Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Jaarthema-avond 3 – Blockchain: de hype voorbij?

/ Jaarthema-avond 3 – Blockchain: de hype voorbij?

Door P. Bergwerff - zaterdag 17 maart 2018 

344386

Op dinsdag 13 maart werd er weer een lezing georganiseerd door de ProCo. De spreker was dit keer Krijn Soeteman, die kwam vertellen over Blockchain. Blockchain is het principe dat achter de cryptocurrency zit, wat bekend is geworden door Bitcoin. Krijn begon de avond met de vraag wie er op dit moment al met cryptomunten bezig waren, dit was maar een handjevol. Maar wat maakt die munten nou zo interessant? Veel mensen denken alleen maar aan het geld, maar dat was helemaal niet het doel dat de bedenkers van de cryptomunten voor ogen hadden. Ze wilden namelijk een elektronisch cashsysteem ontwikkelen, waarbij er gedeeld vertrouwen is zonder derde partij. Tegenwoordig is er zelfs nog meer mogelijk met cryptomunten, van het verhuren van huizen tot het vastleggen van contracten.

De wereld van Blockchain en de cryptomunten is zo groot en uitgebreid, dat Krijn de lezing na deze inleiding indeelde aan de hand van vragen uit de zaal. De vragen bleven dicht bij de basis van het hele principe, omdat niemand van de aanwezigen echt veel kennis had van Blockchain. Op deze manier zijn we erachter gekomen dat een Bitcoin eigenlijk niets is, maar alleen een stukje code in een Blockchain-blok. We hebben geleerd dat je Bitcoins op een site op kan slaan of in een paper wallet of in een hardware wallet. Je eigen privé sleutel naar jouw Bitcoins moet wel goed worden bewaard, want anders kan je er zo achter komen dat je Bitcoins weg zijn.

Krijn vertelde ons ook een voorbeeld hoe cryptomunten ook voor goede dingen gebruikt kunnen worden. Zo heeft de VN in Syrië gebruik gemaakt van cryptomunten in een vluchtelingenkamp. In plaats van een zak vol goederen kreeg elke bewoner een cryptomunt, waarmee ze hun benodigdheden konden kopen in een winkel in het kamp. Op deze manier wisten ze zeker dat elke vluchteling dat stukje hulp kreeg dat hem toekwam, zonder dat er een derde partij tussen hoefde te zitten.

De wereld van Blockchain is ontzettend uitgebreid en is niet in een lezing te vertellen. Krijn gaf aan dat je de wereld van Blockchain niet begrijpt als het wordt uitgelegd, maar dat je er zelf mee bezig moet gaan. De lezing heeft ook op die manier een aantal aanwezigen het duwtje in de rug gegeven om met een klein bedrag te gaan oefenen met Bitcoins. Ook al is er maar een klein stukje kennis gedeeld, het was een zeer interessante lezing

X