Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

VGST jaaroverzicht 2018

/ VGST jaaroverzicht 2018

Door Amice Jurries - maandag 31 december 2018 

Als VGST kijken we aan het einde van 2018 weer terug op het afgelopen jaar. Afgelopen jaar is er veel gebeurd binnen de vereniging. We zijn weer ontzettend gezegend met alles wat we van de Heer mochten ontvangen.

Graag neem ik u mee langs de mooie gebeurtenissen die wij mochten ervaren dit jaar.

Het jaar begon met een nieuwjaarsborrel in de Kelderder. Hoewel het daar flink koud was, konden we ons warm houden door de fijne gesprekken met natuurlijk een lekker drankje.

Omdat de VGST afgelopen jaar haar 35e verjaardag mocht vieren, werd op eerste sociëteit middels onderstaand filmpje het lustrumthema ‘Ready Sept Go’ bekend gemaakt.


Ook vond in de eerste maand het februariweekend plaats. Dit jaar werd dit georganiseerd door Herinckhove. Met zo’n veertig personen hebben we een fantastisch weekend gehad bij De Roezenberg in Nutter. Hier werden allerlei bord- en kaartspellen gespeeld met zowel leden als oud-leden.

Eind januari kwam IBI (studentenvereniging van Leeuwarden) langs in Enschede om de wedstrijd van FC Twente tegen Cambuur te aanschouwen. Na een mooie wedstrijd (waar Twente mocht winnen met 3-1) werd er samen met de IBI’ers geborreld in de Kelderder.

Vlak daarna was de broederweek, samen met de andere Christelijke studentenverenigingen uit Enschede (C.S.V. Alpha, NSE en de RSK) werden allerlei verschillende activiteiten georganiseerd. Zo werd er samen bijbelstudie gehouden, werd er een spelletjesavond georganiseerd, gingen we naar een trampolinehal en hebben we samen gegeten met een afsluitende Sing-in.

355545

Misschien wel het hoogtepunt van het jaar begon op 23 februari toen we met tachtig man naar Praag vertrokken ter ere van ons zevende lustrum. Na een elf uur durende reis kwamen we aan in Praag waar velen een cafeetje opzochten. De volgende dag werd de mogelijkheid geboden om naar Theresienstadt te gaan, een concentratiekamp in de buurt van Praag. ’S Avonds was er een verenigingsmaaltijd met een flinke hamburger en een biertap op tafel.
Ook hebben we in Praak nog een Praag-kennismakingsspel gespeeld in de stad en hebben we met een grote groep door natuurpark Cesky Raj gewandeld. Na vier dagen vertrok de bus weer richting Enschede, terugkijkend op een fantastische lustrumreis!


Enkele VGST’ers gingen echter niet naar Enschede. Met een dames- en herenteam mochten we namelijk meedoen met PVT. Hoewel het wel even schakelen was van Praag naar een volleybaltoernooi hebben beide teams, voor ons doen, fantastisch gepresteerd. Met onze opvallende oranje shirtjes is het het herenteam bijna (lees: 1 puntje op het juiste moment) gelukt om de zaterdag te mogen spelen. De vrouwen zijn op een mooie 11e plek geëindigd en de heren wisten de 7e plek te behalen.

355549

Halverwege maart werd er een jaarthemalezing georganiseerd door spreker Krijn Soeteman. Hij kwam iets vertellen over Blockchain (het principe achter de cryptocurrency). Hier hebben we kunnen leren over de geschiedenis van de Bitcoins, en de gevaren/mogelijkheden dat het met zich meebrengt.

Een paar dagen later vond onze tweede open dag plaats waar we potentiële leden langskwamen. Samen hadden we een maaltijd, kleine fietsjesrace en pub-quiz waar we elkaar beter leerden kennen.

