Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Jaarthemalezing 2: Idealen in een christelijke carrière

/ Jaarthemalezing 2: Idealen in een christelijke carrière

Door H.J. aan het Rot - vrijdag 5 februari 2016 

307413

Donderdag 4 februari kwam Arie Slob (oud fractievoorzitter van de ChristenUnie) naar Enschede voor de tweede jaarthemalezing van dit verenigingsjaar. Het thema van de avond was ‘idealen in een christelijke carrière’.

Arie Slob begon de lezing met een tweetal tips voor de vrouwen die carrière willen maken. Allereerst wordt er vaak gezegd dat vrouwen de juiste partner moeten kiezen. Een man die zelf ook carrière wilt maken is niet bevorderlijk voor de kansen van een vrouw. Ten tweede vertelde Arie Slob dat vrouwen vaak wordt verteld dat ze een doel voor ogen moeten hebben en dat ze het gewilde ‘product’ moeten zijn.

Deze inleiding gebruikte Arie Slob om aan te geven dat we leven in een wereld waarin geld, macht en carrière een grote rol spelen. Of we willen of niet, we krijgen met deze zaken te maken.

Aan de andere kant is er de wereld die we leren kennen in de Bijbel. God maakt ieder mens uniek en geeft iedereen zijn eigen gaven en talenten. In diezelfde Bijbel worden we ook aangespoord om iets met onze talenten te doen en ze dienstbaar in te zetten in onze omgeving.

We zien dus dat er twee werelden bestaan, maar hoe kunnen deze gecombineerd worden? Arie Slob heeft hierover goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er geen blauwdruk voor is, er is niet iets als een GPS route naar een christelijke carrière. Het goede nieuws is dat we er samen naar kunnen zoeken. Het is daarin belangrijk om goed na te denken over wat je kiest en ook je hart te durven volgen. Ga bij jezelf na wat de argumenten zijn voor bepaalde keuzes en houdt daarbij in gedachten wat je in de toekomst wilt bereiken. Ten tweede is het goed om er met anderen over te praten en je te laten leiden door deze gesprekken. Gesprekken leiden tot inzicht over waar je jouw talenten het beste in kan zetten. Belangrijk hierin is om in gedachten te houden dat je niet direct een keuze moet maken, soms is het goed om het lef te hebben adviezen naast je neer te leggen.

Als we dan eenmaal een keuze hebben gemaakt met de juiste motieven, is het belangrijk om op te passen dat we niet volledig worden opgezogen door ons werk. Controleer regelmatig of de motieven zuiver blijven. Vragen die daarbij helpen zijn ‘wie ben ik?’ en ‘hoe kan ik dienstbaar zijn in mijn omgeving?’.

Soms kan er werk op ons pad komen dat onder ons niveau is. Het is belangrijk om niet te snel onze hoofden en handen daarvoor om te draaien, ga niet langs de kant staan. Durf een stap te zetten in vertrouwen dat God je leven leidt en laat je verrassen! Uiteindelijk zul je vrede vinden als je Gods weg ontdekt in je eigen leven.

X