op een prachtige locatie: het wapen van Beckum.













Traditiegetrouw ging de VGST ook dit jaar op liftuitje. De Hanzestad Lübeck was een prachtige stad om een weekend met een grote groep VGST’ers door te brengen. 

















In 2014 heeft de VGST zich van haar meest sportieve kant laten zien tijdens het PaasVolleybalToernooi (PVT) en de Batavierenrace. Op het PVT werd een keurige 10e plaats afgedwongen en met een mooie 28e plaats op de Batavierenrace eindigde de VGST hoger dan ooit op deze estafette van Nijmegen naar Enschede.








In het eerste half jaar van 2014 werd de VGST geestelijk gevoed met maar liefst zes lezingen: Roel Kuiper kwam spreken over ‘Geweld in het Oude Testament’. Professor De Bruijne kwam namens Cauvin een lezing geven over wat christelijke ethiek inhoud en René Heeskens kwam een lezing geven over een wereldwijd basisinkomen naar aanleiding van ons jaarthema (Globalmotive; een wereld in beweging). Ook was er een toerustende lezing over het voeren van geloofsgesprekken met anderen en een jaarthema-avond waarop vijf VGST’ers iets vertelden over wetenschap vanuit hun vakgebied. Als laatste lezing van het verenigingsjaar 2013-2014 kwam Jaap Boersma spreken over duurzaamheid. 

Geheel traditiegetrouw werd het verenigingsjaar beëindigd met een gezellig afsluitend weekend op Ameland.
Het verenigingsjaar 2014-2015 begon met het novitiaat voor 25 24 eerstejaars. Tijdens deze week werden de nieuwe leden op een intensieve manier klaargestoomd om lid te worden van de VGST.









De eerste week na de zomervakantie kwam dominee Rienks spreken over hoe we als christenen Gods naam groot kunnen maken en uitdragen in ons dagelijks leven.


Eind september liet de VGST zich van haar meest studentikoze kant zien en bouwde een heuse draaimolen in het verenigingshuis ‘Uskemølle’ van broedervereniging C.S.V. Alpha. Nadat de praeses van Alpha het spektakel in zijn eigen huis kwam bekijken kon hij weinig anders dan de VGST een borrel aanbieden welke tot in de kleine uurtjes door zou gaan.
286546

Nadat senaat Grootens de leiding over de vereniging overgenomen had op het eerste gedeelte van de jaarvergadering werden 24 nieuwe eerstejaars geïnstalleerd als lid en amice Wieringa geïnstalleerd als erelid op het tweede gedeelte van de jaarvergadering. Tijdens dit weekend werd er uitgebreid vergaderd maar gelukkig was er ook tijd voor een hoop gezelligheid, spelletjes, voetballen en natuurlijk barbecueën.
Begin november reisde een groep VGST’ers af naar Rotterdam voor een amicaal weekend met de VGSR. Tijdens het weekend werd een bezoek gebracht aan het maritiem museum en werd de Rotterdamse haven verkend vanuit een rondvaartboot.

Onder leiding van dagvoorzitter amice Ophoff was er eind november een congres met als thema: ‘Wie is de Europeaan?’. Tijdens het congres werd er geluisterd naar twee lezingen en kon deelgenomen worden aan diverse workshops. Het congres werd afgesloten met cabaret door senaat Grootens en jaargroep 2014.
286538

Het jaar 2014 was een jaar vol mooie activiteiten waarvan er vele onbesproken zijn gebleven in dit jaaroverzicht. Onder andere het zeilweekend, studentikoze donderdag, bijbelstudies, themagroepen, borrels en natuurlijk de vele sociëteitsavonden hebben gezorgd voor een prachtig jaar.

We zijn God dankbaar voor alles wat Hij ons als vereniging heeft gegeven in 2014 en zien uit naar wat het komende jaar ons zal brengen.

Het allerbeste gewenst voor 2015!

X