Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Kronieken - Sociale Verbondenheid

Intermezzo 2021- Heden: Sociale Verbondenheid

Als reactie op een periode vol van sociale ontberingen en de landelijke trend in verslechterde mentale gezondheid van jongvolwassenen, ontstaat een periode die in het teken staat van sociale verbondenheid. Na een periode waarin sociaal contact mondjesmaat en enkel op afstand of online mogelijk was, is er binnen de vereniging het verlangen extra goed op elkaar te letten en er voor elkaar te zijn. Nieuwe activiteiten om een open en betrokken sfeer te creëren en te behouden worden georganiseerd en al bestaande activiteiten worden nieuw leven ingeblazen of op een andere manier in het verenigingsleven geïmplementeerd.

Zo worden de kookdealdagen en de eens per kwartiel gehouden Emmaüswandelingen doorgezet. Open gesprekken worden weer steeds vaker met elkaar gevoerd en eerlijke artikelen vinden steeds vaker hun weg naar het Kleintje, gevoed door anonieme-enquêteavonden; mannen- en vrouwenthemagroepen; en jaarthema’s met een sociale insteek.

In lijn met de roep om meer sociale verbondenheid, verschuiven ook de belangen in het zoeken van een Bijbelstudiegroep. Bijbelstudies worden steeds vaker gevolgd vanwege het pastorale, persoonlijke aspect van de groep en studies. Ook in het denken over het novitiaat zijn we op zoek naar betere omstandigheden voor mentale gezondheid en een sociale betrokkenheid, waardoor er een verzachting plaatsvindt met oog voor de individu en een psychologische intake zijn intrede doet.

Ook op een wat ‘lichter’ niveau wordt een hang naar meer sociaal contact gevoeld. Zo wordt er elk kwartiel tijdens de tentamenweken een additionele VrijMiBo gehouden en floreren zowel de intellectuele als de minder intellectuele disputen weer na een periode van schittering in afwezigheid. Dat men behoefte heeft aan meer en diepere verbondenheid is ook terug te zien in het aantal interne stelletjes en leden die een externe relatie hebben, welke sinds een lange periode weer een sterke toename laten zien.

Senaat Volk 2021-2022

Het jaar 2021-2022 was het jaar van Senaat Volk, de senaat die op AV’s aangekondigd werd met “amicae, amicique, VOLLUK”. In het begin van het jaar domineerden de coronabeperkingen het verenigingsleven af en toe nog, maar daarna konden we weer los. Dit alles werd in goede banen geleid door de amici Volk, André en Colijn en natuurlijk door amica Veening.
Lidmaatschapsaanvraag 2021

Na het novitiaat groeiden de zenuwen bij de senaat met de week en ja hoor, op 29 september was het zo ver en werd het mannelijke deel van de senaat naar Berlijn ontvoerd onder het mom van ‘Als we het communisme niet naar het volk kunnen brengen, brengen we Volk naar het communisme’. En toen de senaat rustig begon te denken dat ze vanuit Berlijn best prima terug konden liften, bleek dat Berlijn niet hun eindbestemming was. Het was slechts een tussenstation vanwaar een Flixbus hen naar Warschau vervoerde alwaar ze een dagje vertoefden voordat ze toch de aantrekkingskracht van het kapitalisme niet langer konden weerstaan en terugreisden naar Eanske. De kapitalistische wereld had echter nog een appeltje met ze te schillen en dus mochten ze nadat ze een vliegticket hadden betaald, ook nog een treinticket Warschau-Enschede betalen, aangezien voor de overstaplocatie Londen vanaf die dag een paspoort nodig was. Maar uiteindelijk was de senaat gelukkig weer op haar post in Enschede.

Coronawinter
Na een paar maanden met weinig maatregelen brak in de herfst weer een soberdere tijd aan zonder amicale feesten en zonder amicaal weekend met de VGSU. Tegelijkertijd bood dat ook mogelijkheden voor nieuwe initiatieven, zoals de VrijdagMiddagSociëteit, een voortzetting van de ProCo PodcastParty in plaats van jaarthemalezing, en nieuwjaarsborrel in de vorm van een soort speeddatewandeling. Dit alles werd opgeleukt met een aantal GEIT’en zoals de kaartjesswap van amica Wolting die we al kenden van vorig jaar, en een sinterklaasvariant hiervan: lootje trekken met de VGST onder leiding van Piet Meijer (ama.) en Piet Doek sr. Dus in plaats van het virus gingen kaartjes, gedichten en cadeautjes de vereniging rond.

Van toerustend weekend naar nog meer rust
Het toerustend weekend draaide dit jaar om het thema ‘Veerkracht’, ofwel het vermogen om te herstellen van stress en spanning. Het was een mooi weekend vol lezingen, workshops en nog meer workshops. Zelfs na het weekend gingen we verder met het thema, al ging het toen meer om het vermogen om te herstellen van ziekte, want meer dan de helft van de aanwezigen had het beruchte virus te pakken. Maar gedeelde smart is halve smart en dus werd er om de positiviteit hoog (of laag) te houden, tijdens de sociëteitsavond van de coronavrije leden, een coronabingoavond georganiseerd voor leden met een positieve test.

