Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Kronieken – Zelfkritisch

Intemezzo 2015-heden: Zelfkritisch

De novitiaatsdiscussie wakkert weer op: het is hoog tijd om kritisch te reflecteren op ons novitiaat en verbeteringen door te voeren.
Ook wordt bediscussieerd dat de intellectualiteit in de VGST afneemt. Zo neemt het aantal lezingen af en worden er themagroepen gevuld met sport en handvaardigheid in plaats van inhoud en discussie. Er wordt betoogd dat leden meer moeten bijdragen aan vorming omdat we daar als vereniging voor staan. Ook ontstaan er initiatieven zoals open filosofieavonden waar ruim interesse voor blijkt te zijn. Het resultaat is de oprichting van een nieuw filosofiedispuut genaamd Sofie die het uitstervende dispuut Phi vervangt.


Daarnaast opent senaat Van der Heide het gesprek onderling door middel van een anonieme enquête. Daaruit blijkt dat er behoefte is aan gesprek over moeilijke onderwerpen zoals eenzaamheid, seksualiteit, sociale betrokkenheid, kerkgang en oordelen. Het toerustingsweekend is typisch gericht om dit soort gesprekken aan te gaan en worden daarom als zeer waardevol gezien.

Op sociëteit wordt minder gepraat doordat het aantal bezoekers langzaamaan drastisch is afgenomen. De eigenaar van De Pijp brengt veranderingen aan en verruilt ons geliefde Grolsch bier voor een goedkoper merk. Daar komt nog bij dat de feestcultuur is ontstaan: vroeger schuwde menig VGST’er om vrijwillig de discotheek binnen te gaan, tegenwoordig is het geen uitzonderingen dat de laatste bezoekers op sociëteit wachten op hun moment om te gaan stappen.Senaat Aan het Rot 2015-2016

Voor het eerst sinds senaat Prins staat er een vierdejaarssenaat aan het roer in de VGST. Tevens is dit de tweede senaat in de geschiedenis met twee vrouwelijke senatoren – al beperkt het vrouwelijke deel van de senaat zich, in tegenstelling tot senaat Den Otter, dit jaar alleen tot de huishoudelijke taken.
Amice Aan het Rot voert het bevel en leidt de vereniging standvastig door onstuimige tijden. Amice Bisschop houdt de koers van de vereniging nauwlettend in de gaten en ontroert onze zusterverenigingen met zijn treffende brieven. De financiën: amica Boerma gaat zich in het gareel daarover spannen en amica André maakt het met goed gevulde commissies tot een voortvarend jaar.

Jaren lang hebben de senaten toenadering gezocht tot de Student Union, zonder veel te bereiken. De kleine overlapping tussen ons novitiaat en hun Kick-in ontneemt ons nog altijd de privileges als lid bij de SU. Ineens kwam daar verandering in: we mochten een kamer huren in de Bastille! Feestelijk werd de nieuwe senaatskamer ingericht en geopend door senaat Aan het Rot. De senaat kan hier de hele week vergaderen, langslopen bij de kamers van de broederverenigingen en koffiepauzes organiseren.

Ontvoering naar Londen

Op een onheilspellende woensdagnacht werden meneer de abactis en meneer de praeses rond twee uur uit het bed gelicht door een groep foeten. In senaatspak, met volle tassen en paspoort bij de hand werden ze in de auto gestopt en ontvoerd. In Schiphol kregen zij tickets in de handen gedrukt met daarop hun bestemming: een enkele reis naar Londen. Ongemerkt was ook het VGST-vaandel in de tas van de praeses gesmokkeld. Met ruim 10 kilometer werd het vaandel dus hoger gehesen dan ooit tevoren! De Tower Bridge, Tower of London, Covent Garden, Westminster Abbey en natuurlijk de Big Ben mochten twee dagen lang genieten van de aanwezigheid van onze twee senatoren en het vaandel. Ondertussen werd in Enschede onder andere het Lelietheater en KKK op stelten gezet. De mededelingen op een honderdtal posters en een dekbed bevestigden het vermoeden van meneer de abactis: Jaargroep 2015 wil lid worden van de VGST.

Uitbreiding lidmaatschapseisen

Ongeveer drie jaar lang discussie en voorwerk van twee commissies, de OLe en de U.I.L., hebben het afgelopen jaar geleid tot het verruimen van de lidmaatschapseisen. Niet langer hoeven nieuwe leden te belijden dat de Bijbel het woord van God en leidraad voor hun leven is – een eis die door veel leden toch te zwaar werd bevonden. Het afgelopen jaar is er een intentieverklaring opgenomen in het Huishoudelijk Reglement die nieuwe leden beproeft naar hun intentie. Op de 33e jaarvergadering is een treffende samenvatting in de statuten opgenomen: zij mogen lid worden die God beter willen leren kennen en een christelijke inhoud aan hun studentenleven willen geven.

KS-strijd en verkiezing 34e senaat

De sjaarsvrouwen van ChicKS openden dit jaar de KS-strijd en introduceerden een vrouwelijke variant van het VGST-vaandel. Even later barstte de strijd los en werd de ene na de andere kast verrast. Enkele hoogtepunten: de Krater werd voorzien van elektronica om koffie, eten of bier te bestellen. Het Kippenhok werd wakker onder een schitterende sterrenhemel, vakkundig aan het plafond gemonteerd. Een nieuwe, zelfgemaakte aflevering van Sluipschutters werd gepresenteerd, de Bunker werd wakker met twee kippen en RedaKSie meldde zich met het introduceren van een nieuw, berucht brasobject: het BrasKleintje.

Vier weken van oproer resulteerde in deze en nog vele andere spraakmakende KS-acties, waar menig VGST’er een aandeel in heeft gehad. Met het aanbreken van de verkiezings-AV was er met maar liefst zeven kandidaat-senatoren een uitzonderlijk grote keuze. Na een spannende verkiezing in twee ronden werd de senaat f.t. verkozen.

