Vereniging van Gereformeerde Studenten in Twente

sinds 1983

VGST

Kronieken – Studiedruktoename

Intermezzo 2012-2015: Studiedruktoename

De VGST heeft altijd bekend gestaan als een mannenvereniging. Behalve technische studies begon er bij de universiteit echter steeds meer plaats te komen voor studies met vrouwelijke potentie. Er kwamen meer vrouwen naar Twente en bij de eerstejaars is een duidelijke groei zichtbaar: 5 in 2008, 6 in 2009 en maar liefst 12 in 2010. Sindsdien is er een redelijk stabiele 2:1 man-vrouwverhouding (begin jaren ’90 was dat nog ongeveer 9:1). Kledingruilavonden of avonden met een vrouwenfilm zijn jaarlijks terugkerende fenomenen. Ook opmerkelijk is het aantal interne stelletjes dat ongeveer even snel is gegroeid. Eind 2012 had ongeveer de helft van de vereniging een relatie – met elkaar – en daarnaast had nog een kwart van de vereniging een relatie met een oud-VGST’er.

De toename van het aantal vrouwen binnen de VGST lijkt een correlatie te hebben met het toenemende studeertempo van VGST’ers. Hoewel langstudeerders nog steeds niet helemaal uitgestorven zijn, worden studenten door zowel de overheid als de Universiteit gedwongen om zo snel mogelijk de studie af te ronden.
In 2011 wordt door staatssecretaris Halbe Zijlstra, beter bekend als ‘sanerende kots’, de langstudeerboete ingevoerd. Gelukkig wordt deze boete in 2012 ongedaan gemaakt en getroffen langstudeerders krijgen hun geld terug. In de plaats daarvan is er het sociaal leenstelsel gekomen, beter bekend als het asociaal leenstelsel: vanaf 2015 wordt de basisbeurs helemaal vervangen door een lening die terugbetaald zal moeten worden.
Ook Universiteit Twente moet anticiperen op bezuinigingen en vanaf 2012 wordt bij alle bachelor studies het Twents OnderwijsModel ingevoerd, in de volksmond bekend als het TOM-model. Vakken binnen een kwartiel worden samengevoegd tot één module van 15 EC. Het wordt hierdoor nog lastiger om een senaatsjaar te ondernemen naast de studie.

Ook de VGST moet anticiperen. Een AV-commissie wordt ingesteld en komt ten tijde van Senaat Den Otter met het voorstel om het boekjaar te wijzigen. Het voorstel wordt aangenomen en vanaf 2014 is de senaatswissel vervroegd naar begin september. Hierdoor kan de oude senaat zich vroeg op zijn studie richten en komt de nieuwe senaat gelijk aan de macht.Senaat Den Otter 2012-2013

Het moment dat we wisten dat zou komen, was eindelijk hier: een vrouw aan het roer. Voor de tweede keer in de geschiedenis der VGST was er een vrouwelijke praeses. Precies 15 jaar na de vorige en 30 jaar na de oprichting van de VGST nam amica Den Otter het stokje en de hamer over van amice Bijvank. In het jaar dat Nederland weer een mannelijke koning kreeg, regeerde zij samen met amice Timmer (abactis), amica Huizing (fiscus) en amice Maan (assessor) met zachte hand de VGST.
Serious Request
Dit jaar stond het Glazen Huis in Enschede en dat was natuurlijk een Serious Request aan onze vereniging. Onder het mom van het goede doel maakte de VGST haar naam positief bekend door live een lied aan te vragen en een bedrag van €1204,48 te overhandigen. Dit geld was onder andere verdiend door een veiling en statiegeld ophalen.

VGST6
Eindelijk, eindelijk, eindelijk ging een lang gekoesterde wens in vervulling: op 1 januari 2013 ging VGST6 online. Deze website zou een einde maken aan alle problemen, zou perfect zijn en een voorsmaak van de hemel geven. De site is nog steeds online.

Parijs
In 2005, 2009 en ook in 2013 liftte een groep VGST’ers naar de stad van de liefde, Parijs. Een prachtig weekend met epische liftverhalen ontstond: verhalen over de amici Van Baardewijk die in één keer van Amersfoort naar Parijs liftten, verhalen over een hypocriete moslim die wel even wilde branden in de hel om hier op aarde plezier te hebben en ook de nodige mooie auto’s kwamen weer voorbij (voornamelijk dat, stoppen deden ze minder vaak).