Vertrouwenspersonenactiviteiten
Dit jaar hebben de vertrouwenspersonen hulp rol aangevuld met het proactief organiseren van activiteiten. Zo leidden ze op het toerustend weekend een workshop over luisteren naar elkaar en initieerden ze daarnaast eens per kwartiel een Emmaüswandeling.

Huisfeesten
Na een paar huisfeestarme jaren werden dit jaar weer twee huisfeesten georganiseerd. Na een datumprikduel wisten R.V.S. HimaLaMa barbecue ofZoo en de Chocoladefabriek allebei een mooi feest te geven. De Chocoladefabriek wist zich hiermee in het eerste jaar van haar bestaan meteen goed op de kaart te zetten en bij LaMa was het weer een feest zoals we dat van LaMa kennen: grootsch, chaotisch en goed bezocht. Het was een feest dat velen bij zou blijven, mits ze zich er nog wat van konden herinneren.

Sociëteitsstrubbelingen
De afgelopen jaren leek het wel alsof we sociëteit hielden onder de zinspreuk ‘Sociëteit is pas een feest als er problemen zijn geweest’. We gingen van De Pijp naar Update naar de Generaal en Tabula Rasa en net nu het goed leek te gaan bij Tabula Rasa veranderde het café eind april van eigenaar en werd er vergeten om de horecaverguning om te zetten. Dat betekende dat we alweer op straat stonden. Gelukkig zorgde meneer de fiscus dat er elke donderdag toch een café voor ons open was zodat we sociëteit konden houden al dan niet inclusief brallen.

Op bezoek in Kampen
Nadat met de sneeuw ook Covd-19 weer uit ons zicht vertrok, besloten we de amicaliteit weer hoogtij te laten vieren. Het is na een paar jaar ramuitjes ontbeerd te hebben weer tijd amicalen in den lande te vereren met een bezoekje. Dus togen we naar Kampen, alwaar de grafsteen van Lazarus achtergelaten werd en de Domtoren werd gebouwd. Zo werd het FQI voorbereid op hun aanstaande teloorgang en verhuizing naar Utrecht.

Novitiaat 2022 Kom pak je lasso maar
Achttien foeten stonden aan het begin van het novitiaat met cowboyhoeden op en hun pistolen in de holsters paraat om door de NovCie klaargestoomd te worden voor hun tijd bij de VGST. Dat zij omgetoverd werden tot daadwerkelijke westernjongens bleek wel toen de VGSU het kamp kwam rammen en een poging deed bijna de hele NovCie, de lieve mentoren en een foetje te ontvoeren. Niet alleen de gehele VGST stond binnen no-time op de kamplocatie en omsingelde de busjes van Utrecht, ook de foeten besloten hun krachten te bundelen en wisten zo de praeses f.t. van Utrecht en een andere willekeurige VGSU’er in hun midden gevangen te houden en zo een goede onderhandelingspositie af te dwingen.

Senaat Fennema 2022-2023

Het was aan Senaat Fennema om de vereniging in het jaar 2022-2023 in goede banen te leiden. Een senaat die het beste omschreven kan worden met de woorden ‘in evenwicht’. Met twee amicae en twee amici; twee zevendejaars en twee derdejaars; twee blondines en twee brunettes; twee Twekkers en twee Westerlingen, was de vereniging dit Lustrum in goede handen. Amice Fennema, amica Schutte-Verheijen, amice Meijer en amica Kroes brachten samen niet alleen de maximaal behaalde gemiddelde leeftijd van een senaat, maar ook de vereniging en haar leden, tot nieuwe hoogten.


Lidmaatschapsaanvraag 2022

Soms weet u als student helemaal niet waar u mee bezig bent, zeker niet als u nog maar net om het hoekje komt kijken. Zo kan het voorkomen dat u gaat ontvoeren, maar de precieze locatie uzelf eigenlijk ook onbekend is. Dit bewees Jaargroep 2022 toen deze besloot de senaat te ontvoeren. Op een, wat leek ogenschijnlijk normale, woensdagochtend was het weer tijd voor de senaat om te vergaderen. Jaargroep 2022 had echter hele andere plannen en besloot de senaat mee te nemen voor een ritje. Tijdens deze ontvoering gaf een 2022’er toe geen idee te hebben wáár in Duitsland de plaats van bestemming eigenlijk precies lag. De senaat en hun ontvoerders kwamen desalniettemin heelhuids diep in Duitsland aan, waar ze de roots van de jongste jaargroep mochten aanschouwen in een ouderwets westerndorp. Gelukkig voor de senaat was dit dorpje niet op de prairie gesitueerd, waardoor redelijk gemakkelijk de terugtocht ingezet kon worden. Samen met de ‘Wanted’-posters en een nagebouwde saloon, inclusief drie verdiepingen hoog gesjouwde piano, was de boodschap wel duidelijk: “Jaargroep 2022 wil lid worden van de VGST!”

