Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Kronieken - Pandemische Creativiteit

Intermezzo 2019-2021: Pandemische Creativiteit

In 2019 wordt de wereld opgeschrikt door een virus dat alles op zijn kop zet. In een periode waarin de wereld geteisterd wordt door Covid-19, wordt er meer dan ooit een beroep gedaan op het creatieve oplossingsvermogen van de vereniging. Nu de hele samenleving in de ban is van deze pandemie en Nederland van lockdown naar lockdown, zij het soms in intelligente vorm, hopt, moeten nieuwe vormen van het verenigingsleven onderzocht worden.

In een tijd waarin 1.5 meter de minimale afstand tussen twee mensen is en vier mensen het maximale aantal bezoekers is, motiveert de VGST haar leden op creatieve manieren elkaar toch in het oog te houden. Door het haar van oudsher al zo vertrouwde oplossingsgericht denken komt zij deze periode met elkaar door.
Leden weten elkaar vast te houden door elkaar kaartjes te sturen via een gerandomiseerde KaartjesSwap, spreken elkaar op online sociëteit volgens het SpaCie-concept, bellen met random aangewezen andere amicae amicique en wandelen samen tijdens Emmaüswandelingen. Het enthousiasme en de studentikoziteit worden in leven gehouden door een coronacompetitie. Verder wordt in deze periode het eerste en enige online novitiaat gehouden en wordt een gehele jaargroep geïnstalleerd op een hybride AV.

Zo wordt geprobeerd van deze periode het beste te maken en oog te hebben voor de betere tijden die in het verschiet liggen.


Senaat Sliggers 2019-2020

Bij de aanvang van zijn senaatsjaar had senaat Sliggers nooit kunnen voorzien waar hij later om bekend zou staan. Dat was enerzijds een pandemie waar hij halverwege het jaar door opgeschrikt zou worden, en anderzijds de enorme motivatie en bekwaamheid waarmee hij daarmee om zou gaan. Het waren de amicae amicique Sliggers, Meijer, Maan en Binnekamp die respectievelijk de functies van praeses, abactis, fiscus en assessor mochten vervullen. Ze waren verkozen om de vereniging te leiden. En aan het einde van het jaar hadden ze bewezen dat dat volkomen terecht is geweest.


Lidmaatschapsaanvraag jaargroep 2019

Jaargroep 2019, doorstond het novitiaat met verve, getooid als heuse Galliërs lieten ze stripverhalen en dorpjes achter op de VGST-kasten. Ze ramden veel, en ze ramden hard, hun boodschap bleef hetzelfde: “Jaargroep 2019 wil lid worden van de VGST”. Op het hoogtepunt besloten ze zelfs twee senatoren naar Dublin te ontvoeren, alwaar ze werden opgewacht door een 2019'er die daar toevallig haar minor deed. De VGST vond het wel mooi geweest en besloot de nieuwe jaargroep te installeren als volwaardige leden der VGST.

NSE en onze pedelstaf
Iets later, op onze CoBo durfde de NSE onze pedelstaf te brassen. Dit lieten we natuurlijk niet ongestraft. Tijdens een pauze in onze senaatskamer, verzamelde een grote groep amicae amicique zich en werd er overgegaan tot de ontvoering van de voorzitter van NSE. Hij ontsnapte, maar na een heuse klopjacht op de campus werd hij in de auto gezet en naar Oost-Timor gereden in afwachting van verdere onderhandelingen. Daarop besloot NSE om met de halve vereniging te proberen haar voorzitter te redden. Toen de NSE’ers aan kwamen stormen, zette de voorzitter het op een lopen. Het lukte NSE echter niet om binnen te dringen op Oost-Timor, want de deur werd precies op tijd dicht gedaan. Echter, werd die ook vrij snel weer geopend toen bleek dat een NSE’er in de voortuin gestruikeld was en de muur had gekopt. Er zullen weinig manieren zijn om sneller vrede te sluiten tussen twee verenigingen dan dit. We kregen onze pedelstaf terug en na wat EHBO, een glas cola en een bezoekje aan de huisarts kon ook de NSE’er weer naar huis.

Kelderder gaat ten onder

Waar het verlies van de Petteflet al moeilijk te verteren was, maakte het te gronde gaan van de Kelderder ons doen realiseren dat echt niets het eeuwige leven heeft. Alles gaat een keer stuk. Dat wisten ook de reünisten, bijna-reünisten, en baldadige leden die waren uitgenodigd voor het afscheidsfeestje. Hoewel er duidelijk was gecommuniceerd dat een afscheidsfeestje niet hetzelfde is als een sloopfeestje werden de bar, muren, keuken, deuren en zo goed als al het meubilair vakkundig met de grond gelijk gemaakt.

De Kelderder had jarenlang gediend als uitvalsbasis voor de NovCie, BijCo, OuJaCo, Senaat en eigenlijk iedereen die ergens een locatie voor zocht maar daar geen geld voor wilde betalen. Er zijn talloze borrels, lezingen, open dagen en andere verenigingsactiviteiten georganiseerd. Ze zal ongetwijfeld bij menig VGST’er als dé VGST-locatie in het hart staan gegrift.

