Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Paascongres 2019

/ Paascongres 2019

Door W. Schutte - maandag 8 april 2019 

Eind maart vond het Paascongres plaats. Met het inhoudelijke gedeelte georganiseerd door onze zusjes uit Nijmegen, en de huishoudelijke kant verzorgd door onze eigen vereniging kon het congres haast niet stukgaan. De locatie bleek iets minder bestand. Met een traditioneel grote groep reisden we af naar het verre Helvoirt om in bezinningscentrum Emmaüs ons te laten verrijken op intellectueel en amicaal vlak.
358627

Met het thema ‘The Future is Now’ werd het congres ingevuld met lezingen en workshops (dit jaar omgedoopt tot deelsessies) over de toekomst van technologie. Het congres werd na een lunch van broodjes gezond, soep en krentenbollen geopend door Jacob Middag, reünist en olimabactis van onze eigen vereniging. De openingslezing werd verzorgd door Peter Joosten, die op luchtige en humoristische manier zijn visie op de toekomst met ons deelde, waarbij hij een voor een de deelthema’s aanhaalde. Het mocht duidelijk zijn dat er in de komende dertig jaar naar alle waarschijnlijkheid meer zou gaan veranderen dan in de afgelopen honderd.

Tot het avondeten was er de mogelijkheid om te socializen met amicalen uit de rest van het land, of natuurlijk gewoon met de eigen kliek. Tevens werd er voor de liefhebber een documentaire getoond over de toekomst van artificial intelligence, die over de vraag ging of de mensheid in staat is om die ontwikkeling te sturen of te controleren.
358623

Na het avondeten en de vesper werd de dag besloten met een lezing van Marc van Mil, die ons in een interactieve lezing inzicht gaf over de huidige stand van zaken omtrent embryoselectie, IVF en modificatie van DNA. Hij riep ons op om kritisch na te denken over deze ontwikkelingen, en goed te bedenken welk standpunt je inneemt. Hij omschreef de risico’s en de voordelen van nieuwe technieken, en aan de hand van stellingen werd het publiek actief betrokken.

Het werd avond, en het werd morgen, en toen ook de laatste mensen hun bed gevonden hadden (in hun slaapkamer, dan wel de lift) terwijl de zon langzaam het atrium weer binnendrong begon de dag met een interactief forum tussen Floris van den Dool en Wolter Karssenberg, beide ervaren rotten op het gebied van privacy met uiteenlopende standpunten. Waar Van den Dool vooral betoogde dat mensen juist graag willen dat bedrijven zo veel mogelijk over ze weten zodat ze beter gebruik kunnen maken van hun diensten, nam Karssenberg de stelling is dat privacy in de klassieke zin van het woord niet meer bestaat, en dat het meer gaat om vertrouwen in de partij die de informatie te zien krijgt.

Dit jaar werden de deelsessies voorafgegaan door tech-talks, korte introductiepraatjes waarin de sprekers uiteen konden zetten waar hun deelsessie over zou gaan. Van dronetaxi’s tot nanotechnologie tot medische wetenschap, en van ethiek tot zorg, voor ieder was er wat wils.
358619
’s Avonds was er ter afsluiting een lezing van Jan Baan, een man met ruim 40 jaren ervaring op het gebied van IT en oprichter van Vanenburg Software, die in zijn lezing inging op hoe je de koppeling maakt tussen techniek, toekomst en geloof. Het congres werd afgesloten, het feest kon beginnen, en na een nacht die wat rustiger verliep dan de eerste ging iedereen brak en voldaan weer naar zijn eigen woonplaats terug.

X