Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Toerustende lezing homoseksualiteit

/ Toerustende lezing homoseksualiteit

Door J.H. van der Lugt - woensdag 27 mei 2015 

294745

Afgelopen dinsdag, 26 mei, heeft er een toerustende avond plaatsgevonden met homoseksualiteit als thema. Als gastspreker werd hiervoor Arjan Hof uitgenodigd. Arjan Hof heeft het boek 'Empathie' geschreven om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en homo's te laten zien dat ze welkom zijn in de kerk. Met deze insteek werd ook deze toerustende avond georganiseerd. De avond begon met een presentatie waarin Arjan Hof een aantal scherpe vragen het publiek ingooide. 'Wie van jullie is homo of lesbo?' Deze vraag brengt vaak verlegenheid en misschien wel weerzin op. Zit de eerste moeite van een homo of lesbo misschien hierin dat er geen of nauwelijks een mogelijkheid is om er eerlijk mee naar buiten te komen? Hoe zit dat bij de VGST?

Vanuit de bijbel lijkt het makkelijk om te zeggen dat homoseksualiteit tegengegaan moet worden. Een valkuil hierbij is dat we niet de contexten lezen van teksten uit bijvoorbeeld Leviticus, Handelingen en Romeinen. Als je de bijbel leest dan kan het niet anders dan dat je een rode lijn vervlochten ziet: er is altijd sprake van een relatie tussen man en vrouw. Je kunt dus uit de bijbel opmaken dat het niet Gods bedoeling is om hiervan af te wijken, maar betekent 'niet Gods bedoeling' hetzelfde als 'zonde'?

Homo én hetero mogen samen eten uit dezelfde ruif, namelijk de ruif van genade. Laten we daarom samen op zoek gaan naar Gods bedoeling met ons leven, het leven van onze homoseksuele naaste en onze christelijke visie voor de kerk en onze maatschappij. Laten we samen leven tot Gods eer en samen zoeken naar Zijn plan.

Onder het genot van een kop koffie of thee werd vervolgens in kleine groepjes doorgesproken over een aantal stellingen over homoseksualiteit. Kernwoorden en reacties werden opgeplakt op grote posters in de kerk, die vervolgens plenair in het kort nog even besproken werden. Al met al mogen we terugkijken op een mooie avond waarin homoseksualiteit binnen de kerk en binnen de VGST besproken mocht worden.

X