VGST op de 47e Batavierenrace

/ VGST op de 47e Batavierenrace

Door Amice Schutte jr. - vrijdag 17 mei 2019

361625
Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor de sportieve leden van de VGST. Met 25 lopers werd de afstand van Nijmegen naar Enschede afgelegd, de jaarlijkse Batavierenrace. De VGST bewees zijn sportiviteit met een 80e plek, een prima klassering voor ruim 360 deelnemende teams.

De race begon vrijdagavond op de grote markt in Nijmegen. Na een ronde in Nijmegen, werd de race in de nacht voortgezet. Om en om werd er door de uitgestrekte landschappen van de achterhoek gelopen. Bij elke wissel werd het hesje doorgegeven aan de volgende loper. Elke VGST’er kwam moegestreden over de finish, zoals het hoort. De niet-lopers verplaatsten zich per busje van het ene wisselpunt naar de andere. Na negen etappes kwamen we aan in Ulft (Gelderland). Hier was een herstart, bij elke herstart wisselt het team. De negen lopers van de nacht etappes werden afgewisseld door de dagploeg. Moegestreden ging de nachtploeg met bussen terug naar onze thuisbasis, na de uitputting van het hardlopen sliep de hele ploeg bij aankomst in Enschede.

Om 6 uur ’s ochtends begon de dagploeg, in de vroege ochtendstond werden weer acht etappes afgelegd. De dagploeg bestond uit atleten die tegen de elementen moesten vechten. Het was koud en ze hadden de wind tegen. Dit maakte de lopers echter niets uit. Met een bijna professionele instelling gingen zij het gevecht aan. Door hard te lopen werden de lopers warm, de wind was ook geen probleem. De elementen werden overwonnen met een score van 100%, iedere loper kwam over de finish.

Na de dagploeg was de middagploeg aanzet. In Barchem gingen zij van start om de laatste 61 km naar Enschede af te leggen. Met een flinke tempo werd de race naar Enschede voortgezet. Het leek wel alsof de lopers de lucht van de Grolsch fabriek en het mooie Enschede roken. Ze liepen de VGST naar de finish, Enschede werd in de loop van de middag bereikt. Op de grote markt werd etappe 23 afgerond. Na deze etappe waren er twee herstarten, een voor de laatste vrouwen etappe en een voor de laatste mannen etappe. Deze etappe werd gelopen van de grote markt in Enschede naar de Universiteit. Waarbij meneer de Praeses in gilet en das de laatste etappe voor de VGST afrondde, de VGST had met deze finish een afstand van 169 kilometer getrotseerd.

Het was een mooie en gezellige dag. De dag werd afgesloten met amicale barbecue, samen met de verenigingen uit Nijmegen en Rotterdam. De batabbq liep door in een borrel met de amicalen, waarna een gedeelte van de groep de feeststemming voortzette op het Universiteitsterrein, waar het afsluitende batavierenfeest plaatsvond. Al met al, een zeer geslaagde dag en met de 80e klassering mag de VGST ook trots zijn op haar atleten.