Iets later kwam een afvaardiging van VGSRotterdam langs voor een amicaal weekend. Dit weekend werden ook weer verschillende activiteiten georganiseerd. Zo begonnen we met een kennismakingsspel, gevolgd door een feest. De volgende dag werd gezamenlijk gebruncht waarna men ging bowlen, glow golf spelen, of ging ontsnappen uit een escaperoom. Na vervolgens een spel in de stad gespeeld te hebben werd de avond gesloten met een wijn-/speciaalbier-/whisky proeverij met een aansluitende borrel. Na de kerkdienst vertrokken de Rotterdammers weer naar het verre westen waarna de rust was wedergekeerd.

Een week later kwamen weer veel leden, reünisten en ouders bij elkaar bij de State of the Union. Na een opening door de organisatie werd er hilarische kleinkunst opgevoerd door verschillende leden en reünisten. De avond eindigde op onze sociëteit waar we nog smakelijk over de grappen hebben nagepraat.

355553

Weer wat later werden verbredende activiteiten georganiseerd zoals een cursus arduino, een bezoek aan de synagoge, een cursus cryptocurrency, het bespreken van een etische casus en een cursus snellezen/effectief studeren. We kijken terug op een waardevolle avond!

Begin mei kwam spreker Dirk-Jan Koch langs voor een jaarthema-avond. Als onderzoeker naar de geografische keuzes van ontwikkelingsorganisaties wist hij ons geboeid te vertellen over het nut van internationale samenwerking. Het was weer een zeer enerverende avond!

Iets later vond een seksualiteitsavond plaats. Verschillende thema’s werden in kleine groepjes behandeld. Het is zeer waardevol om open en eerlijk over bepaalde onderwerpen te spreken.

Niet veel later was de Live-it! aan de beurt. Met een aantal VGST'ers gingen we richting de Betteld waar 300 christelijke studenten samen kwamen om stil te staan bij angsten en het omgaan met deze angsten. Door verschillende lezingen en avondzangen kwamen we dichter tot elkaar en tot God. Het was fantastisch om met zoveel mensen Gods naam groot te maken.

Halverwege mei vertrokken ruim 40 VGST’ers richting Helvoirt voor het jaarlijkse PaasCongres. Hier werden verschillende lezingen en workshops gehouden met als thema ‘Wonderen de wereld uit’. Naast het feit dat het ontzettend interessant was, was het ook heel gezellig om samen met onze zusjes uit den lande samen te zijn!

Een week nadat een huisfeest van Adagio waar vele VGST’ers bij elkaar komen om gezellig een drankje te doen vond er weer een open dag plaats waar we weer potentiële leden mochten ontvangen. Eerst werd geopend op een kast waarna we samen gingen barbecueën om vervolgens de avond af te sluiten op sociëteit.

355557

Begin juni vonden de lustrumweken plaats. Twee weken lang werd iedere dag iets georganiseerd om onze 35e verjaardag te vieren. Er werden activiteiten georganiseerd als lasergamen, daghappen, een cantus, karten, pizza’s bakken, running diner, hunted, speciaalbieravond, dart+spelletjes avond en een bezoek aan een dierentuin in Duitsland. Daarnaast was een amicaal feest waar we een ontzettend gezellige avond hadden met studenten van andere VGS-Nederland verengingen. De lustrumweken werden afgesloten met een fantastische dies op een fantastische locatie. Op Vliegveld Twenthe kwamen ontzettend veel mensen samen om onze verjaardag te vieren met een dies natalis. Hier werden heerlijke maaltijden geserveerd, diverse speeches gehouden, grappige stukjes gespeeld en werd de avond afgesloten met een feest in ’t Bölke. Het was super om met zoveel mensen onze verjaardag op zo’n mooie manier mochten vieren.

355561

Nadat iedereen klaar was met studeren mochten we met een afsluitende avond het bijbelstudiejaar afsluiten op de afsluitende avond waarna een dag later vertrokken naar Schiermonnikoog om daar het jaar officieel met de vereniging af te sluiten op het afsluitende weekend. We waren op een mooie locatie met heerlijk weer. Een heerlijke afsluiter van het schooljaar.