Amicaal weekend
De intocht van Sinterklaas werd gevierd in Wageningen tijdens een amicaal weekend. Het weekend was typerend voor hoe de VGSW is: relaxt, gezellig en gemoedelijk met hier en daar studentikoziteit. 24 VGST’ers genoten van dit ‘logeren bij de boer’.

Utrecht kwam op bezoek in Twente. Ondanks hoge verwachtingen qua opkomst moest er vooral genoten worden van kwaliteit. En dat is gelukt: het begon al met een koningsmaal op vrijdagavond en eindigde met een VGST-maaltijd op zondagavond. Tussendoor werd er geborreld, gefeest, gesocialized en foto’s gemaakt.

Sport
Ook op het gebied van sport liet de VGST zich gelden. Bij de Batavierenrace werd een recordtijd gelopen die een 44 e plaats opleverde. De amicale sportdag werd door de VGST gewonnen en vijf amici fietsten onder zware weersomstandigheden de fietselfstedentocht. De regen, wind en kou werkten volgens amice Post ook hier alleen maar mee aan het goede verhaal...

KS-strijd
Zou dit dan de sufste KS-strijd sinds jaren worden? Er werd gevreesd dat dit wel het geval zou zijn, aangezien drie serieuze kandidaten zich verenigden in één KS en een ander de stoffige wetenschap in dook. Toch was de vrees ongegrond, luistert u maar!
Onder leiding van amice W. Van Dijk werd menig beroemd wetenschapper ontdaan van zijn stoffige imago of vakkundig belachelijk gemaakt: PhysiKS zette ingenieuze acties neer en de reden dat amice Van Dijk niet verkozen is, ligt bij amice Post die teveel op de echte Einstein leek. Koning PilS speelde de ballerige student, met de jasjes nonchalant over de schouder geslagen, grappen over kasplantje en goed beleid over Happy Hours. Hun geheime wapen was echter amica Born, de excuus-sjaars. Verder stond KolumbuS onder leiding van de eileider amica Boumeester. Door alle ramacties van te voren te doordenken en op film op te nemen, liet zij tijdens de AV zien echt de regie in handen te kunnen nemen.

Of het was om de jongerejaars het goede voorbeeld te geven of de senaat h.t. even in de piepzak te laten zitten of gewoon omdat het kan, dat is niet helemaal duidelijk; feit is dat acht ouderejaars, onder leiding van amice Van der Wal en amice Bollemaat, het plan opvatten om op de dag van de verkiezings-AV drie kandidaat-senatoren te ontvoeren. En niet zomaar even te ontvoeren, nee, helemaal naar een noordelijk stukje Duitsland, vlak bij de grens met Denemarken, oftewel: echt heel ver weg! Alle vijf kandidaten kwamen naar De Krater om tijdens het ontbijt met amice Bollemaat ‘over het beleid te praten’. Toen zij voorzien waren van eieren en een crossaintje, kwamen zeven amici binnenlopen, jasje-dasje en breed grijnzend. Na een korte uitleg, een keuzemoment en een laatste hap, werden amica Boumeester, amice Ophoff en amice Dijksterhuis achterin een busje gezet: het begin van een lange reis. Op een winderige dijk bij Westerhever werden zij achtergelaten, overgeleverd aan de elementen. De zes ontvoerders kwamen bijna op tijd voor de AV weer in Enschede. De kandidaten liftten naar Hamburg, treinden verder en werden door amice Lassche jr. (een concurrent nota bene!) en zijn lieftallige assistente opgehaald. Zo waren zij toch nog rond 12 uur op de AV en kon alles gewoon doorgaan. Verkozen werden amica Boumeester en de amici Lassche jr., Dijksterhuis en Ophoff.

Feest
Waar het jaar van Senaat Bijvank bekend stond om de vrijdagavondfeesten, was Senaat Den Otter meer van de speciale dagen. Niet alleen de verjaardag van amice Van der Wal werd opgeleukt met een Studentikoze Donderdag, maar ook AV 150 werd uitgebreid gevierd met slingers, koekhappen en dingen. En als kers op de slagroom met appelgebak werd er ook nog een heuse familiedag georganiseerd. Het leek wel een feestjaar...