Novitiaat ’16 – Onder de ‘o’

Met matrozenpet op het hoofd, emmer en badeendjes paraat, kregen negentien foeten een indrukwekkende week voor de boeg. Wanneer de VGSU – net als drie jaar geleden – opdaagt op de kamplocatie, reageert de NovCie snel en adequaat door de foeten in een scrum te zetten waarna ze onophoudelijk “In Utrecht zijn de dom” gingen brallen. Vergeefse pogingen van de Utrechtenaren om de foeten op te breken worden gestaakt zodra een overmacht aan VGST’ers op de fiets arriveert om orde op zaken te stellen.

Op donderdagavond weten de foeten meneer de praeses en abactis te ontvoeren naar het afgelegen Westerhaar-Vriezenveensewijk. De volgende dag waren twee banden van de auto in kwestie vervangen door kratjes en werden twee foeten ontvoerd richting Nijverdal. Tijdens het novitiaat kwamen er ook nog VGSW’ers langs om onze mevrouw de assessor in haar pyjama te ontvoeren. De boerse Wageningse lompheid bereikte hierbij een dermate zwaar dieptepunt dat we op de jaarvergadering besloten om de banden te bevriezen tot onder de ‘o’.

Vijf busjes met VGST’ers gingen de confrontatie aan met Delft. Terwijl de rode baretten onze assessor overmeesterden en een Delftse senaatsauto verwikkeld was in een achtervolging door een Twentse bus, werd de kast BWS geramd alwaar een dartbord van anderhalve meter in de woonkamer werd opgesteld. De borrel in de soosboot was nog niet begonnen of het nieuws bereikte ons dat de VGSW in de stad rondwaart. Vereende krachten van Delft en Twente mondden uit in een kortstondige operatie waarin Wageningen overmeesterd wordt en buurtbewoners zich beklagen. Vier politiebusjes arriveerden te laat om zich ook in deze confrontatie te mengen en werden uitgesloten van de naborrel.

Senaat Van der Heide 2016-2017

Gekleed in hemelsblauw toont senaat Van der Heide ons de wereldbol onder de leiding van amice Van der Heide jr. Contact met amicalen in den lande wordt onder handen genomen door amice Gunnink. Amice Douma gedijt in het creatief boekhouden en amica Prins verzorgt het assessoraat met een persoonlijke touch.

Ontvoering naar Terschelling

“Van voor na achter, van links naar rechts” zo klonk het in de boot van Terschelling naar de vaste wal. Het waren drie senatoren en de abactis der NovCie die ochtendgymnastiek deden met hun medepassagiers. Het was een opdracht van de foeten van Jaargroep 2016, die hen ontvoerd had naar Terschelling ter bekrachtiging van hun lidmaatschapsaanvraag. In een zoektocht naar een overnachting kwamen ze terecht bij de Willem Barentsz Zeevaartschoolvereniging, de studenten ter plaatse. Ze konden daar in een vrijstaande kamer op de campus verblijven en reisden de volgende dag terug.

Banden met de VGSW

Wegens succes wordt het verenigingsuitje naar live-uitzendingen van De Wereld Draait Door en Pauw herhaald. Heel Nederland mocht meekijken hoe we met onze verenigingsdassen op TV werden uitgezonden.
Om de dag compleet te maken werd bedacht om op de terugweg langs Wageningen te rijden om te laten zien hoe serieus we de banden nemen. In Wageningen werd een kast geramd en een niet-te-missen grote stapel autobanden vanuit een boedelbak naar de woonkamer getransporteerd. Nadat ook een VGSW-bestuurslid werd overmeesterd is er nog even geborreld, met de nadruk dat ze toch echt een keer naar Enschede moeten komen.
Een paar maanden later kwam een delegatie uit Wageningen daarom op bezoek in Enschede. Ze kregen daar hun jaargroepsvaandel terug, wat nog niet meeviel omdat er toevallig één Alphaan aanwezig was die er ongehinderd met het vaandel vandoor ging. Na een ongemakkelijke afhandeling en een paar wrange speeches over en weer was de sfeer bekoeld, hoewel we nog steeds niet op één lijn liggen met elkaar. Dat blijkt ook maar weer als op de VGST-dies nog eens grondig de vloer wordt aangeveegd met de VGSW.

KS-strijd en verkiezing 35e senaat

De sjaars-KS Krime Scene zette een moord in scène op de Bunker en liet sporen na waarmee we de vier daders moesten kunnen traceren. In navolging van KlokhuiS en KS Sluipschutters kwamen de makers met een nieuw TV-programma: KSDD – KS Draait Door.
Op Ben was een realistisch scenario aangebracht met gevulde borrelglazen en eetresten van KFSee, hetzij aan het plafond gedeponeerd. Andere kasten werden wakker met bijvoorbeeld een voetbalveld, volleybalveld, gevulde toiletpot, yogaruimte, touwbrug of een huis van Spongebob in de woonkamer.

Het aantal kandidaatstellingen viel lager uit dan verwacht. Slechts vier kandidaten meldden zich aan de verkiezing en worden zonder problemen verkozen. De meest opvallende is amice Schutte senior, die zich als zevendejaars-abactis de oudste senator in de geschiedenis van de VGST noemen. Amica Bergwerff loopt tien jaar vooruit op de traditie (elke vijftien jaar een vrouwelijke praeses) en zal de derde vrouwelijke praeses ooit worden. Amici Kamphuis en Leeftink worden respectievelijk fiscus en assessor.

Happietaria Enschede: onderwijs in Sudan

Vereende krachten werden ingezet om Happietaria eindelijk weer van de grond te krijgen, en het is gelukt! Met een opbrengst van bijna 22.000 euro voor het onderwijs in Sudan is Happietaria Enschede 2017 met succes afgesloten! Het waren intensieve weken waar menig christelijk student een steentje aan bij heeft mogen dragen.

Frankfurt am Main

Het VerWeg-uitje naar Frankfurt bereikte een paar extreme hoogtepunten. Bijvoorbeeld de prestatie van 5,5 uur reistijd – een uur sneller dan met de trein – en de andere prestatie van iets meer dan 24 uur. Er kon genoten worden van de dierentuin, Weißbier, uitzicht, rust, natuur en gezelligheid. Een topsnelheid werd gemeten van 250 km/u over de Autobahn en op maandag was iedereen weer veilig thuis.