Coronacrisis

Het verenigingsjaar 2020 zal naar alle waarschijnlijkheid vooral herinnerd worden om de coronacrisis. Van de één op de andere dag moesten zo goed als alle activiteiten worden geschrapt, en waar mogelijk omgezet in een online activiteit. De bijbelstudies, themagroepen en sociëteitsavonden werden online gehouden, en zelfs de open dag en het amicaal weekend werden via een binaire snelweg georganiseerd. De vereniging waaide mee met de adviezen van het kabinet, wat ervoor zorgde dat aan het begin van de zomer weer kleinschalige activiteiten met weinig leden, veel desinfecterende sapjes, en anderhalve meter afstand gehouden kon worden.

Novitiaat 2020 – In elk geval niet het ‘laatste harde novitiaat’
In 2020 is er dan ook voor het eerst geen normaal, hard novitiaat, maar een zachte, online variant. Bovendien is er een heus zacht nanovitiaat. Ondanks of dankzij de pandemie levert dit een jaargroep op van 20 leden, perfect passend bij het jaar 2020. Rammen gebeurt tijdens het novitiaat niet door de jaargroep zelf, maar wel door kasten waar foeten wonen.

Senaat Lassche 2020-2021

Aan het begin van het jaar is er nog de hoop op een deels normaal jaar, maar uiteindelijk wordt het toch een jaar dat sterk gekenmerkt wordt door de coronamaatregelen. Desondanks weet senaat Lassche fysieke activiteiten te organiseren binnen de regels. De amici Lassche, Van Breugel jr., Teekens en Aan het Rot slaan zich moedig door het jaar heen en tonen hun creativiteit door onder andere het opzetten van de coronacompetitie waarmee de vereniging even uit de sleur wordt getrokken en waarmee we elkaars enthousiasme kunnen zien door middel van filmpjes en foto's. Een optimistische senaat als deze is iets om blij mee te zijn in zo'n jaar.

Lidmaatschapsaanvraag 2020
Na het online novitiaat kan jaargroep 2020 ook eindelijk fysiek aan de bak. Ze ramt een flinke lijst kasten en creëert onder andere een glibberige buikglijbaan op het Koekoeksklokhuis. Ook de senaat is niet veilig en wordt naar Friesland gereden en daar met een bootje naar een eiland gebracht. De senaat komt er niet zonder kleerscheuren vanaf, maar uiteindelijk kan jaargroep 2020 gelukkig geïnstalleerd worden tijdens een hybride 1,5-meter-AV.

Meer activiteit
Na een lange periode waarin weinig activiteiten mogelijk waren, ontdekken we nieuwe mogelijkheden: sport en spel. Dankzij contacten met oud-VGST’ers kunnen we gebruik maken van het veld van voetbalvereniging Achilles, waar we ons meerdere avonden vermaken met dingen als lasergamen, boogschieten en bubbelvoetbal. En niet alleen op het sportveld wordt gestreden, maar ook in de coronacompetitie waarin kasten zoveel mogelijk van de 83 uitdagingen proberen te volbrengen om de meeste punten te verzamelen.

Paascongres 2021
Het Paascongres is een jaartje uitgesteld, maar dit jaar vindt het dan echt plaats: het PaCovid in Groningen. Het wordt grotendeels online georganiseerd, maar dat weerhoudt een paar VGST’ers er niet van om samen met een paar amicalen die in Enschede logeren toch onze studentikoziteit te laten zien door naar Groningen af te reizen en het vaandel van de GSVG te brassen. Niet veel later volgt een vergeldingsactie van Groningen. Via de PaCo-radio wordt iedereen naar buiten gestuurd onder het mom van ‘verbonden zijn door samen naar de sterren te kijken’. Daarop dringt een stel GSVG’ers de Krater binnen om het VGST-vaandel te brassen. Een kleine vechtpartij later vertrekt de GSVG met ons vaandel en staat het GSVG-vaandel nog steeds op de Krater. Ondertussen is er natuurlijk al een stel VGST’ers op of in hun al dan niet gemotoriseerde stalen rossen gesprongen en naar Twek gespoed. Helaas blijkt het tevergeefs te zijn want de Groningers willen naar bed en komen dus niet terug en wij zijn ook niet welkom voor een borrel in het noorden.

Dies Natalis 2021
Ook de dies kan weer deels fysiek gevierd worden. Niet op een externe locatie, maar wel op kasten. Tafelspreuken en corsages zijn present, het driegangendiner en borrelpakketten worden bezorgd, de amicalen speechen via de online stream en ook het cabaret is geregeld.

Afsluitend weekend 2021
Langzaam is er weer meer mogelijk. Het afsluitend weekend kan zelfs volledig fysiek op Schiermonnikoog plaatsvinden, zij het met toegangstesten. Helaas zitten er wel meerdere kasten in quarantaine vanwege een grote coronauitbraak die een weekend eerder in Aspen Valley is ontstaan.

Novitiaat 2021 – Ren, foeten, ren
Gelukkig zijn alle coronaperikelen weer afgelopen ten tijde van het novitiaat en kan jaargroep 2021 gewoon het novitiaat lopen. Met twee handen vol foeten had de NovCie haar handen vol. Maar capabel als ze was, leverde ze natuurlijk een mooie jaargroep op voor de AfKap. Een jaargroep die verraste door te gaan rammen na een ontvoering en die het op een lopen zette toen fietsen niet meer lukte.

Sociale Verbondenheid >

X