Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Jaarthemalezing II: Wat is er problematisch aan de islam, en wat niet?

/ Jaarthemalezing II: Wat is er problematisch aan de islam, en wat niet?

Door M.B. Appelman - woensdag 8 maart 2017 

325540
De Islam is al jarenlang onderwerp van discussie. De moord op Theo van Gogh, het kalifaat in Syrië en de vele terroristische aanslagen zowel binnen als buiten Europa zijn kolen op het vuur voor de Islamcritici. Tegelijkertijd is de gewelddadige Islam niet representatief voor alle moslims, het merendeel blaast zichzelf namelijk niet op en gooit ook geen homo’s van flatgebouwen. Deze tegenstelling is het fundament van de Islamdiscussie, maar hoe kom je aan een genuanceerd geluid? Bezoekjes aan de plaatselijke moskee gaven meer informatie over de Koran en de Islamitische cultuur. Maar van een Imam hoef je geen objectief geluid te verwachten in deze discussie, en bij critici als Geert Wilders, Hans Janssen en Machteld Zee is het ook maar de vraag hoeveel zij nou eigenlijk echt afweten van de Islam.

De ProCo besloot om Dennis Honing uit te nodigen en hem te vragen wat er gevaarlijk is aan de Islam en wat niet. Honing kent als gederadicaliseerde moslim zowel de donkere kant van de Islam als de mooie, tevens is Honing een bepleiter voor een humane Islam. Afgelopen donderdag was het zover en gaf Honing, in een zeer gevulde zaal, zijn lezing over de Islam en dan met name het Soennisme. Het Soennisme is de grootste stroming binnen de Islam en de moslims in Nederland zijn ook voornamelijk Soennitisch. Honing legde uit dat de drie belangrijkste bronnen in de Islamitische leer bestaan uit de Koran, de Hadith (leefregels gegeven door de profeet Mohammed) en de verschillende exegeses (er is overigens slechts één exegese naar het Nederlands vertaald) zijn. Het is dus van belang om niet alleen naar de Koran te kijken wanneer we de Islam proberen te bevatten, het executeren van afvallige moslims komt bijvoorbeeld voort uit de Hadith.

Dennis Honing nam ons in een razend tempo en met veel humor door de verschillende stromingen in de Islam, hun culturen en hun geschiedenis heen. Een genot om naar te luisteren en ook een bodem aan informatie die veel nieuwe vragen met zich mee bracht, het veroorzaakte een goed gevuld vragenuurtje. We mogen terugkijken op een mooie en zeer informatieve lezing, op naar de volgende!

X