Doorstart filosofiedispuut Sofie

Bij gebrek aan activiteit en nieuwe leden bij Phi sterft dit filosofiedispuut aan een langzame dood. Op een dag meldt bijzonder hoogleraar professor Jan Hoogland zich. De VGST heeft zo’n twintig jaar geleden een belangrijke rol gespeeld in de komst van zijn leerstoel Christelijke Filosofie op Universiteit Twente, leverde deelnemers aan zijn vakken en minor en nodigde hem regelmatig uit voor lezingen. Nu zijn minor verdwenen is, biedt hij exclusieve lezingen aan christelijke studenten in Enschede.

Wegens grote interesse in filosofie worden er vervolgens open filosofieavonden georganiseerd. In de zomer van 2017 leidt dit tot de geboorte van filosofiedispuut Sofie – de doorstart van dispuut Phi. Naast Cauvin en Ethics Ltd. die a-status genieten, is dit het derde actieve dispuut met als doel een serieuze studie.

Sociëteitsstrubbelingen I

De banden met sociëteitslocatie De Pijp dreigen discutabel te worden. Het alom gevreesde Twents Onderwijs Model, de feminisering van de VGST en de afschaffing van de basisbeurs hebben gezorgd voor een afname in de omzet van het Sociëteitsbestuur en daarmee ook die van de Pijp. Een uitzetting uit de Pijp wordt gevreesd, en voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Deze maatregelen bestonden nagenoeg alleen uit het samenstellen van de SoZoeCië, een commissie die opzoek gaat naar alternatieven voor de Pijp als sociëteitslocatie. Er wordt intensief gezocht en vele cafeetjes worden aangedaan, maar een echt goed alternatief wordt helaas niet gevonden. Waar het ene café haar donderdagavond niet exclusief voor VGST’ers toegankelijk wil maken, is de andere juist exclusief toegankelijk voor specifiek geaarde mensen. Sowieso vragen de meeste locaties minimaal tweeëneenhalve euro per biertje, wat ons doet concluderen dat we toch echt aan de Pijp zijn overgeleverd.

Een conclusie die iets pijnlijker wordt wanneer we erachter komen dat de nieuwe eigenaar van de Pijp een halvegare blijkt te zijn. Onder het nieuwe bewind lijkt eerder regel dan uitzondering te zijn dat de Pijp bij aankomst een ware augiasstal is. Verder leidt het ontbreken van een agenda bij deze nieuwe eigenaar meer dan eens tot stres en kopzorgen bij de senaat, het HSB en enkele losse commissies. Toch moet het niet onvermeld blijven dat meneer de nieuwe eigenaar best een aardige kerel is, iets dat vooral naar voren komt wanneer hij de laatste aanwezigen verblijdt door middel van gratis alcoholische versnaperingen en naborrels tot 07.00 uur ‘s ochtends.

Novitiaat ‘17 – Op het juiste spoor

In navolging van de aanbevelingen van NovCie 2016 experimenteert Senaat van der Heide met een Ouderejaarscommissie (OC). Deze commissie heeft als doel de ouderejaars beter voor te bereiden op het novitiaat door onder andere het aanbieden van workshops, het geven van peptalks tijdens de AfKaP en te helpen met de voorbereiding van gesprekken en kastbezoeken.

Tijdens de kampperiode komt Delft nog even langs om een zeer matige actie neer te zetten in de Kelderder. Gekleed in lederhosen en bewapend met bierpullen van nog niet eens een halve liter groot, rammen ze de Kelderder om aldaar onze muren en attributen te bekladden met verf en van dat rare gekleurde schuimtouw uit een busje. Maar goed, het blijven onze zusjes, en die bieden wij gewoon een amicale borrel aan als ze langskomen.

De foetjes hebben ondertussen ook niet stil gezeten. En na een zware kampperiode komen ze vol goede moed, begrippenkennis en flinke dosis bewijsdrang aan in Enschede. Dat dit niet zomaar elf foeten zijn blijkt wanneer ze het inhoudelijke deel van de senaat naar het spoorwegmuseum te Utrecht ontvoeren en ze zo goed als alle VGST-attributen brassen om (met de Grolschveste als achtergrond) een epische jaargroepsfoto te maken.

Met de VGSU als grote voorbeeld wordt dit jaar besloten om een grote touringcar te huren voor ons eigen ramuitje naar Utrecht. Eenmaal aangekomen in Utrecht bleek het nauwelijks tijd en moeite te kosten om een kast te rammen, en binnen enkele minuten stond er een volwaardige VGST-bar in de desbetreffende woonkamer. Tegen alle verwachtingen in gedroeg Utrecht zich voor de verandering een keer als een amicale vereniging en werden we uitgenodigd voor een borrel. Helaas kwam Utrecht, met alle verwachtingen mee, nog wel even moeilijk doen dat we ze buiten hun periode hadden geramd. Iets dat door menig VGST’er werd afgedaan met grapjes over dat vrouwenverenigingen naar hun weten juist niet tijdens hun ‘periode’ geramd willen worden.

Senaat Bergwerff 2017-2018

383968Compleet tegen hun eigen zinspreuk in lijkt senaat Bergwerff zich strak aan te geldende mores en tradities te houden. Iets dat het meest duidelijk naar voren komt in de opvatting dat een vrouw alleen praeses mag worden ten tijde van een lustrumjaar. Onder leiding van senaat Bergwerff kan het klokje in alle rust een jaartje doortikken en hoeft er voor de verandering een héél jaar lang niemand geschorst te worden. Waar senaat Aan het Rot de eerste stap zette in de toenadering tot de SU is het senaat Bergwerff gelukt nog verder te gaan en met succes een bestuursbeurs aan te vragen.Ontvoering naar Marokko

Geheel volgens de inmiddels tweejaarlijkse traditie ontvoerden de foeten van jaargroep 2017 twee senatoren en het vaandel naar het verre buitenland, Marokko om precies te zijn. Eenmaal aangekomen in de zogeheten middle of nowhere stond de twee senatoren een lange wandeltocht naar de beschaving te wachten. Het was de eerste keer dat het vaandel zich buiten de grenzen van Europa bevond, en waarschijnlijk ook de eerste keer dat ze tussen de palmbomen heeft gehangen.

