Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Startavond

/ Startavond

Door H.J. aan het Rot - dinsdag 8 september 2015 

300867
Startavond - Bijbelstudie en/of luisteren naar God
Na een welverdiende vakantie is het nieuwe verenigingsseizoen vorige week weer begonnen. Dominee Hempenius kwam afgelopen donderdag naar Enschede om met ons het nieuwe bijbelstudiejaar te openen. Deze startavond begon met een gezamenlijke maaltijd waar de nieuwe bijbelstudiegroepen elkaar alvast wat beter konden leren kennen. Na een kopje koffie/thee te hebben gedronken daagde dominee Hempenius de VGST uit om na te denken over het thema ‘Bijbelstudie en/of luisteren naar God?

Als belangrijkste voorwaarde voor een goede bijbelstudie werd het gebed aangewezen. Door het gebed kan het Woord tot zijn recht komen. Ook het puur luisteren naar wat de Bijbel zegt kan leiden tot andere inzichten dan het bestuderen van de Bijbel.

Op de avond was ook ruimte voor reflectie op onszelf en de bijbelstudies. Aan de hand van de gelijkenis van de zaaier (Mattheüs 13) werd aan de aanwezigen gevraagd of het gezaaide zaad vrucht draagt in het leven. Valt het op harde grond (en draagt het geloof weinig vruchten), tussen de distels (wordt het verstikt door de drukte van elke dag), valt het op een ondiepe bodem (van kortdurend enthousiasme) of valt het op vruchtbare grond (en draag het vrucht)?
Reflectie op de bijbelstudie vond plaats in de nieuwe bijbelstudiegroepen die met elkaar in gesprek gingen over de wensen voor het nieuwe jaar en verbeterpunten ten opzichte van het afgelopen jaar.

De spreker gaf ook nog diverse tips mee:
- Leg een bijbel open in huis, dan wordt hij sneller gepakt om te lezen.
- Praat tijdens bijbelstudie niet in de ‘je-vorm’, maar in de ‘ik-vorm’. Dan komt de boodschap dichterbij.
- Vraag in discussies naar de mening van de ander door de ‘hoe-vraag’ te stellen.

Na afloop werd de avond voorgezet op sociëteit waar het tot in de late uurtjes gezellig was. Ik zie uit naar de bijbelstudie-avonden in het nieuwe seizoen en het luisteren naar wat God tot ons wil zeggen!



''Moge de God van onze Heer Jezus Christus, de vader van alle luister, u een geest van inzicht schenken in wat geopenbaard is, opdat u hem zult kennen. Moge uw hart verlicht worden, zodat u zult zien waarop u hopen mag nu hij u geroepen heeft, hoe rijk de luister is die de heiligen zullen ontvangen, en hoe overweldigend groot de krachtige werking van Gods macht is voor ons die geloven.'' (Efeze 1:17-19)

X