Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Toerustende lezing over Hebreeën

/ Toerustende lezing over Hebreeën

Door A.W. Dijksterhuis - zaterdag 26 maart 2016 

313721

Dominee Wisselink uit Almelo nam ons donderdag mee in het bijbelboek Hebreeën. Een bijbelboek wat mooi past in deze tijd van het lijden en de opstanding van Jezus. De avond begon met de vraag wie de brief aan de Hebreeën nou eigenlijk geschreven heeft. Velen van ons denken namelijk dat de brief door Paulus geschreven is. Wij zijn niet de enigen, zelfs in de oude Statenvertaling wordt Paulus nog als schrijver van de brief genoemd. Daar lijkt echter geen sluitend bewijs voor te zijn, aangezien zijn naam er niet onder staat en de brief een afwijkende stijl heeft in vergelijking met andere brieven van zijn hand.
Dan de gemeente waaraan de brief is geschreven. Waarschijnlijk waren dat mensen met een Joodse achtergrond die de kerk dreigden te verlaten (ze komen niet langer naar de samenkomsten). Ze worden gewaarschuwd en aangemoedigd om vol te houden. Bovendien worden ze sterk bemoedigd: God houdt zich aan het verbond dat Hij met zijn volk gesloten heeft. Door hun geloof zijn al veel mensen uit vroegere tijden gered, laten we in hun voetsporen treden en bovenal Jezus blijven volgen. Want Hij blijft dezelfde, gisteren, vandaag en tot in eeuwigheid!

Ds. Wisselink kon naar eigen zeggen nog wel uren door blijven praten over de brief aan de Hebreeën. Aan de hand van een aantal opvallende teksten hebben we in elk geval een mooi beeld gekregen van de verschillende thema’s die in het boek naar voren komen en mochten we door die woorden toegerust worden. Onder de zegen van Hebreeën 13: 20 & 21 konden we de wereld weer in en de avond voortzetten op sociëteit.

X