Duurzaamheid

De begrippen duurzaamheid en rentmeesterschap beginnen steeds vaker onderdeel te worden van discussie binnen de VGST. Het doet senaat Bergwerff besluiten het kopje ‘duurzaamheid’ toe te voegen aan zijn Visie en Beleid, het beschrijft de visie dat de VGST de taak heeft om verstandig met de wereld om te gaan en het beleid om met name de vleesconsumptie op een verantwoordelijker peil te houden.

Later dit jaar werd er zelfs een soortement van spel georganiseerd waarbij kasten punten konden verdienen door vis, vegetarisch of veganistisch te eten. De competitie duurde zo’n vier maanden waarna De Blokhut als winnaar uit de strijd kwam door meer dan zestig keer vleesloos te eten.

KS-strijd

De KS-strijd van 2018 zal vooral in de geheugens gegrift blijven als de KS-strijd met niet één, maar twee koffiegerelateerde ramacties. KoffievlogS – de opvolger van KSDD en KS Sluipschutters – maakte een zeer educatief filmpje over koffie en overgoot de woonkamer van het Kippenhok met kilo’s koffiebonen, terwijl KoffieSippen een houten kop koffie met een straal van zeker anderhalve meter op de CoolKast achterliet. Enkele andere noemenswaardige acties waren KleintjeS die de Bunker ombouwden tot een heuse kraamkamer om zo de geboorte van het nieuwste Kleintje te vieren, TitaniKS die een van de meest romantische scenes uit de filmgeschiedenis naspeelde met niet twee maar drie acteurs, en DetektiveS die meerdere kasten omtoverden tot een plaats delict en de vereniging uitnodigden om op zoek te gaan naar de daders.

Lustrumreis

In tegenstelling tot het zesde lustrumjaar lukte het in 2018 wél om een lustrumreis te organiseren. Praag, de stad van de honderd torens, werd aangedaan door zo’n tachtig VGST’ers en een paar losse reünisten. In vijf, met activiteiten overladen, dagen werden Praag, haar omgeving, en haar talloze kroegjes verkend door de rood-blauw gedaste Twentenaren. Iets dat met een gemiddelde temperatuur van gemiddeld -14 graden Celsius zeker geen koud kunstje was.

Lustrumweken

Het zevende lustrum van de VGST werd uitbundig gevierd met twee overvolle lustrumweken waarin we maar liefst vijf borrels, een amicaal feest en een lustrumdies hadden. Naast deze culturele en amicale uitspattingen had de LustrumWeekCie ook nog legio aan andere activiteiten georganiseerd zoals lasergamen, een cantus en een excursie naar de dierentuin van Münster. Op de vooravond van onze 35e verjaardag steeg ons geluk op naar ongekende hoogte tijdens de zevende Lustrumdies der VGST, die dit keer plaatsvond op het vliegveld Twenthe. Met deze prachtige locatie, een immense opkomst, en prachtige speeches waarin de onderlinge liefde met onze broeder- én zusterverenigingen gevierd werd, kunnen we niet anders dan concluderen dat we ons zevende lustrum met stijl en klasse gevierd hebben.

A-disputen

Het gaat al een tijdje niet meer zo goed met A-dispuut Cauvin, zowel zijn activisme als ledenaantal loopt langzaamaan terug. In 2018 is het zover, en schrijft het dispuut in de lustrumbundel dat ze het niet meer gaan redden, een groot gemis voor de VGST. Ethisch dispuut Ethics Ltd. is nu het laatste A-dispuut der VGST. Althans, totdat filosofisch dispuut Sophie om de hoek komt kijken. Waar Ethics de kwaliteit graag hoog houdt, zal Sofie aanvankelijk vooral herinnerd worden aan een artikel waarin Nijntje de hoofdrol speelt. Aan het einde van het collegejaar erkent senaat Bergwerff Sofie de A-status toe.

Novitiaat ’18 – Mijn weg of de snelweg

Wat jaargroep 2018 uiteindelijk zou definiëren wisten we nog niet, maar dat ze voor goud gingen was meteen duidelijk. Waar de NovCie beetje bij beetje hun goudklompjes wist af te pakken, zocht deze groep foeten hun nieuwe geluk bij de VGST. En waar de AfKaP normaliter fungeert als het eerste moment dat de foeten in aanraking komen met onze studentikoze pijler, werd jaargroep 2018 er tijdens het kamp al mee geconfronteerd. Het was de VGSU (wie anders?) die ons kamp was komen rammen. In tegenstelling tot hun poging in 2016 waren de Utrechters dit jaar wel in staat om iets neer te zetten, ze hadden niet alleen de gehele NovCie, maar ook twee foeten ontvoerd. Zo geslaagd als hun kampactie was, zo suf was de actie die ze op De Bunker hadden neergezet. In feite behelsde die actie namelijk niets meer dan het vernielen van de buitendeur en het achterlaten van een logo.

Het was duidelijk dat jaargroep 2018 haar inspiratie niet uit de actie van de VGSU haalde, want de acties van deze foeten verdienden niets dan lof. Deze mijngravers hadden aan het eind van het novitiaat zo ontzettend veel ramacties neergezet dat menigeen zich begon af te vragen of de foeten überhaupt nog wel hadden geslapen sinds het begin van de AfKaP. Ondanks de kwantiteit mocht er ook over de kwaliteit niet geklaagd worden. Dit stelletje verenigingstijgers in spé lieten zelfgebouwde constructies achter, brasten de halve vereniging bij elkaar, ontvoerden aan de lopende band, en bereidde haar acties zo zorgvuldig voor dat de ouderejaars niet eens meer boos konden worden wanneer ze er ’s ochtends achter kwamen dat hun woonkamers in tovenaarsbossen bleken te zijn veranderd.

