Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Verslag congres "Werk en kerk in de 19e eeuw"

/ Verslag congres "Werk en kerk in de 19e eeuw"

Door Am. Post - zondag 30 december 2012 

 

Afgelopen zaterdag 24 november was het er weer: het VGST-congres. In het Greijdanus kwamen VGST’ers, ouders en oud-VGST’ers bij elkaar waar zij onthaald werden met een bakje koffie. Het thema voor deze dag was Werk en Kerk in de 19e eeuw.

 

Na de opening van mevrouw de praeses was het tijd voor de eerste lezing van de dag. Deze werd gehouden door dr. H. Veldman. Hij kwam spreken over Kerk in de 19e eeuw en vertelde ons over de Doleantie en de Afscheiding aan de hand van ds. Hendrik de Cock, Guillaume Groen van Prinsterer en Abraham Kuyper. De tweede lezing, Werk in de 19e eeuw, ging over de industriële revolutie die ook hier in Enschede plaatsvond. Dr. B. Willink sprak over de oorzaken die Enschede tot de grootste stad van Twente maakte. Dat dit gebeurde was opmerkelijk omdat Enschede niet zo’n gunstige ligging had maar vanwege het kapitaal dat hier aanwezig was is het de textielfamilies toch gelukt om de textielindustrie in Enschede te concentreren.

 

Tussen de lezingen kon iedereen verschillende workshops doen. Verschillende aspecten van de eeuw werden belicht. Zo werden er bijvoorbeeld Zonnebloemen geschilderd, gediscussieerd over schoolstrijd, de muziek van de 19e eeuw werd beluisterd en geanalyseerd, er was een fietstocht door Enschede en zo was er voor elk wat wils.

 

Na het inhoudelijk gedeelte was het tijd voor de maaltijd. Hoewel nog even het alarm afging doordat er iets te veel rookontwikkeling was bij het bakken is het bereiden van de maaltijd goed gelukt. Vlees van de BBQ werd aangevuld met pastasalade tot een lekkere maaltijd. Amice Viergever, die rechtstreeks van de Dies van de GSVA doorkwam naar het congres was tafelpraeses. Er werd zelfs nog gespeecht door meneer Dijksterhuis.

 

Tijd voor cabaret. De sjaars mochten aftrappen en wisten de zaal enkele keren aan het lachen te maken. Senaat Den Otter bewees ook cabaret te kunnen maken en kreeg de lachers op de hand met ‘Wat als de VGST in de 19e eeuw leefde’ en ‘wat als de VGST echt een vrouwensenaat had’. Na het afsluitende gebral werd de locatie weer netjes gemaakt en keerden de mensen huiswaarts of naar de naborrel op Pulp.

X