Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Op kamers gaan

Nu je gekozen hebt om in Enschede te gaan studeren wil je er natuurlijk ook wonen, wat betekent dat je ook woonruimte nodig hebt. Komende zomer zullen er meerdere kamers vrij komen binnen de VGST. Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk waar kamers vrijkomen. Je kan een mail sturen naar de PromoCie (CebzbPvr?ITFG.ay) en vragen of ze willen helpen bij het vinden van een kamer. Wij zullen dan contact met je opnemen om je te helpen bij het zoeken.
Wat ook kan is op ons forum een bericht zetten dat je op zoek bent naar een kamer. Als je geen kamer kan vinden voordat je studie begint dan is het altijd mogelijk om tijdelijk ergens te logeren!

Op deze pagina kun je wat handreikingen vinden die je kunnen helpen bij het zoeken van een kamer in een vreemde stad.

Beter thuis dan op kamers?
Zeker niet. Hoewel het wel makkelijk is dat je zelf niet hoeft te koken, is wonen in je studiestad echt aan te raden. Wanneer je op kamers woont heb je veel gemakkelijker omgang met medestudenten, je kan je eigen ritme bepalen, meegaan in het studentenleven en het is bovenal erg goed voor je eigen ontwikkeling: je moet toch eens het huis uit. Doen dus!

Wat mag je verwachten in Enschede?
Enschede kenmerkt zich in Nederland door het grote aantal studenten dat een gezamenlijke woonkamer heeft. Dat is behalve erg gezellig ook vooral praktisch, want het betekent dat je veel minder “leefruimte" op je kamer hoeft te hebben. Enschede is heel goedkoop vergeleken met steden als Utrecht en Amsterdam, waar kamers zoeken een zwaar traject is. Een kamer bij de VGST kost inclusief gas, water, elektra (GWE) tussen de 100 en 300 euro per maand. Dit tegenover eerdergenoemde steden waar de prijzen oplopen tot 400 euro per maand. Er is ook een groot kameraanbod op het universiteitsterrein, de campus. Hier is ongeveer plaats voor tweeduizend studenten.

In VGST-termen is Enschede op te delen in vier verschillende districten, namelijk: Twek(kelerveld), West, Oost en Boswinkel. Twek ligt het dichtst in de buurt van de UT en Oost/Boswinkel het verste weg. West is het meest centraal voor alle kasten. VGST-kasten (huizen waar VGST'ers wonen) hebben nagenoeg altijd een gezamenlijke woonkamer en herbergen gemiddeld 3 of 4 personen.
Bekijk de actuele VGST-kasten op een kaart hier.

Wonen op een VGST kast?
Dit is zeker aan te raden wanneer je VGST'er wordt. Het is handig als je met je huisgenoten een gelijke basis hebt. Ook kan je veel meer opgaan in de verenigingscultuur en komen er geregeld mensen op de koffie of om te borrelen. Aanrader dus!

Waarom niet op de campus?
Hoewel de campus een groot aanbod heeft en de kamers relatief groot zijn is op de campus wonen niet ideaal. Je woont dan of alleen of met tot wel achttien mensen in één woning(flat). Het is relatief duur wonen. Ook is het lastiger om van hieruit goed te integreren en mee te draaien met de vereniging. Je hebt wel veel studenten om je heen en hoeft luttele minuten te fietsen naar college, maar je woont gewoon op afstand van de rest van Enschede (centrum, kerk, noem maar op).

Zelf een kast oprichten?

Het kan zo uitkomen dat er momenteel geen kamers vrij zijn in VGST-kasten. Wat let je dan om niet samen met vrienden, jaargroepsgenoten, andere VGST'ers een eigen kast op te richten. Stel je voor: Een gezellige "eigen" plek binnen een kast waar je met vrienden elkaar aan kunt vullen in studiegedrag, geloof, en student zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over sfeer en "kastcultuur" want gezelligheid zoekt gezelligheid.

Schroom niet om de PromoCie te vragen om contactgegevens van jaargroepsgenoten die ook graag een kast willen beginnen.

Het vinden van een huurwoning kan vrij gemakkelijk door je in te schrijven bij een woningbouwcorporatie daar kun je dan mee-loten om huizen. Als je een huisgenoot hebt die ouder dan 23 is dan kun je vrijwel altijd huurtoeslag krijgen, is dat niet het geval, dan moet de kale huur van het gehele huis lager zijn dan €389,05.

De woningbouwcorporaties waarbij je terecht kan zijn:
- Ons huis
- Domijn
- De Woonplaats

Antikraak wonen
Een makkelijkere optie is wonen in een leegstandswoning - beter bekend als antikraak. Dat gaat om woningen die binnen een periode van enkele jaren gesloopt gaan worden en waar de eigenaar geen nieuwe contracten voor aan wil nemen. Via FMT Vastgoedbeheer kun je vrij eenvoudig een tijdelijke woonruimte krijgen voor 2 personen voor vrij lage huur. Nadelen zijn dat de woningen vaak verder van de UT/Saxion verwijderd zijn, FMT wat strengere regels hanteert en je de woning vaak binnen enkele jaren (of zelfs maanden) weer moet opleveren.
Vraag advies aan VGST'ers die hier bekend mee zijn voor je je aanmeldt bij FMT.

Een koopwoning
Het gebeurt regelmatig dat ouders van een VGST'er een huis kopen in Enschede. De huizen zijn niet zo duur en door middel van huur kan de hypotheek worden betaald. Het betekent wel dat je ouders genoeg inkomen moeten hebben en bereid moeten zijn aan het huis te klussen.

X