Hoewel Radio AfKaP al een paar jaar bezig was met een comeback, begon het dit jaar echt professioneel te worden. De programmering was rijkgevuld met wisselende presentatoren en thema’s, de reclameblokken waren als vanouds weer hilarisch, er kon live worden overgeschakeld naar de NovCie, mentoren, en ontvoerde ouderejaars, en uiteraard was de technische ondersteuning van zo een uitmuntende kwaliteit dat zelfs onze amicae amicique uit het buitenland konden meeluisteren.

Senaat Smilde 2018-2019

383968 Over één kenmerk van senaat Smilde zal iedereen het eens zijn: het waren geen laffe borrelaars. Waar amice Smilde ook kwam, overal werd bij zijn binnenkomst dezelfde vraag gesteld: “wil Smilde nog een bier?” En iedereen wist het antwoord: “natuurlijk wil hij dat”. Achtervolgt door een even studentikoze senaat kon dit jaar bijna niets anders worden dan een feestje. Amica Koop mag zichzelf met enige trots de eerste vrouwelijke abactis der VGST noemen. Amice Smit wilde zoveel tijd in zijn senaatsjaar stoppen dat hij er maanden later nog steeds mee bezig was. En hoewel er geen cijfers over beschikbaar zijn, kunnen we met enige zekerheid stellen dat geen enkele assessor de vereniging ooit zo goed heeft kunnen overzien als amice De Boer.

Lidmaatschapsaanvraag

De lidmaatschapsaanvraag van jaargroep 2018 was er eentje van grote en zeer doordachte voorbereiding. In de weken voorafgaand aan de jaargroepsactie werden talloze kasten geramd en van ogenschijnlijk willekeurige cijfers voorzien. Het gaf de VGST (in principe) genoeg informatie om de vermeende bestemmingslocatie van het vaandel te vinden. Ook vond jaargroep 2018 een nieuwe actie uit in de vorm van de zogenaamde Dummie-ontvoering, waarbij ze deden alsof ze mevrouw de abactis gingen ontvoeren zonder dat daadwerkelijk te doen. U begrijpt, de spanning liep hoog op.

Tijdens de daadwerkelijke actie wisten de VGST’ers niet meer waar ze hun aandacht op moesten richten. Verenigingsattributen werden gebrast en naar de top van de Alphatoren (heeft overigens niets met broedervereniging Alpha of de alphacursus te maken) gebracht, mevrouw de abactis werd samen met meneer de fiscus naar een afgelegen haven in België ontvoerd en Heinz werd geramd en omgebouwd tot goudmijn. Er werd een muur tussen de keuken en de woonkamer getimmerd met een klein doorgangetje van nog geen 50 bij 50 centimeter alwaar de bewoners zich doorheen konden wurmen.

Kratje voor Ome Duo

In tegenstelling tot de regering is Ome Duo is altijd goed voor ons geweest. Waar Ome Duo ons elke maand een kleine bijdrage in de vorm van een basisbeurs wilde overmaken, was het de regering die dat in het jaar 2015-2016 heeft afgeschaft. Waar Ome Duo ons nog graag elke maand een lening wilde verschaffen, heeft de regering ons nog nooit iets leuks gegeven. U begrijpt, het was hoog tijd om Ome Duo te bedanken. Tijdens de 36e jaarvergadering werd derhalve besloten een kratje Grolsch naar onze lieve Ome Duo op te sturen. Het kratje werd vergezeld met een brief geschreven door de meest diplomatieke olim abactis die we maar konden vinden. Ome Duo was erg blij met onze dankbetuiging en bedankte ons via Twitter. Meerdere grote nieuwsbladen verhaalden van bedankje waardoor we zelfs een klein beetje viraal gingen.

Pauzes op Saxion

Senaat Smilde had de primeur om als eerste een volledige hbo-senaat aan te leveren. Hoewel de meeste VGST’ers het flauw vonden om ze daar continu aan te herinneren, zag senaat Smilde er vooral kansen voor verbetering in. Waar de hbo’ers er voorheen nog wel eens bekaaid afkwamen zorgde senaat Smilde ervoor dat de AV’s, MTB’s en verenigingsweekenden ook goed in het rooster van de scholieren paste. Maar wat waarschijnlijk het meeste opviel waren de studeerpauzes die nu ook op Saxion werden georganiseerd. Het zorgde er weliswaar niet voor dat er nu meer studenten naar Saxion kwamen, maar de hbo’ers deelden nu wel in het privilege niet meer op de fiets te hoeven stappen voor een kopje senaatskoffie.

Sociëteitsstrubbelingen II

2018 bleek het jaar waarin onze grootste angst werkelijkheid werd en we uit onze bloedeigen sociëteit werden gezet. De Beiaardgroep had nieuwe plannen met haar vastgoed en besloot De Pijp om te bouwen tot een ‘Jaren 50 Rock ’n Roll café’. Tot onzer grote vreugd was er net een nieuw studentencafé geopend op sigaarworpafstand van café De Pijp. Ze heetten ons van harte welkom en sindsdien is studentencafé Update de locatie die wij liefkozend sociëteit mogen noemen. We werden met open armen ontvangen en hoewel we in eerste instantie geen eigen tappers achter de bar konden zetten leek update in nagenoeg alle opzichten een upgrade. Het enige wat opviel was dat deze sociëteit wel erg groot was ten opzichte van ons ledenaantal. De verhouding was zo opvallend dat menigeen zich afvroeg of dit daadwerkelijk het einde van de sociëteitsstrubbelingen zou betekenen.

PaCo

Het was nog maar kort geleden sinds de VGST de taak van PaCoHu op zich had genomen, maar dit jaar mochten we opnieuw. In principe was het idee dat de VGST het PaCo samen met de VGSN-TQ zou organiseren, waarbij wij de PaCoIn zouden spelen. Maar onze Nijmeegse zusjes hadden nog maar weinig PaCo ervaring en vond het veiliger om het inhoudelijke gedeelte op zich te nemen. Wij waren het hier natuurlijk mee eens, want als er iets is waar de nuchtere tukker goed in is, dan is dat dingen regelen. En als er iets is waar de zatte tukker goed in is, dan is dat niet-intellectueel zijn. We behielden uiteraard wel het discutabele recht om een congresvoorzitter te leveren, dit deden we in de vorm van amice Jacob Middag. Verder was het een PaCo als alle andere, de organisatie was goed, de lezingen niet, en de amicalen wisten zich ’s nachts weer eens niet te gedragen. Wat deze amicalen allemaal gedaan hadden behoeft niet te worden opgeschreven, de reactie van Emmaus was immers dezelfde als elk jaar “ als dit nóg een keer gebeurt hoeft u nooit meer terug te komen”.

