Door Pricewise - dinsdag 20 februari 2018
Het is een grote stap om op kamers te gaan. Niet alleen ben je nu zelf verantwoordelijk voor het huishouden, wat er gegeten wordt en hoe je je woning inricht, er komen ook een hoop financiële verantwoordelijkheden bij kijken. Je moet namelijk je eigen huur betalen, je hebt vaste lasten en moet iedere week zelf boodschappen in huis halen. Dit alles kan een behoorlijke rib uit je lijf zijn, en vooral als je nog studeert en niet fulltime aan het werk kunt. Maar hoe zorg je ervoor dat die vaste lasten zo laag mogelijk blijven? Wij zetten drie belangrijke tips voor je op een rij.
De boodschappen
Allereerst is het belangrijk om te letten op je wekelijkse uitgaven. Voornamelijk op de boodschappen kun je namelijk heel wat centen besparen. Kies bijvoorbeeld niet voor de duurdere A-merken, maar ga voor de voordeligere alternatieven. De huismerkproducten zijn namelijk relatief veel goedkoper, en smaken vaak hetzelfde. Je merkt dus alleen een verschil in je portemonnee! Per supermarkt kunnen de prijzen tevens behoorlijk van elkaar verschillen. Ga daarom eens naar de lokale groenteboer of de Turkse slager in plaats van naar die grote winkelketens.
Daarnaast is het verstandig om aanbiedingen in de gaten te houden, bijvoorbeeld door televisiereclames, folders of op internet. Sla bijvoorbeeld wasmiddel in wanneer deze in de aanbieding is, en koop alleen shampoo wanneer er een 2+2 gratis-actie is.
Ook scheelt het veel geld wanneer je met meerdere personen eet. Plan dus wat vaker een eetavondje met je huisgenoten, zodat je niet alleen voor jezelf staat te koken en vervolgens eten moet weggooien.
Aanpassingen in huis
Ten tweede is het belangrijk om in huis bewuster bezig te zijn met de kosten van water, elektra en de verwarming. Zet de verwarming eens een graadje lager, zorg dat je de lichten uitdoet wanneer je een kamer verlaat, en verspil geen water met een veel te lange, hete douche. Een koudere en kortere douche is bovendien veel beter voor je huid en haar. Door deze kleine, simpele aanpassingen bespaar je maandelijks tot wel tientallen euro's.
Je energiecontract
Heb je ondanks bovengenoemde aanpassingen toch nog het idee dat je te veel betaalt aan je leverancier? Of ben je benieuwd of het goedkoper kan? Dan is het altijd aan te raden om dit via een vergelijkingswebsite te checken. Vul je postcode en het aantal leden van het huishouden in, en met een druk op de knop krijg je een helder overzicht van wat je bij andere energieleveranciers zou kunnen betalen. Jaarlijks kun je in sommige gevallen tot wel honderden euro's besparen. Dat is zeker een overstap waard!
Heb je niet zelf kunnen kiezen voor een energieleverancier, omdat de huisbaas hierover gaat? Dan is het ongetwijfeld de moeite waard om dit aan te kaarten. Ook voor je huisbaas brengt een overstap naar een andere energieleverancier namelijk veel (financiële) voordelen met zich mee.