Lustrum
En het wás ook een feestjaar, want dit jaar werd het zesde lustrum der VGST gevierd. Twee weken stonden bol van VGST: onder het thema ‘Roadtrip’ gingen we op pad. Soms gezamenlijk, soms zelfs met niet-leden en soms op gescheiden wegen. En wat heeft het ons gebracht? Een overvloed aan prachtige verhalen; het historische moment waarop zelfs de grootste die-hard-frituurfan ‘nee’ moest zeggen tegen een hapje uit de vetpan op de mannenavond; alle vrouwen aan het janken bij een vrouwenfilm; een prachtig openingsfilmpje en geweldige timing van de LustrumWeekCie; de meest corrupte wijkenstrijd ooit; elkaar snoeihard afschieten bij het lasergamen; een lezing over Abraham Lincoln van zijn grootste fan aller tijden; samen eten, samen zingen, samen borrelen.

Bezoek uit Groningen
Op de vooravond van de Lustrumdies wordt melding gemaakt van twee busjes met GSVG’ers die plunderend door de stad trekken. Omver gegooide banken, handgetekende logo’s en inbraak op persoonlijke eigendommen tot nachtkastjes en bureaulades aan toe, bevestigden het vooroordeel dat Groningen het verschil niet weet tussen studentikoziteit en lompheid. Gehuld in bivakmutsen ramden ze de Boom, de Petteflet en de CoolKast, respectievelijk de verblijfplaatsen van de abactis f.t., de fiscus f.t. en de praeses f.t. die alle drie niet thuis waren. Terwijl de VGST op sociëteit aan het wachten was tot de Groningers kwamen borrelen, besloot de abactis f.t. zijn toevlucht te zoeken in de CoolKast. Tot zijn schrik kwamen de Groningers binnen via het zolderraam en na een hardhandige confrontatie werd hij ontvoerd naar Groningen, samen met wat gebraste persoonlijke eigendommen. De actie bleek later opgezet te zijn door een handjevol GSVG’ers, zonder medeweten van de meeste senatoren, als reactie op KS Koning PilS. Die KS, waar alle drie de genoemde f.t. senatoren in zaten, had immers als ludiek beleid om de banden met de VGSR en GSVG te verbreken. De VGST ging niet in op deze lompheid. De gebraste spullen kwamen na lange tijd terug en verbroedering is nooit gekomen.

Afsluitend weekend
Traditioneel gehouden op een Waddeneiland werd dit jaar het afsluitend weekend gevierd op Ameland. Het erf van de kampeerboerderij werd gedeeld met half-dronken scholieren, maar dat heeft onze pret niet gedrukt. Zo langzamerhand is het ook traditie te noemen dat er een groep VGST'ers naar Ameland gaat per fiets. Dit jaar werd de uitdaging opgezocht en vertrok er een groep fietsers direct na sociëteit per fiets naar Ameland. Naar verwachting is dit geen traditie geworden.

Novitiaat ’13 – Vol verrassingen
Bijgenaamd de Terror-NovCie en de Bazen-NovCie ging een commissie van vijf verenigingsbeesten aan de slag om opnieuw een mooie groep foeten neer te zetten. Ondanks slechte voortekenen kwam toch een groep van 15 foeten in de rotten staan waar meneer de praeses der NovCie ze voorbereidde op een week novitiaat waarin de klei gevormd zou worden. Het kamp verliep zoals gepland, inclusief het bezoek van de VGSU die de foeten uit bed haalden en een speech voorschotelden. Na een 'Ja, meneer Waagmeester, nee, meneer Waagmeester, dat is mijn droomstad, meneer Waagmeester', was de VGSU tevreden en vertrokken ze naar Enschede voor een borrel. Tijdens de borrel werden we aangenaam verrast door de aanwezigheid van Wageningers: ze waren aan de deur van de verkeerde kamplocatielocatie wezen bonken en zich af waarom onze kasten zo verlaten waren.
Tijdens dit novitiaat werd de aftelfoet bijna een begrip vanwege het volume, kreeg de VGST er tijdelijk een erelid bij (amice Bollemaat sr., de kroniekschrijver) en werd er een geheimzinnige koffer, die later een ramkoffer bleek, geïntroduceerd.

