Door D.S. Grootens - woensdag 24 juni 2015
Op 19 juni heeft de laatste jaarthemalezing van het jaar plaatsgevonden. Met deze lezing werd het jaarthema 'Identiteit' afgesloten door met elkaar te discussiëren over de digitale identiteit. Binnen de VGST is er genoeg expertise te vinden over de moderne vormen van informatieopslag, waardoor we konden luisteren naar lezingen van verschillende VGST'ers.
De avond begon met een introductie op het elektronisch patiëntendossier (EPD) van amica van der Lugt. In haar lezing verhaalde ze over de lange weg die het EPD al heeft afgelegd, hoe het er door toedoen van enkele politici toch gekomen is en wat de huidige stand van zaken is. De miljoen Nederlanders die nu in het EPD staan kunnen efficiënter worden geholpen doordat al hun gegevens beschikbaar zijn voor iedereen die daar de bevoegdheid voor heeft. De opeenhoping van informatie betekent echter wel dat er meer informatie op straat kan komen te liggen wanneer het dossier lekt.
Amice de Graaf sr. ging vervolgens verder in op dit onderwerp vanuit ethisch perspectief. Als belangrijkste valkuil in het EPD ziet hij de afweging die moet worden gemaakt tussen privacy en de efficiënte en veilige zorg. Hoe meer privacy we inleveren, hoe efficiënter de zorg kan worden, maar we moeten er wel voor waken dat we niet alle privacy kwijtraken. Als oplossing ziet hij het zelf bijhouden van het dossier of alleen het bijhouden van onschadelijke informatie.
Na de pauze was het de beurt aan amice Lassche ms. om ons te vertellen wat websites kunnen doen om ons te leren kennen. Door ons te leren kennen kan er een gepersonaliseerde site getoond worden, waarbij rekening wordt gehouden met ons lees- en beslissingsgedrag. Het gebruik van gratis applicaties zoals youtube, google en gmail geeft bedrijven als Google en Microsoft de mogelijkheid om gegevens over ons te verzamelen en een profiel van ons te maken. Dit kan allemaal omdat er nooit is nagedacht over privacy en eigendommen op het internet, dus zolang wij internet gebruiken zullen de internetgiganten onze gegevens analyseren en ons persoonlijke aanbiedingen sturen.
Amice Maan vervolgde met een lezing over big data. Al ons internetgedrag wordt gemonitord door data brokers die kunnen analyseren wie wij zijn en voorspellen wat we in de toekomst gaan doen. Deze gegevens zijn zo groot dat een mens deze data niet kan analyseren en we moeten vertrouwen op software om ons te leren kennen en ons leven te beheersen. We moeten ons dus afvragen of we niet te veel worden beïnvloed door deze big data en of de bedrijven die ze verzamelen wel zo goed met onze gegevens omgaan als we denken.
Het waren interessante lezingen en discussies waar nog lang niet het laatste over gezegd is. 's Avonds op sociëteit werd er dan ook nog lang over deze onderwerpen doorgepraat.