Na de vakantie mochten we 13 nieuwe leden verwelkomen. Een enthousiaste groep scholieren werden in een ontgroening omgesmolten tot ware studenten. Na deze ontgroening waarbij VGSUtrecht ons nog een onverwachts, maar gezellig bezoekje heeft gebracht, vond een kennismakingsperiode aan waarbij de deze nieuwe leden de vereniging beter leerden kennen door samen te eten, koffie te drinken en/of te borrelen.

Op jaarvergadering deel 1 heeft Senaat Bergwerff haar senatorschap overgedragen op Senaat Smilde. Na deze jaarvergadering hebben we VGSDelft mogen verrassen met een bezoek op hun Kamplocatie. Hoewel ze ons niet verwachtten leidde dit tot een gezellige avond op de sociëteitsboot van de VGSD.

Een week later vond de Read It plaats. Met een delegatie VGST’ers zijn we naar een conferentie gegaan over druk, genade, werken, overspannen en God. Een zeer waardevolle conferentie!

Eind September heeft de nieuwe jaargroep nog een officiele jaargroepsaanvraag gedaan door een goudmijn (lees: muur) in een woonkamer te bouwen en door senatoren te ontvoeren. In combinatie met een leuk filmpje dat gemaakt is, leverde dit de installatie van de nieuwe leden op bij het installatieweekend.

355565

In de periode hierna zijn door een roulerende commissie verschillende activiteiten georganiseerd. Zo hebben we apenkooi gespeeld, karaokebar gehouden en gekart.

Begin November kwam dominee Groeneveld langs voor een toerustende lezing wat ging over ‘Leiden door te volgen’. Een interessante lezing waarbij we meer hoorden over hoe we leiding kunnen geven met uitstraling in navolging van Jezus.

Iets later was het tweejaarlijkse Congres waar we stil mochten staan bij 'revolutie'. We hebben diverse workshops gehad en een lezing van onder andere Rikko Voorberg. Zowel VGST'ers als de ouders waren hierbij aanwezig.

355537

Eind november is onze Assessor ontvoerd door AC (studentenvereniging uit Zwolle). Uiteraard hebben we onze assessor, na een goed feestje in Zwolle, netjes opgehaald.

Een dag later vond een toerustend weekend plaats. Tijdens dit weekend in Nutter hebben we een lezing gehad en diverse workshops. Bovendien hebben we twee bejaardenhuizen bezocht, een Emmaüswandeling gehad en een sing-in gehad. Fijn om zo dichter tot elkaar en dichter tot God te komen!

355541

Als een soort Sinterklaascadeau hebben we 6 december voor Stichting Present in meerdere groepen verschillende gezinnen en bejaardehuizen mogen helpen/vergezellen.

Twee weekjes geleden hadden we nog een Amicaal weekend met IBI. Hier hebben we eerst samen de wedstrijd Cambuur vs. FC Twente gekeken (0-1) vervolgens hadden we een high beer/wine. De volgende dag werden verschillende activiteiten georganiseerd en hadden we een spel in de stad. De avond eindigde met een Pubquiz en een beerpong toernooi. Na de kerkdienst zondag vertrokken de VGST’ers weer richting Enschede.

Vannacht is alweer onze laatste activiteit van dit jaar. Rondom het vuur hopen we elkaar de beste wensen toe te spreken.

We kunnen terugkijken op een mooi jaar waarin veel dingen zijn gedaan. Enkele VGST’ers hebben helaas de vereniging verlaten om officieel burger te worden, maar er is ook een ontzettend leuke groep bij gekomen. We zijn God dankbaar voor dit ontzettend mooie jaar. We hopen dat we in 2019 ook zoveel zegeningen mogen ontvangen.

Een ontzettend fijn 2019 toegewenst!

X