Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Congres

/ Congres

Door Amice Fennema sr. - vrijdag 31 maart 2023 

Op 11 februari organiseerde de VGST weer haar eerste congres sinds 2018. Dit jaar onder het thema: Zeker Weten(schap). Het thema gaf aandacht aan hoe het geloof wordt beïnvloed door de hedendaagse wetenschap. Naast een flink aantal leden waren ook tal van ouders en reünisten aanwezig om zich hierin intellectueel te verbreden. Na een bakje koffie en zelfgebakken cake kon om 14.00 uur al de eerste workshopronde van start gaan.

De ProCo had dit jaar verschillende workshops kunnen regelen. Vanuit het verre België was Vincent Kemme naar ons toe gereisd om in de medische ethiek te duiken. We mochten leren over hoe we met vragen over het begin of het eind van het leven kunnen om gaan. Daarnaast was René Fransen aan het woord om te laten zien hoe de bijbel en wetenschap met elkaar in verbinding staan. Prof. Dr. van Westen heeft ons verbreed in hoe natuurrampen in Gods schepping passen. Verder heeft ds. aan het Rot ons handvatten kunnen geven over hoe we met twijfel in het geloof kunnen omgaan. Ook reünist, Maarten Appelman, wou zijn intellect met ons delen en heeft het gehad over techniekfilosofie en ‘the extended mind thesis’.

409884
De workshopleiders krijgen een stoffelijk blijk van waardering

Na de twee workshoprondes was er weinig tijd om bij te komen want om 16.00 uur stond alweer een lezing op de planning. Terwijl de zaal langzaam nog voller stroomde betrad niemand minder dan Gijsbert van den Brink het podium om een lezing te geven over geloof en evolutie. In een uur tijd lukte het hem om de verschillende stromingen in de scheppingskwestie aan elkaar te onderscheiden en op een aantal van de grootste vragen rondom evolutie een potentieel antwoord op te geven.

409876
Amice Teekens stelt een vraag na de lezing van Gijsbert van den Brink

Nadat van den Brink bestookt was met vragen mochten we tevreden starten met de gezamenlijke maaltijd. De plaatselijke chinees had een heerlijk diverse maaltijd weten te bereiden en er was zelfs nog tijd voor de nodige speeches. Aansluitend daarop stond een sing-in op de planning. Alsof we nog niet genoeg intellectueel waren geweest mochten we na het zingen nog genieten van een aantal hoogstaande stukjes cabaret. De sjaars en senaat wisten ons aan het lachen, gieren en brullen te krijgen waarna de assessor zelfs een tweede keer het toneel betrad. De dag werd geëindigd in de Generaal met een welverdiend biertje/drankje.

X