Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Studeren in het buitenland en de zorgverzekering

/ Studeren in het buitenland en de zorgverzekering
Dit artikel is in samenwerking met Pricewise tot stand gekomen.

Door Pricewise - vrijdag 4 mei 2018 

346198

Studeren of stagelopen in het buitenland is goed voor je ontwikkeling als mens en geeft een studie extra glans. Bovendien staat het mooi op je cv. Wel moet je een hoop regelen wanneer je van plan bent een bepaalde periode naar het buitenland te gaan. Denk aan praktische zaken zoals de zorgverzekering. Is die geldig in het land waar je naar toe gaat? En zo niet, hoe zorg je dan dat je ook tijdens het verblijf in het buitenland gedekt bent voor onverhoopte medische kosten?

Zorgverzekering in Nederland
In Nederland is een basisverzekering verplicht. Hiermee is de standaardzorg van een huisarts, ziekenhuis of apotheek afgedekt. Over bepaalde basiszorg betaal je een eigen risico. Naast de basisverzekering kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Ben je een sportieve student die nog wel eens geblesseerd raakt, dan heb je mogelijk vaker fysiotherapie nodig. En ook mondzorg wordt geregeld via de aanvullende verzekering. Voor studenten bieden verzekeraars vaak speciale polissen aan, die zijn toegespitst op wat jij als student nodig hebt. Zo ben je meestal goedkoper uit.

De zorgverzekering in het buitenland
Of de zorgverzekering zoals je die in Nederland hebt afgesloten ook geldig is in het buitenland, hangt af van diverse factoren. Ga je korter dan een jaar studeren in het buitenland, en ben je niet van plan een bijbaan te zoeken? Dan is de huidige verzekering zoals je die in Nederland hebt ook in het land waar je naar toe gaat geldig. Ga je stagelopen in het buitenland, dan is dit anders. Als de stageverlener Nederlands is, dan blijft de zorgverzekering vaak wel geldig wanneer je korter dan een jaar wegblijft. Ga je een (betaalde) stage uitvoeren voor een buitenlands bedrijf, dan komt de Nederlandse zorgverzekering in principe te vervallen.

Zeker weten dat de verzekering goed is geregeld
Ben je van plan om te gaan studeren of stage te lopen in het buitenland en twijfel je of je zorgverzekering geldig is? Bij de Sociale Verzekeringsbank kun je navragen hoe de zorgverzekering precies is geregeld. Is het noodzakelijk dat je een aparte zorgverzekering afsluit tijdens je verblijf in het buitenland? Vaak bieden verzekeraars pakketten aan waarmee je niet alleen bent verzekerd voor medische zorg in het buitenland, maar bijvoorbeeld ook voor diefstal of aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Wel moet je er rekening mee houden dat zorg in het buitenland duurder kan zijn dan in Nederland en dat je mogelijk een uitgebreidere verzekering moet afsluiten voor een volledige dekking.

De EHIC
Ga je studeren of stage lopen in een van de landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER), of in Zwitserland, Australië of Macedonië, dan kun je de European Health Insurance Card, of EHIC, gratis aanvragen. Met deze internationale zorgpas heb je recht op medische noodzorg tijdens je verblijf in één van de genoemde landen. Het kan zijn dat de Nederlandse zorgpas ook dient als EHIC en je deze niet apart hoeft aan te vragen, dus check dit bij je zorgverzekeraar.

Over VGST
Wil jij als hbo- of wo-student een christelijke inhoud geven aan jouw studentenleven en zo je kijk of de wereld en je geloof ontwikkelen? Kijk op deze pagina en kom een keer langs.X