Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Jaarthemalezing I: Het nut van conflicten

/ Jaarthemalezing I: Het nut van conflicten

Door W.J. de Graaf - maandag 26 december 2016 

323065
De VGST zat 15 december weer helemaal klaar voor een lezing. Niemand minder dan de directeur van IFES, Wilfried Verboom, kwam onrust stoken bij de vereniging. Met als thema ‘Het nut van conflicten’ was dit de uitgelezen kans conflicten te veroorzaken en op te lossen.

Als christelijke Nederlanders zijn wij slecht in het omgaan met conflicten en we hebben er een hekel aan. Maar conflicten zorgen ervoor dat je meer over jezelf en de ander ontdekt. Voor ons is het dan ook een must om onze groeiende boosheid uit te spreken, zodat we de onderliggende problemen ontdekken en zodat we elkaar weer in de ogen kunnen kijken. Boosheid die ontstaat doordat je iets niet kan, een blinde vlek hebt of een verschillende leersnelheid hebt. Verboom maakte ons bekend met de escalatieladder die van rationeel onderhandelen langzaam afdaalt naar puur vechten. Naast deze theorie loste Wilfried Verboom ook het afwasprobleem op binnen de vereniging (amice Lassche en amice Appelman bedankt!). Door bepaalde technieken te gebruiken kan je gecontroleerd het conflict ter sprake brengen en oplossen. Elke partij een minuut aan het woord, het weghalen van aanvallende woorden en luisteren naar elkaars verhaal.

Met meerdere handvatten gaf Verboom de vereniging de uitdaging conflicten niet uit de weg te gaan waarna hij zijn levensspreuk benadrukte: Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.

X