Gezeik met de SU

De VGST en de SU hebben nooit een goed huwelijk gehad, maar dat het tot een vechtscheiding zou komen had waarschijnlijk niemand kunnen voorspellen, al ware het maar omdat de VGST nooit lid van de SU is geweest. In principe zorgt ons gebrek aan banden met de SU ervoor dat ze ons niets kunnen maken… Ware het niet dat we sinds een paar jaar een senaatskamer in de Bastille hadden. Om een absurd lang en ingewikkeld verhaal kort te maken: de SU vond het niet zo tof dat wij ons novitiaat tijdens de Kick-In organiseerden, wij vonden dat wel, en sindsdien hebben we geen senaatskamer meer.

Liftuitje Brussel

Voor diegenen die wél graag willen liften, maar er niet lang over willen doen is Brussel een zeer geschikte eindbestemming. De rijke kaart aan speciaalbiertjes maken liftuitjes naar België op zich al de moeite waard, maar het was vooral de timing die dit liftweekend exceptioneel maakte. In de eerste plaats viel dit weekend samen met de Gay Pride van Brussel. De stad was gevuld met leuke feestjes en de meest excentrieke mensen, wat er op sommige momenten voor zorgde dat ook een paar mannen konden ervaren hoe het is om door een onbekend persoon in uw kont gegrepen te worden. Als kers op de taart konden de dansende VGST’ers zaterdagavond zien hoe Nederland het Eurovisie Songfestival won.

KS-strijd

De KS-strijd van 2019 was er wellicht niet een van de grote acties, maar des te meer een van de creatieve acties. KsSk ramde geen enkele kast, maar wel de senaatskamer, KinderparadijS lieten her en der zelfgebouwde glijbanen en wipwaps achter, KaSt was vooral bezig met het maken van foto’s van hun ontblote bovenlichamen, KSiaomi heeft de halve stad doorgefietst met een badkuip als aanhanger, en suKSes maakte haar ‘slachtoffers’ wakker met ontbijt op bed.

Kasten gaan verloren

Verenigingsjaar 2018-2019 is ook het jaar waarin we afscheid moeten nemen van de kasten Blond Enschede en De Petteflet. Blond Enschede ging vroeger door het leven als Pulp, daarna als Metropolis, daarna weer als Pulp en uiteindelijk werd het Blond Enschede. Die laatste naamsverandering was waarschijnlijk de genadeklap, de kast werd medegedeeld dat het gerenoveerd zou worden, dat de eigenaar het huis ging verkopen, en dat het niet meer voor een studentenprijsje gehuurd kon worden. Een andere kast die dit jaar ten ziele ging was de beruchte Petteflet, een prominente kast met een rijke geschiedenis. Hoewel deze kast nooit het niveau heeft gehaald van legendarische kasten als Castanova, en ook hun befaamde senaatseis al een tijdje niet meer werd nageleefd, is het toch jammer. Ze zijn uiteindelijk verhuist naar een plekje aan de Rembrandtlaan en noemen zichzelf nu De Petteflet 2.0, u merkt, aan creativiteit is geen gebrek bij de VGST.

Novitiaat '19 - Rare jongens die Romeinen

Vijf vrouwen, vijf mannen. We hebben grotere jaargroepen gehad, maar nog nooit is de man vrouw verhouding zo dicht bij de één geweest. Het novitiaat was niet veel anders dan voorheen, de foeten waren dat wel. Ze waren gedreven, amicaal, luidruchtig, maar bovenal heel erg traag. Jaargroep 2019 bleek een blok aan het been van de NovCie, geen enkele activiteit kon op tijd beginnen dit novitiaat. Geheel in stijl met de bewoners van een niet nader te benoemen dorpje in Gallië besloot deze jaargroep het de VGST ongehoord moeilijk te maken.

Na afloop van een geslaagd avond-appél kwam het bericht binnen dat er Wageningers werden gesignaleerd aan de Rembrandtlaan. De mobiel borrelende ouderejaars schakelden over naar een hogere versnelling en waren net op tijd voor een heus ‘heterdaadje’. De boeren werden zorgvuldig tegen de grond gewerkt en nadat amice Jürries de legendarische woorden “ als ik u was zou ik hier gewoon mee ophouden ” uitsprak, gaf de VGSW zich verloren en kon er worden nageborreld in de Kelderder.

Senaat Sliggers 2019-2020

383968Bij de aanvang van zijn senaatsjaar had senaat Sliggers nooit kunnen voorzien waar hij later om bekend zou staan. Dat was enerzijds een pandemie waar hij halverwege het jaar door opgeschrikt zou worden, en anderzijds de enorme motivatie en bekwaamheid waarmee hij daarmee om zou gaan. Het waren de amicae amicique Sliggers, Meijer, Maan en Binnekamp die respectievelijk de functies van praeses, abactis, fiscus en assessor mochten vervullen. Ze waren verkozen om de vereniging te leiden. En aan het einde van het jaar hadden ze bewezen dat dat volkomen terecht is geweest.Lidmaatschapsaanvraag jaargroep 2019

Jaargroep 2019, doorstond het novitiaat met verve, getooid als heuse Galliërs lieten ze stripverhalen en dorpjes achter op de VGST-kasten. Ze ramden veel, en ze ramden hard, hun boodschap bleef hetzelfde: “Jaargroep 2019 wil lid worden van de VGST”. Op het hoogtepunt besloten ze zelfs twee senatoren naar Dublin te ontvoeren, alwaar ze werden opgewacht door een 2019'er die daar toevallig haar minor deed. De VGST vond het wel mooi geweest en besloot de nieuwe jaargroep te installeren als volwaardige leden der VGST.