De externe ramactie van het novitiaat ging naar Nijmegen. Daar werd Basalea geramd, maar de VGSN'ers waren niet zo op ons gezelschap gesteld, zoals verwacht. Er werd in de kelder van het huis een Twentse textielfabriek gebouwd en na lang wachten kon er geborreld worden op de sociëteit. Aangezien ze de dag erna een weekend weg gingen, was de borrel al om 4 uur afgelopen. Gelukkig ligt Wageningen op de route terug naar huis en ging een groep doorgedraaide enthousiastelingen daar nog even H44 rammen. Dit lukte en toen de VGSW'ers terug waren van hún ramactie, werd er doorgeborreld tot half 8. Toen moest er toch echt aan de terugtocht begonnen worden, want de busjes moesten om 10 uur in Denekamp (bijna Duitsland) zijn.

Lidmaatschapsaanvraag
De groep foeten kenmerkte zich door collectieve traagheid in het novitiaat en algeheel enthousiasme na het novitiaat. De ramactie in de Kelderder met luiers en pindakaas en de ramactie met ooievaar en luiers bij R.V.S. HimaLaMa BarBeQue ofZoo voor hun lidmaatschapsaanvraag toonden aan wat ze echt leuk vonden om te doen. Toen er in het novitiaat ook de legende van de Grote Smurf en de deur ontstond, hadden we het eigenlijk moeten zien aankomen. Toch had niemand, nee, echt niemand zien aankomen dat ze daadwerkelijk amice Timmer en amice Bollemaat zouden ontvoeren naar Genève. De foeten hadden amice Timmer opgewacht toen hij uit Aspen Valley kwam (niet vragen wat hij daar deed) en haalden amice Bollemaat uit bed. Per auto ging het naar Schiphol waar de amici een ticket naar Genève in handen kregen gedrukt: keurig verzorgd op naam. Het was een enkeltje, dat wel. Aangezien de foeten dit deden op de dag van de Jaarvergadering zat er niks anders op dan terug liften: 14 uur en 1000 km later kwamen ze om 6 uur 's ochtends aan op de Jaarvergadering. Zo kon amice Timmer toch nog gewisseld worden als abactis.


Senaat Dijksterhuis 2013-2014

Met bruine schoenen, een gelikt pak en het haar in de scheiding wekt Senaat Dijksterhuis wellicht de indruk drie zakenmannen en hun secretaresse te zijn. Het tegendeel is waar: zij zijn dit jaar de energieke Senaat der VGST. Amice Dijksterhuis voert de senaat aan, amice Ophoff voert de pen, amice Lassche jr. (Teun) vervoert de financiën en amica Boumeester foetert op commissies.
Feest
Pro Deo, ons HBO-zusje uit Deventer, had dit jaar veel geluk: de VGST kwam regelmatig langs! Was het niet om een praeses te ontvoeren, dan wel om amicalen op te halen voor ons feest; was het niet om te borrelen, dan wel om het plaatselijke ziekenhuis te bezoeken voor het laten verzorgen van een gebroken ruit die in de hand van amice Appelman zat. De laatste borrel was dubbel geslaagd, aangezien er een happy hour was en er daarna doorgereisd kon worden naar het amicaal feest van de VGSN-TQ. Op ons eigen amicale feest werd er voor het eerst gewerkt met VGST-gelegenheids-dj's. Het voordeel is dat men zich dan maximaal een uur ergert aan een slechte DJ.

Nanovitiaat Utrecht
Halverwege het jaar werd er ook nog geramd. De VGSU organiseerde een nanovitiaat, iets wat de VGST niet was ontgaan. Aangezien er binnen VGS-Nederland een regel is die ongeveer luidt: 'Als een vereniging novitiaat heeft, moet er geramd worden', voelde de VGST zich verplicht hier iets mee te doen. Op geniale manier (via niet-geblurde ANWB-wegwijzernummers op foto's en wandelvereniging-websites) werd de locatie achterhaald. Helaas was dit scoutinggebouw zo hermetisch afgesloten dat we er niet inkwamen. Gelukkig mochten we wel borrelen met de VGSU, inclusief aangeschoten miepjes. Topnacht.

