Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Verbredende activiteit

/ Verbredende activiteit

Door Impleo Procurator - dinsdag 22 december 2015 

306538

Vorige week dinsdag was de verbredende activiteit die georganiseerd was door de themagroepcommissie (TheGroCo). Hieronder kunt u per activiteit een kort verslagje lezen.

Synagoge bezoeken
J.U. van Baardewijk

Een grote groep ging naar de synagoge van Enschede, de mooiste van Nederland en misschien wel van West-Europa, aldus de historicus die ons rondleidde. Nadat alle mannen een keppeltje op hadden gedaan, begonnen we onze rondleiding in de grote sjoel, dat is de grootste zaal. Het was een mooi versierde zaal en behoorlijk groot, met een aparte zitruimte voor de vrouwen. De gids vertelde ons over de geschiedenis van de synagoge en over hoe een dienst eraan toegaat. Daarna gingen we nog naar de kleine sjoel, wat in de praktijk meer gebruikt wordt vanwege de kleine opkomst. We sloten het bezoek af onder het genot van een kopje koffie of thee. We moesten nog eens terugkomen met zonlicht, want nu hadden we de gebrandschilderde ramen niet gezien. Al met al was het een interessante bezienswaardigheid midden in onze eigen stad!

Workshop Photoshop
J.M. Dam

Vijf VGST'ers gingen onder begeleiding bezig met het fotobewerkingsprogramma. Na uitleg van de eerste tools gingen ze zelf aan de slag met elementen isoleren van bestaande foto's. Tijdens het werk werden er verschillende functies getoond.
Na een uurtje werk begonnen de resultaten al op het scherm te komen. De senaat werd losgemaakt van de achtergrond en verhuisd naar een mooie tropische achtergrond. Er werd met geselecteerde huisjes een heel nieuw dorp aan zee gecreëerd. En de senaat kreeg een huisdier: een lama die zelfs weerspiegelde in het water op de senaatsfoto. Na een avond oefenen en flink wat foutmeldingen, hadden ze toch al een groot stuk van de basis onder de knie.

Present
W. van Dijk

Het Leger des Heils organiseerde een kerstmaaltijd voor ongeveer 350 van haar cliënten. In China Tuin in Hengelo konden gezinnen er even tussen uit met eten, drinken, live muziek en gezelligheid. De ongeveer 80 kinderen konden zich uitleven bij de zes VGST'ers die via Stichting Present een avond kwamen helpen. Het was mooi om te helpen en deze kinderen zo te zien genieten!

Documentaire 3D-printen
K.S. Dwarshuis

Op de Blokhut kwam een groepje intellectuele mensen bij elkaar om te gaan nadenken over 3D-printen. Nadat we een maaltijd naar binnen hadden gewerkt zijn we direct begonnen met het kijken van een documentaire: ‘print the legend’. Vervolgens werd hier stevig over doorgepraat. 3D-printen lijkt misschien een simpele uitvinding, maar de gevolgen kunnen enorm zijn: Wat zijn de gevolgen voor het patentrecht als iedereen zijn eigen producten kan printen? Wat als iemand illegaal wapens gaat printen? Maar de belangrijkste vraag van de avond was: moeten we als VGST ook een 3D-printer aanschaffen?

Workshop naaien
J.L. Lassche

Adagio werd afgelopen dinsdag omgetoverd tot een waar naaiatelier. Om goed van start te kunnen gaan begonnen we met heerlijke bami. Na de afwas werden er allemaal mooie lappen stof, patronen en naaimachines tevoorschijn getoverd. Iedereen begon met het op maat maken van de patronen en knippen van de stof. Binnen de kortste keren waren overal spelden en stukjes stof te vinden. Er werd de hele avond hard gewerkt aan de projecten onder genot van lekkere koekjes en onder de begeleiding van juf Rachel. De komende tijd wordt er nog hard doorgewerkt aan een jurkje, shirtje, mantel en rokje.

X