NSE en onze pedelstaf
Iets later, op onze CoBo durfde de NSE onze pedelstaf te brassen. Dit lieten we natuurlijk niet ongestraft. Tijdens een pauze in onze senaatskamer, verzamelde een grote groep amicae amicique zich en werd er overgegaan tot de ontvoering van de voorzitter van NSE. Hij ontsnapte, maar na een heuse klopjacht op de campus werd hij in de auto gezet en naar Oost-Timor gereden in afwachting van verdere onderhandelingen. Daarop besloot NSE om met de halve vereniging te proberen haar voorzitter te redden. Toen de NSE’ers aan kwamen stormen, zette de voorzitter het op een lopen. Het lukte NSE echter niet om binnen te dringen op Oost-Timor, want de deur werd precies op tijd dicht gedaan. Echter, werd die ook vrij snel weer geopend toen bleek dat een NSE’er in de voortuin gestruikeld was en de muur had gekopt. Er zullen weinig manieren zijn om sneller vrede te sluiten tussen twee verenigingen dan dit. We kregen onze pedelstaf terug en na wat EHBO, een glas cola en een bezoekje aan de huisarts kon ook de NSE’er weer naar huis.

Kelderder gaat ten onder

Waar het verlies van de Petteflet al moeilijk te verteren was, maakte het te gronde gaan van de Kelderder ons doen realiseren dat echt niets het eeuwige leven heeft. Alles gaat een keer stuk. Dat wisten ook de reünisten, bijna-reünisten, en baldadige leden die waren uitgenodigd voor het afscheidsfeestje. Hoewel er duidelijk was gecommuniceerd dat een afscheidsfeestje niet hetzelfde is als een sloopfeestje werden de bar, muren, keuken, deuren en zo goed als al het meubilair vakkundig met de grond gelijk gemaakt.

De Kelderder had jarenlang gediend als uitvalsbasis voor de NovCie, BijCo, OuJaCo, Senaat en eigenlijk iedereen die ergens een locatie voor zocht maar daar geen geld voor wilde betalen. Er zijn talloze borrels, lezingen, open dagen en andere verenigingsactiviteiten georganiseerd. Ze zal ongetwijfeld bij menig VGST’er als dé VGST-locatie in het hart staan gegrift.

Coronacrisis

Het verenigingsjaar 2020 zal naar alle waarschijnlijkheid vooral herinnerd worden om de coronacrisis. Van de één op de andere dag moesten zo goed als alle activiteiten worden geschrapt, en waar mogelijk omgezet in een online activiteit. De bijbelstudies, themagroepen en sociëteitsavonden werden online gehouden, en zelfs de open dag en het amicaal weekend werden via een binaire snelweg georganiseerd. De vereniging waaide mee met de adviezen van het kabinet, wat ervoor zorgde dat aan het begin van de zomer weer kleinschalige activiteiten met weinig leden, veel desinfecterende sapjes, en anderhalve meter afstand gehouden kon worden.

Novitiaat 2020 – In elk geval niet het ‘laatste harde novitiaat’
In 2020 is er dan ook voor het eerst geen normaal, hard novitiaat, maar een zachte, online variant. Bovendien is er een heus zacht nanovitiaat. Ondanks of dankzij de pandemie levert dit een jaargroep op van 20 leden, perfect passend bij het jaar 2020. Rammen gebeurt tijdens het novitiaat niet door de jaargroep zelf, maar wel door kasten waar foeten wonen.

Senaat Lassche 2020-2021

383968Aan het begin van het jaar is er nog de hoop op een deels normaal jaar, maar uiteindelijk wordt het toch een jaar dat sterk gekenmerkt wordt door de coronamaatregelen. Desondanks weet senaat Lassche fysieke activiteiten te organiseren binnen de regels. De amici Lassche, Van Breugel jr., Teekens en Aan het Rot slaan zich moedig door het jaar heen en tonen hun creativiteit door onder andere het opzetten van de coronacompetitie waarmee de vereniging even uit de sleur wordt getrokken en waarmee we elkaars enthousiasme kunnen zien door middel van filmpjes en foto's. Een optimistische senaat als deze is iets om blij mee te zijn in zo'n jaar.


Lidmaatschapsaanvraag 2020
Na het online novitiaat kan jaargroep 2020 ook eindelijk fysiek aan de bak. Ze ramt een flinke lijst kasten en creëert onder andere een glibberige buikglijbaan op het Koekoeksklokhuis. Ook de senaat is niet veilig en wordt naar Friesland gereden en daar met een bootje naar een eiland gebracht. De senaat komt er niet zonder kleerscheuren vanaf, maar uiteindelijk kan jaargroep 2020 gelukkig geïnstalleerd worden tijdens een hybride 1,5-meter-AV.

Meer activiteit
Na een lange periode waarin weinig activiteiten mogelijk waren, ontdekken we nieuwe mogelijkheden: sport en spel. Dankzij contacten met oud-VGST’ers kunnen we gebruik maken van het veld van voetbalvereniging Achilles, waar we ons meerdere avonden vermaken met dingen als lasergamen, boogschieten en bubbelvoetbal. En niet alleen op het sportveld wordt gestreden, maar ook in de coronacompetitie waarin kasten zoveel mogelijk van de 83 uitdagingen proberen te volbrengen om de meeste punten te verzamelen.

Paascongres 2021
Het Paascongres is een jaartje uitgesteld, maar dit jaar vindt het dan echt plaats: het PaCovid in Groningen. Het wordt grotendeels online georganiseerd, maar dat weerhoudt een paar VGST’ers er niet van om samen met een paar amicalen die in Enschede logeren toch onze studentikoziteit te laten zien door naar Groningen af te reizen en het vaandel van de GSVG te brassen. Niet veel later volgt een vergeldingsactie van Groningen. Via de PaCo-radio wordt iedereen naar buiten gestuurd onder het mom van ‘verbonden zijn door samen naar de sterren te kijken’. Daarop dringt een stel GSVG’ers de Krater binnen om het VGST-vaandel te brassen. Een kleine vechtpartij later vertrekt de GSVG met ons vaandel en staat het GSVG-vaandel nog steeds op de Krater. Ondertussen is er natuurlijk al een stel VGST’ers op of in hun al dan niet gemotoriseerde stalen rossen gesprongen en naar Twek gespoed. Helaas blijkt het tevergeefs te zijn want de Groningers willen naar bed en komen dus niet terug en wij zijn ook niet welkom voor een borrel in het noorden.