Amicaal weekend
In Leiden wonen Gomarianen, of zoals ze in de volksmond worden genoemd: VGSL-miepjes. Zij waren door ons uitgenodigd om een amicaal weekend te komen houden. Het was even schrapen, maar toen waren er maar liefst 13 amicalen naar Twente vertrokken. Het vrijdagavondfeest werd opgeleukt door een wetenschappelijk experiment met betrekking tot het verschil in sterkte tussen een pitcher en een tand. Wetenschappelijk onderzoeker: amice Bouwers. Al dan niet vrijwillig proefpersoon: amice Grootens. De zaterdag stond in het teken van de Olympische Spelen vanwege de 5 kilometer schaatsen voor mannen. Op zondag gingen we naar de kerk en aten we hartige taart en pastasalade.

Broederweek
De traditionele broederweek werd weer gehouden. De vier broederverenigingen kwamen samen om een week lang de onderlinge band te vieren en te versterken. De lezing op maandag over christenen in een seculiere maatschappij werd verzorgd door legerpredikant Piet van Duijvenboden; de dinsdag was kringavond; de woensdag een rustdag en de donderdag was eigenlijk de afsluiter met een maaltijd, sing-in, kleinkunst en een borrel. Dit werd vrijdag nog eens dunnetjes overgedaan met een feest.

KS-strijd en verkiezing 32 e senaat
Toen de verkiezing eraan kwam, begon de vereniging zich zorgen te maken. Er waren slechts twee kandidaat-senatoren die zich gemeld hadden. Het was voornamelijk het Twents OnderwijsModel dat van start was gegaan op de universiteit dat roet in het eten gooide. Enkele tweedejaars konden zich geen senaatsjaar veroorloven omdat ze dan in het grote boze TOM terecht zouden komen. Maar een week voor de verkiezing was er een derde kandidaat-senator bijgekomen, die nog een simpele KS startte. Van een strijd was er totaal geen sprake meer.
Toen was er amice De Jonge, een eenvoudige maar toegewijde sjaars. Op sociëteit kwam hij erachter dat ook eerstejaars zich verkiesbaar kunnen stellen en dus verkozen worden. Dit was echter nog nooit eerder gebeurd. In één weekend hakte hij de knoop door: ook hij wou de vereniging, waar hij toen nog maar een half jaar lid van was, het komende jaar gaan leiden. Onder applaus werd hij verkozen en uiteindelijk geïnstalleerd als fiscus, en dat alles binnen zijn eerste jaar lidmaatschap.

De KS-strijd was eerder kwantitatief dan kwalitatief van niveau, met vooral veel kleine en simpele KS-acties. Er werd een koffieplantage aangelegd en koffiemok geplaatst in een woonkamer, er werd een muur gemetseld met een frikandel erin, een KS van één minuut gehouden onder de naam KS Hippopotomonstrosesquippedaliofobie, een steen door een raam gegooid, scharnieren van een deur verplaatst waardoor deze naar boven toe opende, en er was iets met een sloopkogel.

PaasCongres 2014
Dit jaar mocht de VGST haar huishoudelijke capaciteiten laten botvieren bij het organiseren van het PaasCongres met als thema ‘Individualisme’. Geheel volgens traditie deed de VGSR wat ze niet laten kon. Na een nachtelijke worsteling verdween het vaandel van het toneel, in de broek van amice Hop. Geen haar op het hoofd die eraan dacht om het vaandel mee naar Rotterdam te nemen net als vier jaar geleden, maar verder is de VGSR geen haar veranderd. Tijdens de maaltijd haalt hij het vaandel triomfantelijk uit zijn broek tevoorschijn om het terug te geven. Diezelfde avond moet hij deze grap bekopen met zijn teder gekweekte baard, die door een stapeltje VGST’ers van zijn kin wordt geschoren onder het motto ‘kaal, kaal, amikaal!’