Bezoek van GSVG

Tijdens het installatieweekend op de kampeerboerderij werden achttien enthousiaste, nieuwe leden geïnstalleerd. Tijdens deze AV deden een paar GSVG’ers in gezelschap van de lid-afwordende amice I.M. Pontier een poging het vaandel te brassen. Dankzij een verlaagd plafond en het snelle en adequate handelen van de AV mislukte deze poging echter compleet en moesten ze met grote verbazing ook nog eens aanschouwen dat hun auto er anders dan anders uitzag. Enkele amici zagen hun kans namelijk schoon en plaatsten, terwijl de GSVG’ers aan het strijden en borrelen waren, een krik onder de auto en vervingen het linker voorwiel voor een mooi groen kratje. De geleerde les: laat nooit uw auto open en onbeheerd achter als u aan het rammen en brassen bent, zeker niet als u totaal geen idee heeft wat wielbouten zijn.

Studentikoze donderdag

De Studentikoze Donderdag van dit jaar stond in het teken van familie. Van heinde en verre werden broers en zussen opgetrommeld voor een avondje VGST. Om Enschede en het studentikoze karakter van de VGST te leren kennen werd een crazy 40 georganiseerd. We liepen de polonaise door de supermarkt, verklaarden onbekenden de liefde, versierden een duif, dansten de kabouterdans en bestelden typische ‘gerechten’ bij de verkeerde fastfoodketens. Alles om ervoor te zorgen de hoogste score te bemachtigen, samen een gezellige avond te hebben en Enschede warm te maken voor ons studentikoze karakter.

Lustrumreis – Een retourtje Boedapest

Tijdens de voorjaarsvakantie, vijf jaar nadat de TravelCie voor het laatst in actie was geweest, was het tijd voor een tweede Lustrumreis. De vereniging als geheel werd verder van het thuisfront gebracht dan ze ooit was geweest. Een retourtje Boedapest werd geboekt. Een ruime tachtig leden en reünisten togen naar het verre oosten. Zo’n zeventien uur, drie stoppen, dertienhonderd kilometer en ontelbare woordgrappen later kwamen we aan op plaats van bestemming. In Boedapest werd werd het Hongaarse leven verkend, genietend van boottochten over der schönen blauen Donau, badend in water op lichaamstemperatuur, met het openbaar vervoer toerend door de stad, iedere bezienswaardigheid in de reisgids afvinkend en struinend door straten en steegjes.

Verder werden we met open armen ontvangen in de internationale kerkdienst, maakten we met 72 man in één lange slinger de heuvels rondom Boedapest onveilig en genoten we van de schepping in de grotten. Om alle laatste gemiste bezienswaardigheden af te kunnen strepen, organiseerde de TravelCie een fotospel. Verspreid over de stad werden yogalessen georganiseerd, het Hongaarse volkslied gerapt en een reuzenrad nagedaan. Na al deze festiviteiten in het bruisende hart van Boedapest, kwam het einde van de reis steeds meer in zicht. Om deze tot een goed einde te brengen, werd een laatste gezamenlijke maaltijd gehouden, waarna de terugreis ingezet werd.

Huisfeesten

Tijdens een feestjaar is het belangrijk zoveel mogelijk feestjes te vieren. Dat is althans wat veel kasten dit jaar dachten en waar dan ook met liefde naar gehandeld werd. Zo werden traditiegetrouw een BOM-feest op Opus XII, een Oud-en-(op)Nieuwfeest op Kippenhok en een feest ter ere van Valentijnsdag op R.V.S. HimaLaMa barbecue ofZoo gehouden. Verder voelde we in Koekkoeksklokhuis de lentekriebels door hun lijf gieren tijdens hun gelijknamige huisfeest en werden de innerlijke ‘queens’ tentoongesteld op het huisfeest van Oost-Timor, waar zelfs een prijs voor de mooiste outfit weggegeven werd.

Ook de senaat kon niet achterblijven bij al deze feestjes en hield ter ere van hun praktisch gezamenlijke verjaardag een XL verjaardag, voor de verjaardag van Senaat XL.

Lustrumweken – New hEights

Alle feestjes waren natuurlijk een slap aftreksel bij het échte feest van dit jaar: de Lustrumweken. Tijdens twee weken die bol stonden van de activiteiten, werd de veertigste verjaardag van de vereniging gevierd. Met verschillende verenigingsmaaltijden; borrels; en themasociëteiten, een dateavond; cantus; en cocktailavond, en een amicaal feest; filmavond; moordmysterie; dagje Giethoorn; potje jACHTseizoen; en intellectuele lezing, viel er genoeg te beleven tijdens dit veertien dagen durende partijtje.

Een lustrum is natuurlijk geen echt feestje zonder een Lustrumdies Natalis. De twee spetterende weken vol amicaliteit, activiteit en gezelligheid werden dan ook op nog spetterende wijze afgesloten. Ruim tweehonderd man reisden op de verjaardag van de VGST af naar Tubbergen, waar de LustrumDiesCie ’t Oale Roadhoes had omgetoverd tot Dieslocatie onder het thema ‘All Aboard’. Daarmee werd het veertigste levensjaar van de VGST afgesloten, met een groots verjaardagsfeest dat een achtste lustrum waardig is.


X