Dies Natalis 2021
Ook de dies kan weer deels fysiek gevierd worden. Niet op een externe locatie, maar wel op kasten. Tafelspreuken en corsages zijn present, het driegangendiner en borrelpakketten worden bezorgd, de amicalen speechen via de online stream en ook het cabaret is geregeld.

Afsluitend weekend 2021
Langzaam is er weer meer mogelijk. Het afsluitend weekend kan zelfs volledig fysiek op Schiermonnikoog plaatsvinden, zij het met toegangstesten. Helaas zitten er wel meerdere kasten in quarantaine vanwege een grote coronauitbraak die een weekend eerder in Aspen Valley is ontstaan.

Novitiaat 2021 – Ren, foeten, ren
Gelukkig zijn alle coronaperikelen weer afgelopen ten tijde van het novitiaat en kan jaargroep 2021 gewoon het novitiaat lopen. Met twee handen vol foeten had de NovCie haar handen vol. Maar capabel als ze was, leverde ze natuurlijk een mooie jaargroep op voor de AfKap. Een jaargroep die verraste door te gaan rammen na een ontvoering en die het op een lopen zette toen fietsen niet meer lukte.

Senaat Volk 2021-2022

Het jaar 2021-2022 was het jaar van Senaat Volk, de senaat die op AV’s aangekondigd werd met “amicae, amicique, VOLLUK”. In het begin van het jaar domineerden de coronabeperkingen het verenigingsleven af en toe nog, maar daarna konden we weer los. Dit alles werd in goede banen geleid door de amici Volk, André en Colijn en natuurlijk door amica Veening.


Lidmaatschapsaanvraag 2021

Na het novitiaat groeiden de zenuwen bij de senaat met de week en ja hoor, op 29 september was het zo ver en werd het mannelijke deel van de senaat naar Berlijn ontvoerd onder het mom van ‘Als we het communisme niet naar het volk kunnen brengen, brengen we Volk naar het communisme’. En toen de senaat rustig begon te denken dat ze vanuit Berlijn best prima terug konden liften, bleek dat Berlijn niet hun eindbestemming was. Het was slechts een tussenstation vanwaar een Flixbus hen naar Warschau vervoerde alwaar ze een dagje vertoefden voordat ze toch de aantrekkingskracht van het kapitalisme niet langer konden weerstaan en terugreisden naar Eanske. De kapitalistische wereld had echter nog een appeltje met ze te schillen en dus mochten ze nadat ze een vliegticket hadden betaald, ook nog een treinticket Warschau-Enschede betalen, aangezien voor de overstaplocatie Londen vanaf die dag een paspoort nodig was. Maar uiteindelijk was de senaat gelukkig weer op haar post in Enschede.

Coronawinter
Na een paar maanden met weinig maatregelen brak in de herfst weer een soberdere tijd aan zonder amicale feesten en zonder amicaal weekend met de VGSU. Tegelijkertijd bood dat ook mogelijkheden voor nieuwe initiatieven, zoals de VrijdagMiddagSociëteit, een voortzetting van de ProCo PodcastParty in plaats van jaarthemalezing, en nieuwjaarsborrel in de vorm van een soort speeddatewandeling. Dit alles werd opgeleukt met een aantal GEIT’en zoals de kaartjesswap van amica Wolting die we al kenden van vorig jaar, en een sinterklaasvariant hiervan: lootje trekken met de VGST onder leiding van Piet Meijer (ama.) en Piet Doek sr. Dus in plaats van het virus gingen kaartjes, gedichten en cadeautjes de vereniging rond.

Van toerustend weekend naar nog meer rust
Het toerustend weekend draaide dit jaar om het thema ‘Veerkracht’, ofwel het vermogen om te herstellen van stress en spanning. Het was een mooi weekend vol lezingen, workshops en nog meer workshops. Zelfs na het weekend gingen we verder met het thema, al ging het toen meer om het vermogen om te herstellen van ziekte, want meer dan de helft van de aanwezigen had het beruchte virus te pakken. Maar gedeelde smart is halve smart en dus werd er om de positiviteit hoog (of laag) te houden, tijdens de sociëteitsavond van de coronavrije leden, een coronabingoavond georganiseerd voor leden met een positieve test.

Vertrouwenspersonenactiviteiten
Dit jaar hebben de vertrouwenspersonen hulp rol aangevuld met het proactief organiseren van activiteiten. Zo leidden ze op het toerustend weekend een workshop over luisteren naar elkaar en initieerden ze daarnaast eens per kwartiel een Emmaüswandeling.

Huisfeesten
Na een paar huisfeestarme jaren werden dit jaar weer twee huisfeesten georganiseerd. Na een datumprikduel wisten R.V.S. HimaLaMa barbecue ofZoo en de Chocoladefabriek allebei een mooi feest te geven. De Chocoladefabriek wist zich hiermee in het eerste jaar van haar bestaan meteen goed op de kaart te zetten en bij LaMa was het weer een feest zoals we dat van LaMa kennen: grootsch, chaotisch en goed bezocht. Het was een feest dat velen bij zou blijven, mits ze zich er nog wat van konden herinneren.

Sociëteitsstrubbelingen
De afgelopen jaren leek het wel alsof we sociëteit hielden onder de zinspreuk ‘Sociëteit is pas een feest als er problemen zijn geweest’. We gingen van De Pijp naar Update naar de Generaal en Tabula Rasa en net nu het goed leek te gaan bij Tabula Rasa veranderde het café eind april van eigenaar en werd er vergeten om de horecaverguning om te zetten. Dat betekende dat we alweer op straat stonden. Gelukkig zorgde meneer de fiscus dat er elke donderdag toch een café voor ons open was zodat we sociëteit konden houden al dan niet inclusief brallen.

X