Studentikoze hoogtepunten
Voor het derde jaar op rij werd studentikoze donderdag georganiseerd. Een liftkoppel wist van de Krater naar de UT te liften in een winkelwagentje, een Kleine FietsjesRace maakte de campus onveilig en er werden knakworstjes gegeten – opgewarmd boven een zelfgemaakt vuurtje of anders koud. Als afsluiter werden foto’s van senatoren aan gort geschoten met een aardappelkanon.
Ook voor herhaling vatbaar was de cantus. Op sociëteit werden na middernacht de tafels en de bierpullen bij elkaar geschoven om talloze historische bralliederen ten gehore te brengen. De volgende cantus zal nog worden uitgebreid met het verschijnen van de nieuwe cantusbundel, die amice J.H. Boersma op de 31 e dies presenteerde.

Het liftuitje ging dit jaar naar Lübeck. Een veertigtal VGST’ers mocht genieten van dit schattige Duitse stadje met mooie kerken, heel veel Duits bier en een paar shotjes met onbekende ingrediënten die aangeboden werden door plaatselijke jongeren.

Discussie lidmaatschapseisen
De discussie begon toen iemand lid wou worden maar niet voldeed aan de lidmaatschapseisen. Hij werd begunstiger, volgde Bijbelstudie en werd buitengewoon actief binnen de vereniging. Het begunstigerschap paste slecht bij zijn behoeften en in een extra AV werd besloten zijn rechten uit te breiden tot gelijk aan gastlidmaatschap – ondanks het gegeven dat hij formeel geen gastlid kon worden. Er was een uitzondering ontstaan voor een niet-gelovige om toch rechten als gastlid te kunnen krijgen. Dit bracht gelijk de vraag met zich mee of de eisen voor het gastlidmaatschap niet wat verruimd zouden kunnen worden. Waar vroeger werd gediscussieerd over de kerkeis wordt nu gediscussieerd over het toelaten van niet-gelovigen.

Novitiaat ’14 – Een kratje foeten
Een groep van 25 foeten, de grootste groep sinds 2002, werd tijdens dit novitiaat afgebrand om vervolgens als een feniks te herrijzen uit de as. Vier foeten gooiden roet in het eten door het novitiaat bruut te verlaten. De pijn en het verdriet van hun verlies werd omgegooid in vreugde toen drie van de vier verloren zoons de volgende dag weer terugkeerden. Het beeld dat deze drie lieden van onze vereniging hadden na een jaar introducéschap en een half novitiaat bleek vertekend te zijn, maar kon op tijd worden rechtgezet.
Ook werd dit het novitiaat van het flipperen. Jarenlang werd deze techniek ondergewaardeerd en was het onbekend, maar dit jaar weten de foeten wel raad met het kleine stukje PET-fles.
Helaas kon vanwege regen de FCC-ontzetting dit jaar niet doorgaan.

Het zat niet mee op het ramuitje. Vier busjes vertrokken naar Wageningen, maar ze waren helaas niet thuis. Op onze doorreis naar Kampen bedachten we dat FQI deze avond ook afwezig was in verband met hun novitiaat en werd er gekozen voor Zwolle: Absens Carens. Elpee werd geramd maar daar woonden alleen zure oud-AC’ers. We moesten maar weggaan en ons bouwwerk meenemen – anders zouden ze de politie wel bellen. Teleurgesteld in onze zusters vertrokken we weer naar huis. Enige tijd later werd de actie alsnog uitgevoerd, maar dan bij onze broedervereniging C.S.V. Alpha. Uskumølle werd voorzien van een draaimolen en er werd nog tot diep in de nacht geborreld met onze broeders.


Senaat Grootens 2014-2015

Drie ouderejaars en een excuussjaars, dat is misschien wel de meest treffende beschrijving voor de amici die in de voetsporen van senaat Dijksterhuis mogen treden. Amice Grootens neemt als praeses de leiding. Met de weegschaal in de hand staat hij voor evenwichtigheid, hij mag recht doen gelden over de vereniging en weet precies hoe zwaar zijn glas met whisky is. Amice Van Dijk zal zorgvuldig afgewogen beleid vormen en ten uitvoer brengen als abactis. Amice De Jonge doet zijn naam recht door als jonge fiscus de kosten en baten in evenwicht te krijgen. Ten slotte is het amice Van Baardewijk die gewicht in de schaal mag leggen door het commissiewerk onder zijn hoede te nemen.
Lidmaatschapsaanvraag
Voor de lidmaatschapsaanvraag van jaargroep 2014 werd de kersverse meneer de abactis, samen met de praeses en de quintus der NovCie, ontvoerd naar America – het Limburgse dorp America. Toen amice Van Dijk weer thuiskwam vond hij het foetenattribuut, een groen karretje maar dan ongeveer ter grootte van een tweepersoonsbed, in zijn woonkamer. Daarin zat een zelfgemaakt groenboekje dat de lidmaatschapsaanvraag bevatte. De abactis o.t. kreeg een piñata van een feniks met daarin honderden briefjes met “JG 2014 wil graag lid worden van de VGST”. Zo werden beide abacti na de senaatswissel benaderd en kon de jaargroep op deel twee van de jaarvergadering geïnstalleerd worden.

