Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

PaasCongres 2016 - De Ongemakkelijke Waarheid

/ PaasCongres 2016 - De Ongemakkelijke Waarheid

Door S. van der Heide - maandag 18 april 2016 

314326

Van donderdag 14 april tot zaterdag 16 april kwamen alle VGS/GSV-verenigingen uit het land samen in Bezinningscentrum Emmaus te Helvoirt. In dit voormalige klooster werd het jaarlijkse PaasCongres (PaCo) gehouden. FQI, de studentenvereniging uit kampen, organiseerde dit congres met als thema “De Ongemakkelijke Waarheid”. Het was een congres met interessante lezingen en gezellige borrels die alles behalve ongemakkelijk waren.

Nadat de congresvoorzitter het congres had geopend startte het PaCo met een lezing van Wim van der Schee. Deze predikant uit Amsterdam maakte in zijn lezing duidelijk dat in het geloof ongemak vaak samen gaat met gemak. Dit is verweven in het hele christelijke geloof. Het belangrijkste punt waar gemak en ongemak samenkomen is volgens Van der Schee de liefde van God. Het is eigenlijk erg gemakkelijk om van je te laten houden. Tegelijkertijd brengt dit met zich mee dat je kwetsbaar bent en de regie uit handen geeft. Volgens Van der Schee moeten we ‘in de zon gaan zitten en van ons laten houden’. Zo eenvoudig kan het zijn.

Hij bedoelde dit natuurlijk niet letterlijk, maar donderdagmiddag scheen een heerlijk zonnetje waardoor we in de pauze onder het genot van een kopje koffie daadwerkelijk in de zon konden zitten. Aan het einde van de middag was er een vesper waar we God konden ontmoeten.

De tweede lezing ging over ongemak bij evangelisatie en kwam van de hand van Wim Dekker. In zijn lezing staat een vraag van Bonhoeffer centraal, namelijk: hoe kan Christus Heer worden van de areligieuze mens? Vaak wordt in evangelisatie de nadruk gelegd op comfort. Teksten als Johannes 3:16 zegt mensen niks. Wat we wel moeten doen volgens Dekker is aansluiten bij de vragen die mensen hebben. Vragen als: ‘Is dit nu alles?’ en ‘Waar kom ik vandaan?’ leven sterk in de moderne samenleving, en daar moeten we dus op inspelen.

Aan het einde van deze intensieve dag was er een gezellige borrel bij het kampvuur waar de amicaliteit van af spatte. Nadat we nog een paar uurtjes slaap mee pakten begon het programma op vrijdag alweer vroeg. De derde en tevens laatste lezing was van Govert Buijs en ging over de vraag hoe christen te zijn in de maatschappij. Volgens Buijs is het publieke debat vaak lastig omdat het vaak gaat om retoriek en niet om argumenten. Het is veel makkelijker om maatschappelijke actie te gebruiken om uw eigen gezichtspunt op moraal te laten zien.

Vrijdagmiddag was er tijd voor interessante workshops, onder andere: ongemak in het OT, ongemak bij evangeliseren, en ongemakkelijke politiek. Nadat FQI het paascongres formeel had afgesloten, gaf amice Hagg (hoofd van de huishoudelijke commissie) ons een hilarische snelcursus dansen en was het tijd voor een groots feest waarbij zelfs onze amicalen uit Delft zich op de dansvloer waagden.

Het was al met al een zeer geslaagd weekend onder een fantastische organisatie. Of men nu voor de inhoud, de gezelligheid of slechts het knallende feest op vrijdag kwam: het was een groot succes!

X