Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Liftweekend Berlijn 2024

/ Liftweekend Berlijn 2024

Door Amice Burggraaff sr. - donderdag 4 juli 2024 

Liftweekend Berlijn 2024

Het begon allemaal op een prachtige ochtend in Enschede, het voelde als een dag waarbij alles volgens plan zou kunnen verlopen. Een dag waarbij de bestemming bekend is, alleen het de vraag is hoe u daar komt, wat voor mensen je naar deze locatie zullen helpen en andere heel belangrijke vragen. Als menig VGST’er was er een startlocatie samen met zijn/haar compagnon, waarna men naar Berlijn toe moest liften.
Figuur 1: Foto van de verkregen gadget
Voor de één liep deze tocht wat beter dan bij de ander, zo werd voor mij en Geert de dag geopend met een lift naar de
brug over de A1. Hierna moest met acrobatische bewegingen het tankstation, wat enkele honderden meters voor de brug lag, worden bereikt. Hier was dan ook de taak om een volgende lift te fixen, het liefst ééntje die ons dicht in de buurt van Berlijn konden brengen. Na enig rondvragen werd dit doel bereikt en hadden we een lift die ons in de buurt van Osnabrück zou brengen. De liftgevers waren mensen die bij de luchtmacht werkten en op weg waren naar een gal in Denemarken. Nadat wij afscheid hadden genomen gaven ze nog een mooi aandenken, te zien in Figuur 1. Ook kwamen er steeds meer berichten vanuit andere groepen dat deze goed bezig waren en er meerdere groepen op een tankstation bij Osnabrück waren beland. Na heel wat rondgevraag kwamen we bij een oud stel die op vakantie waren met de caravan en na enige twijfel mochten we mee. Deze zou ons een heel stuk dichterbij Berlijn brengen. Op dit moment verliep het bij vele niet goed aangezien er sprake was van file waardoor de tijd flink uitliep. Maar na 18:00 kwam het eerste duo aan bij het hostel in Berlijn en liep het hostel met de tijd steeds sneller vol. Helaas hebben niet alle lifters het kunnen bereiken met het liften en moest men gebruik maken van het openbare vervoer.

In het weekend zelf was er veel tijd voor activiteiten en kon men dit ook zelf invullen, zo zijn vele de eerste nacht naar allerlei barretjes en cafés geweest. De dag erna was het voor vele tijd om te genieten van de culturele activiteiten, waarna het ’s avonds weer tijd was voor het nuttigen van alcoholische versnaperingen. Ook kwam er nog een duo die dag en kon zo bij de rest van de groep aansluiten. Die dag erna ging er een klein groepje mensen naar de kerk in Berlijn waar er mocht worden genoten van het avondmaal, wat blijkt de Duitsers vieren dat toch op een andere manier dan dat wij gewend zijn. Daarna was er weer veel tijd voor activiteiten en kon men doen wat die wou. Een groot deel van de groep zou vandaag ook al vertrekken en weer teruggaan naar Nederland. Een klein deel bleef nog over en zou de maandag weer terug proberen te liften.

Figuur 2: Uitzicht van BerlijnDan mag de reis terug weer beginnen, vol met hoop en een goede ervaring van de reis heen. Al snel bleek dat het wegkomen uit Berlijn een stuk meer moeite zou gaan kosten. Maar uiteindelijk met een lift konden we naar een tankstation buiten Berlijn. Daar kostte het weer enige tijd om een lift te scoren, maar na veel rondvragen was dit ook gelukt. Met deze lift werden we weer gedropt bij een tankstation vlak langs de snelweg. Je zou denken dat het weinig moeite zal kosten om daar weer een lift te fixen richting Enschede, helaas kwamen we erachter dat de meeste mensen naar het Ruhrgebied moesten. Aangezien we weinig zin hadden in een omweg hebben we deze liften afgewezen. Maar nadat we te horen kregen dat een groepje alweer op weg was naar Enschede met een lift, hebben we besloten om toch dat soort liften aan te nemen. We kwamen in contact met een Britse vrouw die op weg was naar het Verenigd koninkrijk. Deze wou ons gelukkig droppen bij Veghel waarna we met het openbare vervoer aankwamen in Enschede om een 00:33. Iedereen is weer veilig teruggekomen en weer thuis gekomen. Het was een geweldig avontuur en komt bij de gekste mensen in de auto. Je krijgt van deze mensen ook allerlei verhalen te horen over hoe het was toen zij liften en dat soort dingen. Het is een aanrader om te doen.X