Amicaal weekend VGSR
De jarenlange relatieproblemen met de VGSR konden eindelijk worden bijgelegd, en meer dan dat. Waar op studentikoos vlak met Rotterdam de afgelopen jaren weinig sprake was geweest van amicaliteit, stroomde dit weekend ervan over. Het was bovenal een weekend met diepgang. We keken naar een diepgaande documentaire over de haven en afvalverwerking; we keken diep in het glaasje bij de kroegen in het centrum; we maakten een rondvaart over een vaargeul met een bijzonder grote diepgang en hielden diepgaande gesprekken op een uit de klauwen escalerende borrel. Bij escaleren mag u dan denken aan alcoholconsumptie, doorgaan tot de zon opkomt en ten slotte festiviteiten zoals met kratjes gooien waardoor de woonkamer in een buitensporige chaos verandert.

Toerustingsweekend
Dit jaar wordt het eerste toerustingsweekend georganiseerd door senaat Grootens. Studentenwerker Bram van Putten leidde een Bijbelstudie en amice Van der Brug gaf met zijn vrouw een workshop in de Nutterse kampeerboerderij. Met ongeveer vijfentwintig deelnemers was de opkomst beperkt maar de betrokkenheid op elkaar des te groter. Deelnemers waren erg enthousiast en het toerustingsweekend zal dan ook vaker georganiseerd gaan worden.

PaasVolleybalToernooi
Het VGST-mannenteam bereikt dit jaar nieuwe hoogten. Dat geldt niet zozeer voor de stand maar des te meer voor het aantal geproduceerde decibels. Bij gebrek aan een vrouwenteam wordt de onderbouw Greijdanus Enschede uit volle borst aangemoedigd. In plaats van de tegenstanders te intimideren, lijken de vrouwen van het Greijdanus zelf geïntimideerd te worden door een groep brallende studenten, giletje-dasje aan de zijlijn: verloren ze zonder aanmoediging nog met 20-16, de tweede set haalden ze niet meer dan 4 punten. Dat waren overigens opslagfouten van de tegenstander.
Het herenteam was meer gecharmeerd door de aanmoediging. In de bloedstollende wedstrijd van de VGST tegen de VGSL staan heren van Greijdanus ons aan te moedigen. Onder gejoel gooien ze hun shirt omhoog alwaar de gekalkte letters V, G, S en T op hun buik prijken!

KS-strijd en verkiezing 33e senaat
Drie kasten moeten de communicatie binnen de VGST gaan verbeteren: de sjaars-KS KlantenService zet de toon door een callcenter aan te leggen. Toen was daar PottenbakKerS, de KS die een vormingsproces startte met het boetseren van artistieke potten – zonder ze daadwerkelijk te bakken. Na dit stenen tijdperk gaan we naar de ijstijd met KerkijS en bezorgt TortelduivKeS twee duiven. De Rode Tukker deed uitgebreid verslag van de acties en presenteerde de resultaten van de halfjaarevaluatie.
Als klap op de vuurpijl kwam KlokhuiS met een educatief hoogstandje: een Klokhuisaflevering over wijn! Tijdens dit vermaak wordt er nog een stokpaard geopereerd op de operatietafel van DokTerS. Als de strijd bijna ten einde is, wordt het Kasteel veroverd door de barbaarse SaKSen die daar een verdedigingswal aanlegt. Men wordt ten slotte weer herinnerd aan de studie door KSTOM.
Na enkele vermakelijke KS-presentaties en een bijzonder ontspannen verkiezing, worden de vier beschikbare kandidaten verkozen tot de 33 e senaat der VGST.

Veritas-forum Twente
Het moment der waarheid: het Veritas-forum is dit jaar succesvol naar Enschede gehaald. Op het forum gaan twee of meer sprekers met elkaar en met het publiek in gesprek over uiteenlopende thema’s, waar het christelijke geloof en wereldbeeld tegenover het seculiere komt te staan. In samenwerking met ChOOSE, IFES en Studium Generale is Enschede de tiende stad in Nederland waar het forum georganiseerd is. Ruim tweehonderd toeschouwers kwamen af op het forum getiteld “De Volmaakte Mens?” om na te denken over mensverbetering, human enhancement. Met dit succes hebben we ons als christelijke studenten nog beter op de kaart gezet en een stukje van ons geloof kunnen uitdragen, en dit was slechts het begin.

Mannen- en vrouwenactiviteiten
Inmiddels zijn de mannen- en vrouwenavonden terugkerende fenomenen en is er een soort spel ontstaan dat min of meer de volgende ongeschreven regels bevat: meerdere keren per jaar moeten de vrouwen een activiteit voor zichzelf organiseren. Het tijdstip en de locatie van deze avond moet verborgen blijven voor de mannen. Vroeg of laat moet deze informatie uitlekken en moeten de mannen op dezelfde avond een mannenbierzuipavond organiseren.
Dit spel wordt regelmatig met succes ten uitvoer gebracht en behaalde zelfs het hoogtepunt toen een vrouwenavond op dezelfde avond was gepland als een extra toerustende lezing van de BijCo. Het meest markante aan dit verhaal is dat er twee vrouwen in de BijCo zaten; en dat de BijCo-lezing uiteindelijk moest wijken voor de vrouwenavond omdat die niet meer verplaatst kon worden.

Afsluitend weekend
Het bijbelstudiejaar werd traditioneel afgesloten op de afsluitende avond, voorzien van een sing-in, een pubquiz van de SjaCie en hoogstaand cabaret van amice Schutte sr.
Het afsluitend weekend vond plaats op Ameland en dit jaar waren er 14 VGST’ers die samen met Ichthus Groningen gingen wadlopen naar het eiland. Het was een weekend vol voetbal, strand, kwallen, spelletjes en gezelligheid.

Novitiaat ’15 – Niet stuk te krijgen
Een elftal scholieren meldde zich bij de NovCie voor het jaarlijkse ontgroeningsritueel. Als mosterdzaadjes kwamen ze aan op de kamplocatie waar de NovCie klaarstond om een ontkiemingsproces tot stand te brengen. Gewapend met gieters en een 15 meter lange tuinslang kwam jaargroep 2015 langzaam maar zeker tot bloei en leerde de VGST een nieuwe, enthousiaste en leergierige groep foeten kennen.

De VGST’ers voerden de druk op en de foeten vochten hard terug. Via WhatsApp konden de leden live toekijken hoe de foeten De Bunker binnendrongen en de bewoners overmeesterden. Drie bewoners – zijnde de kroniekschrijver, lieve Geke en mevrouw Sylvia – werden met de auto ontvoerd en na een rondleiding in de Intratuin over de grens naar Duitsland gebracht. In het boerengat met de naam Tungerloh-Pröbsting werden ze achtergelaten. Liftend kwamen ze nog net op tijd terug voor het voltooien van de kastbezoeken en het kratten van de bewuste auto.

In de tweede week mochten we de VGSU en FQI gastvrij onthalen bij een nachtelijk bezoek. VGSU was vooral erg trots dat ze de Petteflet kunnen rammen, FQI had ook daadwerkelijk oud papier meegenomen om een blijvende indruk achter te laten. Middels een emmer water wisten ook de Alphanen die boven de Petteflet wonen, een ludieke bijdrage te leveren aan de borrel.

Zelf gingen we dit jaar met vier busjes naar Eindhoven. Na binnenkomst werd de woonkamer ontruimd, een vulkaan gebouwd en vond een uitbarsting plaats die gepaard ging met veel bier en amicaliteit. Bij thuiskomst wachtte er nog het nodige schilder- en opruimwerk op ons, achtergelaten door de VGSW. Bedankt.

Zelfkritisch >

X